Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

NATO misijas smagums gulstas uz dažu valstu pleciem

Čehijas bruņoto spēku vadībai nesen nācās piedzīvot apkaunojošus brīžus, jo presē parādījās ziņas, ka čehu īpašo uzdevumu vienības karavīri Afganistānā apšaubāmu iemeslu dēļ izvairījušies no cīņas un atteikušies palīdzēt citu valstu karavīriem. Britu virsnieki vēsta, ka reiz, kad bija jādodas uzbrukumā afgāņu nemierniekiem, čehu vienības komandieris paziņojis, ka tas esot pārāk bīstams uzdevums, tādēļ viņa vīri atgriezīsies atpakaļ bāzē.

Čehijas laikraksts _Mlada fronta Dnes_ ziņo, ka pēc šī gadījuma briti nolēma, ka daudz drošāk ir sadarboties ar dāņu karavīriem. Čehu specvienības komandieri taisnojās, ka viņiem nebija dotas skaidras instrukcijas, kādos gadījumos viņi drīkst iesaistīties cīņā.

Līdzīga izvairīšanās no cīņas raksturīga vēl vairāku valstu vienībām. Piemēram, Vācijai ir viens no lielākajiem kontingentiem Afganistānā, taču vācu karavīri izvietoti galvenokārt mierīgākajos Afganistānas ziemeļu rajonos, kur viņiem nedraud tik lielas briesmas.

Vāciešiem jāpakļaujas stingriem noteikumiem, saskaņā ar kuriem viņi drīkst piedalīties cīņā. Kritiķi ironizē, ka vācu karavīri Afganistānā vairāk nodarbojas ar dzīves baudīšanu, nevis cīņu pret Taliban. Šīs runas pastiprinājās pēc tam, kad atklājās, ka vācu kontingents Afganistānā gada laikā patērējis 990 000 litru alus jeb vairāk nekā 250 litru uz vienu karavīru.

Vācijas un vairāku citu valstu politiķi vēlas, lai viņu karavīri piedalītos galvenokārt Afganistānas armijas apmācībā un miera uzturēšanas operācijās, nevis bruņotā cīņā pret Taliban. Šāda nostāja izraisa ASV neapmierinātību, jo amerikāņi uzskata, ka eiropiešu atturība mazina izredzes sakaut Taliban un nostiprināt ilgstošu mieru Afganistānā.

Pēc amerikāņu domām, viss NATO misijas smagums gulstas uz ASV un dažu sabiedroto pleciem. Afganistānas dienvidos, kur notiek aktīvākā cīņa pret Taliban, izvietoti galvenokārt ASV, Lielbritānijas, Kanādas un Nīderlandes karavīri. Šīs valstis arī cietušas lielākos zaudējumus. Starptautiskās koalīcijas spēki Afganistānā kopš kara sākuma zaudējuši 1141 karavīru, no tiem 972 kritušie jeb 85% ir uz šo četru valstu rēķina.

ASV mudina sabiedrotos sniegt lielāku ieguldījumu Afganistānas misijā, jo bez visu sabiedroto atbalsta būs grūti cerēt uz panākumiem cīņā pret Taliban. ASV savu kontingentu plāno palielināt līdz 68 000 karavīru, bet ar to ASV iespējas būs gandrīz izsmeltas, jo vēl jau turpinās misija Irākā, no kurienes daudzas citas valstis ir aizgājušas. Rietumvalstis uzskata, ka nākotnē Afganistānā izvietoto karavīru skaitu varēs samazināt, jo atbildību par valsts drošību varēs uzņemties pašas Afganistānas armija. Paredzams, ka pēc dažiem gadiem Afganistānas armijā būs jau vairāk nekā 130 000 karavīru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?