Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Naktī stiepa cilvēku melnā

Pēc vairākkārtējiem vandaļu uzbrukumiem neatgriezeniski sabojāts viens no vides objektu festivāla Ziemassvētku egļu ceļš objektiem. Seši no poliuretāna izgatavotie apsargi melnos uzvalkos pie Operas acīmredzot pārāk uzbudināja garāmgājēju iztēli un tika sabojāti. Trīs vandaļus policisti pamanīja nakts vidū pastaigājamies Vērmanes dārzā ar vienu no apsargu figūrām un aizturēja. Darba autors saka, ka notikušais viņu neatturēs no objektu veidošanas citus gadus.

Visus piecdesmit vides objektus Rīgas centrā izvietoja 7. decembrī, un tie būs skatāmi līdz pat 13. janvārim. Blakus Operas kasei izvietotais Latvijas Mākslas akadēmijas studenta Eināra Timmas darbs noturējās visīsāko laiku - jau pēc divām nedēļām vienu no sešām apsargu figūrām nācās noņemt, jo tā bija sabojāta. Vēl pēc vairākām dienām kompozīcijai tika pielikts punkts - kādā decembra naktī ap plkst. 4 Valsts policijas (VP) ekipāža patrulējot ieraudzīja Vērmanes dārzā trīs jauniešus (divi no viņiem dzimuši 1991., viens - 1994. gadā). Puiši bija alkohola reibumā un stiepa vīru melnā ar nolauztu galvu, stāsta VP pārstāve Sigita Pildava. Vēlāk VP ieguvusi arī Pašvaldības policijas videonovērošanas centra uzfilmēto materiālu, kurā redzams, kā jaunieši posta mākslas darbu. No vainīgajiem ir saņemti paskaidrojumi un viņi atbrīvoti, policijā sākta notikuma pārbaude. Līdz 28. decembra pēcpusdienai policija gan vēl nebija saņēmusi Rīgas domes amatpersonu iesniegumu par nodarītajiem zaudējumiem. Rīgas domes Kultūras pārvaldes Pilsētas svētku noformējuma nodaļas vadītājs Guntars Kambars atzina, ka iesniegums vēl topot. Vaicāts, vai arī citi svētku noformējuma objekti cietuši, viņš stāsta, ka dažām eglēm esot daļēji nolasīti rotājumi un izgrūstīti objekti Vērmanes dārzā. «Šis ir pirmais gadījums, kad kāds objekts tiek pilnībā iznīcināts,» norāda G. Kambars.

«Cilvēkiem ļoti patika. Daudzi fotografējās, bet daži iesaistījās kautiņā. Tas ir darbs, kas noteikti neatstāj vienaldzīgu,» nedaudz ironiski konstatē darba autors Einārs Timma. Viņš ir Latvijas Mākslas akadēmijas students, kurš apmaiņas programmā ERASMUS studē Francijā. Darba izmaksas viņš lēš ap Ls 2000, bet tā izgatavošanu finansēja no domes līdzekļiem. «Žēl, protams, cilvēki vēl varētu baudīt un priecāties,» piebilst E. Timma. Viņš Ziemassvētku egļu ceļā piedalījies arī iepriekš - pērn pie Dailes teātra bija redzams objekts, kur cauri automašīnai BMW bija izaugusi eglīte. Arī šo objektu vandaļi esot mazliet apskādējuši, nozogot mašīnas spogulīšus. E. Timma gan pērn, gan šogad veidojis arī objektus Ziemassvētku transformators vairākās vietās pilsētā, bet tie ir ārēji neizaicinoši stendi, kuros jāielūkojas pa mazu actiņu, lai redzētu neparastu attēlu. Pērn vienam no šiem objektiem kāds mēģinājis actiņu aizkrāsot ar flomāsteru. Uz jautājumu, vai nākamajā gadā piedalīsies Egļu ceļa ideju konkursā, E. Timma atbild apstiprinoši.

Egļu ceļš Rīgā tiek organizēts kopš 2010. gada, un objektu skaits trijos gados ir pieaudzis divkārt. Profesionāli mākslinieki un studenti izvieto pilsētvidē kompozīcijas par egļu tēmu, kas veidotas no dažādiem materiāliem - koka, stikla u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?