Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Nāve kā teātris

Kad britu tālrādes kanāls Sky Real Lives daudzmiljonu auditorijai demonstrēja dokumentālo filmu Tiesības uz nāvi?, kuru veidojis oskarotais režisors Džons Zaritskis, medijos izcēlās pamatīgs jandāliņš. Dīvainākais, ka skatītāju vairākums vairs pat neprotestēja pret filmas subjektu - pret ētiski, juridiski un morāli kutelīgo eitanāzijas faktu (šādu «nāves dokumentāciju» jau ir pietiekami daudz, kaut vai delikātā spēlfilma Iekšējā jūra/Mar adrento ar Havjeru Bardemu, lai šī jautājuma eksistence liktos pašsaprotama), bet gan pret pirmo reizi reālajā laikā fiksētu šokējošo konkrētas nāves mirkli, kuru bija atļāvušies filmēt kino stāsta veidotāji.

Proti, 59 gadus vecais ar elpošanas ceļu neironu atrofijas kaiti nedziedināmi slimais universitātes profesors Kreigs Everts Šveices organizācijas _Dignitas_ slimnīcā vispirms atvadās no sievas Mērijas, noskūpsta viņu («Esi uzmanīgs ceļā, mēs noteikti tiksimies, es mīlu tevi,» skan sievietes vārdi), tad viņam atnes kādu šķidrumu un ārsts saka - kad jūs to izdzersit, jūsu vairs nebūs. Everts caur rozā salmiņu sūc dzērienu, palūdz atnest ābolu sulu un uzlikt mūziku. Pirms aizvērt acis, profesors nočukst - paldies, man ir labi.

Pret filmu asi uzstājās pasaules antieitanāzijas biedrību Care Not Killing Alliance un Pro Life Alliance, kā arī reliģisko organizāciju pārstāvji, lamājot filmu par «publikas šokēšanu peļņas nolūkos, kas iegalvo, ka cilvēka dzīvība ir bezvērtīga». Viņu pretarguments ir viens un nepārliecinošs: tiesības izlemt - dzīvot vai ne - nav cilvēku rokās (un kā tad ar valsts sankcionētajām slepkavībām nāvessoda piespriešanas gadījumā? Vai dzērājs, kas sabrauc uz ielas bērnu, ir tas, kurš tiesīgs lemt par cilvēka dzīvību? Utt.). Toties režisors Zaritskis Sky Real Lives atklāja emocionālu stāstu par filmas tapšanu, par tās galveno varoni, par dramatiskajām šaubām, pārdomām par dzīvības jēgu, kas viņu kā mākslinieku pavadījušas visu gadu, kamēr tapusi filma.

Nāves tēma kā publiskas apspriešanas objekts ieņem aizvien nozīmīgāku vietu Eiropas sabiedriskās domas telpā un ne tikai sakarā ar straujo Eiropas novecošanu. Ne mazāk uztraucošs apstāklis ir arī paradokss, ka aizvien straujāk un kvalitatīvāk attīstoties medicīnai, ārsti joprojām netiek galā ar tādām gadsimta kaitēm kā vēzis, AIDS, par jaunāko modifikāciju gripu nemaz nerunājot.

Šokējošs nāves tēmas atspoguļojums skāris vadošos Eiropas teātrus - vasarā teātra festivālos tiks rādīti divi pasaulslavenu vācu režisoru - Kristofa Šlingenzīfa un Jirgena Goša - jaunākie projekti, kuros runa ir par... personīgo nāves pieredzi. Gan Šlingenzīfam, gan Gošam ir vēzis, abu stāvoklis ir smags vai pat kritisks. Tomēr viņiem pietiek spēka un drosmes, lai mākslas valodā runātu par to, KĀ tas ir - mirt, izzust, beigties. Ja jums gadās vasarā būt Holandes festivālā, Aviņonā, Rūras triennālē, Vīnes Festwochen, Edinburgā, nepalaidiet garām nedz Šlingenzīfa intīmās dienasgrāmatas Mea Culpa un Baiļu dievnams/Eine Kirche der Angst, nedz Goša bezcerīgi gaišos uzvedumus Kaija un Tēvocis Vaņa. Varbūt tas ir ceļš, kā iemācīties mīlēt sevi un tuvākos, cienīt dzīvību, kamēr vēl valkājam cilvēka veidolu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?