Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Nav ne prīmu, ne premjeru

«Klasiskajā baletā dejotājus apņem noslēpumainības un nesasniedzamības aura. Ir skatuve un skatītāju zāle. Dejotājs ir tāls, nesasniedzams, skaists un gandrīz nereāls tēls, kas lido uz puantēm. Neeksistējošs ikdienas dzīvē. Viņu var aplūkot un apbrīnot kā bildi spožā rāmītī pie sienas, un neviļus rodas jautājums - vai viņš vispār ir dzīvs cilvēks tāpat kā mēs pārējie?» jautā horeogrāfe Olga Žitluhina.

Laikmetīgās dejas izrādē Aplam Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē viņa piedāvā pretmetu minētajam dejotāja raksturojumam. Iestudējumā, kas piedzīvos pirmizrādi sestdien, 27. martā, piedalās ducis Operas baleta mākslinieku, nav ne prīmu, ne premjeru - visi ir vienādi. «Mani interesēja uzlikt uz vienas «pannas» gan kordebaleta meiteni, gan baleta princi un paskatīties, kā viņi var sadzīvot, palīdzēt viens otram un… arī nosist viens otru? Tāda ir ikviena teātra iekšējā dzīve - katru dienu konkurences cīņā jāpierāda: es esmu, es varu! Es vēlējos pietuvināt skatuvi realitātei. Dzīvē mākslinieks ne vienmēr ir prožektoru gaismā, ap kuru viss griežas un kuram visi aplaudē. Pašam ir jāuzliek mūzika un, ja nepieciešams, arī grīda jāmazgā,» atgādina Olga Žitluhina.

Teātra dzīves skarbumu skatīsim tuvplānā - skatītāju rindas izvietotas aplī ap dejotājiem. «Dejotāji būs redzami kā uz delnas, no visām pusēm. Nav aizkulišu un iespējas paslēpties un atvilkt elpu. Izzūd robeža. Atklājas cilvēcība,» stāsta horeogrāfe. Izrādē dejos Juka Mijake, Kristīne Kitnere, Nataļja Lipska, Laine Paiķe, Laura Grāvere, Karīna Tarānova, Aleksejs Avečkins, Zigmārs Kirilko, Ringolds Žigis, Arturs Sokolovs, Žans Mergoļds un Aleksandrs Latišonoks. Aplam būs pirmais laikmetīgās dejas pilnmetrāžas iestudējums LNO baleta vēsturē.

Jābūt gataviem, ka mākslinieki ne tikai dejos, bet arī kausies, runās un kliegs - uz skatuves ir mikrofons, un izrādes veidotāju komandā ne velti ir dramaturģe Inta Balode. Ierakstā skanēs mūzika, kuras autori ir Juris Kaukulis un Kaspars Tobis no rokgrupas Dzelzs vilks. Iespaidu spilgtinās Igora Kapustina gaismu māksla. «Uzdevums ir būt maksimāli reāliem. Parādīt sevi,» skaidro O. Žitluhina. To akcentē arī ikdienišķie kostīmi. «Te nav svarīgi, vai esi baleta zvaigzne vai arī vēl aizvien domā, ka puantes ir kāds spāņu ēdiens. Ir aplam bailīgi un aplam kārdinoši, kad nav ne kulišu, ne skatuves dziļuma, ne tumsā slēpta skatītāja,» viņa kliedē mulsumu par izrādes nosaukuma Aplam jēgu. Aplam nevis kā kaut kas nepareizi un kļūdaini izdarīts, bet gan sajūtu un darbību intensitātes raksturojums - ļoti.

Izrādei nav sižeta. Ir tikai stāsts. Tas veidojas no tā, ko ducis dejotāju dara uz skatuves. No tā, kādi viņi ir. Ko viņi ienīst, kas viņiem patīk, kā viņi cīnās par savu vietu. Kā pierāda, vai spēj pilnasinīgi izdzīvot deju vai palikt tikai kā nekustīga ikona tur, augšā, spožā rāmītī. Visi ir līdzvērtīgi. Katram ir iespēja izcelties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?