Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Ne visi taksisti zina, kā aizbraukt uz Saeimu vai Rīgas pili

Nepastāv obligāts zināšanu minimums, kas nepieciešams taksometru vadītājiem, lai varētu strādāt Rīgā. Ar to nākas saskarties, kad taksometra vadītājs vai vadītāja pasažierim atbild: «Ja pateiksiet, kā turp aizbraukt, tad aizvedīšu.» Starp objektiem, kuru atrašanās vieta un pie tiem piebraucamie ceļi dažiem taksometru vadītājiem ir nezināmi, var minēt Saeimas namu, Rīgas pili, kinoteātri Splendid Palace, Zemkopības ministriju. Šādas situācijas piedzīvojuši arī Dienas lasītāji un darbinieki.

Aptaujāto taksometru kompāniju pārstāvji apgalvo, ka taksometru vadītāji pirms darba uzsākšanas tiek apmācīti, taču ne vienmēr šī apmācība saistās ar orientēšanos Rīgā. «Jāmāca ir daudz kas vairāk - lietas, kas saistītas ar satiksmes drošību, visu, kas saistās ar attieksmi pret klientu, arī lojalitātes jautājumi pret uzņēmumu. Tas nav vienas dienas darbs. Visiem vadītājiem ir navigācija un saikne ar dispečerdienestu,» apgalvo a/s Rīgas taksometru parks padomes priekšsēdētājs Leopolds Muižnieks. Vaicāts, vai viņa darbinieki zina, kur atrodas objekti Rīgas centrā, L. Muižnieks izsakās skarbi: «Ja cilvēks nezina, kur atrodas Saeima vai Rīgas pils, viņš ir idiots, un idiotus mēs darbā neņemam.»

«Visu nevar ne iemācīt, ne parādīt,» atzīst kompānijas Lady Taxi direktors Normunds Nurks, taču uzskaita vairākus apmācības posmus, kam cauri iziet visas Lady Taxi taksometru vadītājas, - pārbaude braukšanas prasmēs, apmācība, kā rīkoties ar rāciju, tiek pārbaudīta arī spēja orientēties kartē. «Ir galvenās vietas, kuras mēģinām, cik varam, parādīt. Arī ielas, kur atrodas korporatīvie klienti. Taču galvenā ir prasme atrast jebkuru adresi kartē,» uzskata N. Nurks.

Līdzīgu atbildi rakstveidā Diena saņēma arī no Baltic Taxi valdes locekļa Jāņa Nagļa: «Visi topošie Baltic Taxi taksometru vadītāji piedalās nedēļu ilgās apmācībās, kurās iepazīst uzņēmuma klientu apkalpošanas vērtības un līmeni, darba kultūru, pozitīvu konfliktsituāciju risināšanu un citas zināšanas, kas svarīgas darbā ar klientiem. Lai kvalificētos darbam Baltic Taxi, topošajiem taksometru vadītājiem sekmīgi jānokārto eksāmens.» Pēc J. Nagļa rakstītā, Baltic Taxi taksometru vadītāji ikdienas darbā izmanto planšetdatorus, kuros pieejama navigācijas programma. Tā ļauj veikt gan precīzāku piebraukšanu klienta norādītajā adresē, gan precīzu klienta nogādāšanu galamērķī, nejautājot ceļu klientam.

Gan L. Muižnieks, gan Rīgas tūrisma attīstības biroja valdes locekle Vita Jermoloviča nosauc problēmu, kas kavē iespējas taksistus apmācīt, - liela daļa no viņiem ir individuālie komersanti, un par viņu informētību nekādu ziņu nav. V. Jermoloviča neizslēdz iespēju rīkot apmācības ieinteresētu taksometru kompāniju darbiniekiem, lai viņi būtu informēti par apskates objektiem, bet iniciatīvai jānāk no pašām kompānijām. No viesiem nav bijis sūdzību, ka taksometru vadītājs nevarētu kaut ko atrast, bet ir bijis gadījums, kad klientei licies, ka no autoostas līdz viesnīcai Rīga viņu ved ar līkumu. Pārbaudot situāciju, konstatēts, ka pie vainas ir nevis šoferis, bet Rīgas ielu tīkls, kas liedz aizbraukt pa taisnāku ceļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?