Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Neesmu sliktais, kas tikai kritizē

Ja vidusskolu beidzējus iedala mērķtiecīgajos un tajos, kas īsti nezina, ko grib, Andis Meirēns (29) būtu pieskaitāms pie pirmajiem. Pēc Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas beigšanas viņam bija pavisam konkrēts plāns - gribu strādāt kādā no lielajām starptautiskajām auditorfirmām! Šo plānu viņš arī īstenoja, bet tad nāca pavērsiens, pēc kura turpmākās darba gaitas Andim saistās ar darbības atbilstības kontroli finanšu nozares uzņēmumos - sākumā bankā, bet patlaban apdrošināšanas kompānijā _Gjensidige Baltic.

_ Vai kontrolēt citus ir patīkamāk nekā tikt kontrolētam? Andis atbild, ka pats kā kontroles objekts droši vien nejustos slikti, jo nu jau saprot, kāds ir šādas kontroles mērķis. «Man arī svarīgāka liekas palīdzēšana un konsultēšana, nevis kontrole,» viņš piebilst.

Gribēja, lai izaicina

Ja grib strādāt par auditoru, jāstudē finanses, un Andis pēc vidusskolas iestājās Banku augstskolā (BA). Tā likās gana kvalitatīva izglītība, turklāt bija iespēja studēt vakaros. «Mani apmierināja iespēja apvienot mācības ar darbu, tomēr gribējās, lai no studentiem vairāk prasītu,» Andis atceras. Augstākas prasības, vairāk izaicinājumu un analītiskas piepūles viņš toties dabūja vēlāk maģistrantūrā, kurā ieguva dubulto diplomu - BA un SBS Šveices Biznesa skolā. «Tā bija pavisam cita studēšana. Mācījāmies paši, lasījām grāmatas, uz lekcijām gājām četras dienas pēc kārtas un pēc tam rakstījām lielākus darbus. Bija daudz patstāvīga darba, case study u. tml. Tas man ļoti patika. Nebija tā, ka sēdi lekcijā un pieraksti, ko pasniedzējs saka, jo pēc tam tieši tas pats būs jāatreferē eksāmenā. Mēs analizējām situācijas, kur neviena atbilde nav nepareiza, ir tikai dažādi problēmas risinājumi. Tas vairāk arī atbilst reālajai dzīvei,» Andis stāsta. Šveicē gan viņš pabija tikai uz izlaidumu, taču liela daļa pasniedzēju bija no turienes un arī no Latvijas puses programmai piesaistītie mācībspēki bijuši ar plašāku pieredzi un skatījumu, zinošāki un drosmīgāki izaicināt studentus. Bija arī ko izaicināt - visiem kursā studējošajiem bijis mērķis iegūt zināšanas, nevis tikai diplomu.

Līdztekus studijām Andis apzināti sāka krāt tādu darba pieredzi, kas palīdzētu vēlāk nonākt auditorfirmā. Sācis kā praktikants, viņš gadu nostrādāja par grāmatvedi SIA Darījumu partneri. Tā bija neliela firma, kas sniedza grāmatvedības pakalpojumus daudziem maziem, Latvijai tipiskiem privātuzņēmumiem - «ar uz vienas rokas pirkstiem skaitāmiem darbiniekiem, ļoti vienkāršiem darījumiem, minimālu vadītāju sapratni par grāmatvedību», Andis raksturo. Darbs nesagādāja grūtības, jo tie bija grāmatvedības pamati: algas, avansa norēķini, rēķinu iegrāmatošana, elementāri pārskati.

Izdzīvojušais auditors

Auditorfirmas Andi vilināja kā prestiža darbavieta, kurā iegūtā pieredze un zināšanas darba tirgū kotēsies ilgtermiņā. Darba intervijās viņš pabija trijās no «lielā četrinieka» auditorkompānijām, līdz kā sākuma līmeņa auditors arī tika pieņemts Deloitte Audits Latvia. «Es gan tur parādījos mazliet nelaikā - tieši audita sezonas karstākajā brīdī, kad jau visi procesi kūsā un nevienam nav īpaši daudz laika pievērsties jaunam darbiniekam un viņam kaut ko stāstīt,» Andis atceras. Sākums sapņu darbā bija kārtīgas ugunskristības, jo vajadzēja straujā tempā visu apgūt un sākt darīt. «Bet tiku galā, izdzīvoju līdz nākamajai audita sezonai un tad jau jutos komfortabli.»

