Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Naudiņš paliek bez noslēpumiem

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs Romāns Naudiņš (NA) Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu liegt viņam pieeju augstākās pakāpes valsts noslēpumam pārsūdzēs Ģenerālprokuratūrā. Ja tā lems par labu SAB, ministrs vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). R. Naudiņš ir pārliecināts, ka viņa biogrāfijā nav traipu, kas ļautu apšaubīt lojalitāti valstij. Sarunā ar Dienu ministrs pauž bažas, ka tā ir vēršanās pret Nacionālo apvienību, jo divu mēnešu laikā jau otrais šī politiskā spēka ministrs nesaņem pielaidi.

Rindā uz ECT stāv R. Naudiņa partijas biedre Baiba Broka. Viņa SAB lēmumu pārsūdzēja Ģenerālprokuratūrā, tomēr tā lēma par labu SAB, un tieslietu ministrei nācās no amata atkāpties. Ministru kabinetam šāda rīcība raisa bažas, jo ECT pēdējā laikā arvien biežāk lemj par labu sūdzību iesniedzējiem, valstij liekot maksāt bargas kompensācijas. Šī iemesla dēļ valdība SAB ir uzdevusi izveidot darba grupu, kurai līdz šī mēneša beigām ir jāpārskata, vai Latvijas tiesiskais regulējums par valsts noslēpuma piešķiršanu atbilst tām prasībām, ko nosaka Eiropas Cilvēktiesību aizsardzības konvencija.

R. Naudiņš Dienai pauž neizpratni par notiekošo: «Tur ir pilns ar dīvainībām. Mums abiem ar Baibu Broku SAB līdz pēdējai dienai novilka termiņu. Rodas iespaids, ka tas viss tiek veidots pēc sabiedrisko attiecību rokasgrāmatas, lai vērstos pret NA. Pirms katrām vēlēšanām tiek izmantota visāda netīrā politika, man kā jaunam cilvēkam to vērot ir ļoti skumji.» Tiek runāts par Vienotības politikas klātbūtni, tomēr R. Naudiņš šī jautājuma analīzē neieslīgst. Vēl jo vairāk tāpēc, ka premjere Laimdota Straujuma (V) ministram paudusi atbalstu, sakot, ka nepieprasīs viņa demisiju. Jāpiebilst gan, ka līdzīgu attieksmi viņa izrādīja arī B. Brokai. Tajā pašā laikā L. Straujuma nepārmet arī SAB ģenerāldirektoram Jānim Maizītim. «Es nevaru apšaubīt SAB lēmumu. Nacionālajai apvienībai un Naudiņa kungam jādomā pašiem, kāpēc nav pielaides. Noliedzu, ka kāds no Vienotības būtu ietekmējis SAB. Līdz ar to es neredzu, kāpēc tā ir vēršanās pret Nacionālo apvienību. Protams, tas ir dīvaini, un man tas nav patīkami,» viņa sacīja LTV raidījumam Panorāma.

R. Naudiņš Dienai norāda, ka arī starptautiskajā arēnā situācija, kad diviem ministriem pēc kārtas netiek piešķirta pielaide, izskatās dīvaina. «Rodas jautājums, kāpēc drošības dienesti vispār pieļāva, ka mēs nonākam ministru amatā. Turklāt nupat es vēl papildus pildīju tieslietu un kultūras ministru pienākumus, parakstīju dokumentus. Kā vispār ir pieļaujams, ka es to varēju darīt, ja man tagad izsaka neuzticību,» viņš jautā. Par iemesliem VARAM ministrs nezina, ko teikt. Politiķis pieļauj, ka pielaide nav iedota tāpēc, ka viņš MK ir paudis savu īpašo viedokli par Citadele banku. Ministrs iestājies pret tās pārdošanu. SAB pārbaudē esot uzdots daudz jautājumu, sākot no bērnības. Saturu atklāt nedrīkst, jo tad iestājas kriminālatbildība.

Neizpratni par sistēmu Dienai neslēpj arī Baiba Broka. Bijusī tieslietu ministre norāda, ka joprojām nav atklāti iemesli, kāpēc viņai pielaidi tā arī neiedeva: «Man saka, ka man esot jānojauš. Vai mēs esam kādā bērnu klubiņā? Līdz ar šo lēmumu man ir ierobežotas jebkādas politiskās iespējas uz visu mūžu. Kur ir tas samērīgums? Turklāt skaidrojums ir vajadzīgs arī tautai. Cilvēki SAB lēmumu uztver primitīvi, viņi domā, ka es un Romāns Naudiņš esam tautas nodevēji un ka mēs neesam lojāli šai valstij.»

Pats SAB arī šoreiz atsakās no detalizētiem komentāriem. Ziņu aģentūrai LETA tas atklājis, ka pārbaude par R. Naudiņu ir pabeigta noteiktajā laikā un ka lēmumu desmit dienu laikā var pārsūdzēt ģenerālprokuroram.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?