Iespējams, Andis par auditoru strādātu vēl šobaltdien, ja vien viņam nebūtu piedāvāts darbs SEB bankā, ko Andis tagad sauc par savas karjeras pagrieziena punktu. «Darbības atbilstības kontroles speciālista amats bija kaut kas nedzirdēts, piedāvājums bija pārāk interesants, lai atteiktos,» viņš pamato.

Anda pienākums bija rūpēties, lai banka nepārkāpj likumus, standartus, ētikas noteikumus un lai vēlāk nebūtu sankciju no uzraugu, biržu, klientu puses, lai nezustu reputācija. Tieši tolaik bankas šo funkciju, ko līdz tam lielākoties veica to juridiskie departamenti, sāka organizēt kā atsevišķu, neatkarīgu vienību. Andim viss bija jāapgūst pašam, bet palīdzēja zinoši kolēģi, kas ar to pašu nodarbojās visas SEB grupas līmenī Zviedrijā. Viņš strādāja tieši ar finanšu tirgus darbības atbilstības kontroli, tobrīd aktuāla bija arī ES direktīvas ieviešana. «Grūtākais bija izprast ES līmeņa prasības un to, kā varam tās ieviest lokāli,» Andis atklāj. Viņš stāsta, ka viņa darbs sastāv no vairākām lietām: no procesu analīzes (vai tās nosedz visas prasības), no tehniskas izmaiņu ieviešanas praksē, no darbinieku apmācīšanas un konsultēšanas, un kontrolēšanas. «Ja uzņēmums ir attīstīts, mūsu jomas speciālisti sniedz konsultācijas, apmāca cilvēkus, proaktīvi virza uzņēmumu pareizajā virzienā. Ja uzņēmums nav tik attīstīts, vairāk ir jānodarbojas ar kontrolēm un «ugunsgrēka dzēšanu»,» Andis skaidro.

Kontrole un dejas

Pēc pieciem gadiem, saņemot darba piedāvājumu no Gjensidige Baltic, Andis nomainīja nozari, bet ne darbības jomu. Tiesa, nu viņa ziņā ir darbības atbilstības kontroles funkcijas ieviešana šajā apdrošināšanas uzņēmumā visās trijās Baltijas valstīs. Ir izdevies, un iet uz priekšu, viņš teic par līdz šim padarīto. Nācies gan arī pacīnīties ar triju valstu atšķirībām gan vietējo likumu, gan starpkultūru attiecību ziņā. Andis stāsta, ka cilvēki viņa darbu nereti uzskata par kaut ko līdzīgu iekšējam auditam, ar ko vajag sadarboties, bet negribas, jo var nākties dzirdēt ko tādu, ko dzirdēt negribas. Ja vēl tie ir cilvēki citā valstī, komunikācija var būt smagnēja. «Man jāspēj pārliecināt kolēģus, ka mans mērķis ir viņiem palīdzēt, ieteikt, kā būtu pareizāk rīkoties,» Andis uzsver, ka nav sliktais, kurš tikai kritizējot krata pirkstu. Lai būtu vieglāk sadarboties ar grupas kolēģiem Skandināvijā, viņš mācās norvēģu valodu.

Vaicāts, kas viņam darbā visvairāk patīk, Andis smejas, ka atbilde ir klišejiska - neesot garlaicīgi. «Nekad nav divu vienādu problēmu. Ja problēma tiek atrisināta, tā, visticamāk, nekad arī vairs neparādīsies, būs citas lietas,» viņš saka un piebilst, ka Gjensidige šobrīd atrodas aktīvā izaugsmes posmā, tāpēc izsekot korektai un prasībām atbilstošai jaunu produktu un sistēmu ieviešanai ir īpaši svarīgi. Andis neizslēdz, ka šādā darbā, paplašinot atbildības loku, viņš varētu strādāt ilgstoši, pat ja kādā brīdī nomainītu nozari.

Kad diena nosēdēta birojā, Andis dodas izkustēties. Viņam tuvs fitness un veselīgs dzīvesveids, bet pēdējo gadu lielākā aizraušanās ir dejošana RSU tautas deju kolektīvā Ačkups. Bērnībā uz dejām vadājis brāli un māsu, bet pirms četriem gadiem izlēmis, ka pats grib piedalīties Dziesmu un deju svētkos. «Sākums bija ļoti grūts, trāpījos A grupas kolektīvā. Paldies Dievam, pasniedzēji ar mani bija pacietīgi. Tā tāda puišu priekšrocība,» Andis smaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2013
Darbības atbilstības kontrolieris Baltijā aa/s Gjensidige Baltic
2007-2012
Darbības atbilstības kontroles speciālists SEB bankā
2006-2007
Auditors SIA Deloitte Audits Latvia
2005-2006
Grāmatvedis SIA Darījumu partneri

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?