Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Negantnieki ir forši, viņos ir patiesība

Zēnu koris ir ne tikai mūzikas, bet arī dzīves skola, kuru izejot puikas kļūst par īstiem vīriem. Tas ir neaizmirstams laiks, kurā kopā ir gan māksla, gan pirmais patstāvības rūdījums, interesanti ceļojumi, draudzība, sadzīve, zina teikt Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu kora diriģents un mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags, kurš ar kolēģiem Tālivaldi Gulbi un Eviju Vanagu gatavo kora 30 gadu jubilejas koncertu Es bij' puika.

Koncertā Rīgas Latviešu biedrības namā 7. oktobrī ar kori sadziedāsies arī solisti Ance Krauze, Aija Andrējeva, Annija Putniņa, Dace Vītola, Renārs Kaupers, Zigfrīds Muktupāvels un Niks Matvejevs. Piepulcēsies arī kora absolventi - kopā ap simt vīru.

«Ne visi absolventi savu dzīvi ir saistījuši ar mūziku, taču visi izauguši par labiem, kārtīgiem cilvēkiem,» pārliecinājies Romāns Vanags, kurš jubilejas koncertā diriģēs Edgara Lindes aranžētās latviešu karavīru dziesmas - gan tautas, gan arī leģionāru dziesmas. Pirmie aranžējumi gatavoti 2005. gadā koncertceļojumam Dienvidāfrikā, «lai parādītu zulu karotājiem, ka esam īsti, stingri vīri. Beidzot arī ierakstīsim CD, lai izdotu uz Lāčplēša dienu. Leģionāru vēsturi vienmēr asociē ar kāšu krustiem, bet tā tas nav! Latviešu cīnītājs gāja karā dilemmas priekšā: pret ko un par ko viņš cīnās? Tas ir traģisks liktenis, un, ja viņi spējuši tajā ietvert tik dziļu muzikālu jēgu, tā ir neatņemama mūsu tautas identitātes vērtība. Svarīgi ar puikām par to runāt, lai nebūtu pārprastās izpratnes: tikai melns un balts un politiķu manipulācijas». R. Vanags novērojis, ka puikas, dziedot šīs dziesmas, iztaisno muguru.

Otrajā daļā skanēs Ulda Marhilēviča dziesmas no albuma Iedomājies un dziesmas no Valta Pūces mūzikla Velniņi. Noslēgumā - Renāra Kaupera jaunās, šim korim veltītās dziesmas pirmatskaņojums.

Koris Sarkanajā grāmatā?

Mēs tagad esam ierakstāmi Sarkanajā grāmatā - smiedamies saka Romāns Vanags. Taču šajā jokā slēpjas rūgta patiesība, jo zēnu kori brīvajā Latvijā gājuši mazumā. «To vairs nav nevienā mūzikas skolā, izņemot Doma kora skolu un mūsējo. 90. gados mums bija ap 100 zēnu koru, vēlāk jau tikai 70, un es nebrīnītos, ja tagad būtu tikai 50,» lēš Romāns Vanags. «Stāvoklis ar koriem skolās kļūst traģisks, jo, pirmkārt, samazinās skolēnu skaits - gan ekonomiskās emigrācijas, gan demogrāfiskās situācijas dēļ. Tā ir visas Latvijas problēma, kas skar visus. Otrkārt, koru skolās būs arvien mazāk, kamēr nesapratīsim, ka skolas kora diriģents nav tikai mācību priekšmeta pasniedzējs, bet gan īpašs pedagogs, kurš spēj atrast psiholoģisko saderību un vienot vairākas klases, paaudzes vienā dziesmā.» Diriģents norāda, ka nevar par kora vadīšanu maksāt to pašu, ko par parasto stundu klasē. «Tas atbaida jaunos diriģentus doties uz skolu, jo par niecīgo samaksu jāgatavojas koncertiem, Dziesmu svētkiem, jāvada sadzīve. Turklāt diriģenti katru gadu liek eksāmenu skatē, aizstāvot skolas godu.» Viņš pats ar Mediņa skolas zēniem nostrādājis jau teju 25 gadus, kaut arī pirmajos mēnešos neticis ar puikām galā un domājis: tūlīt iešu mājās!

Jārunā kā ar savējiem

Kā izvilināt no trauslajām puisīšu balstiņām skaistu skanējumu? «Arī negantnieki ir forši puikas, tikai jāmāk viņiem tā īpaši pateikt, kāpēc viņiem ir jādzied. Jārunā kā ar savējiem,» novērojis Romāns Vanags, kurš pats ir īsts zēnu kora produkts, Dārziņa skolas absolvents.

«Diskantu balsis skan īpaši, un ir arī būtiskas psiholoģiskas atšķirības, tāpēc nav pareizi korī likt meitenes un zēnus kopā,» R. Vanags paskaidro, ka bērnu kori ir padomjlaika masu produkts, savukārt zēnu kori - Eiropas kultūras tradīcija ar dziļām vēsturiskām saknēm. «Prasīt to pašu no zēniem, ko var izdziedāt tā paša vecuma meitenes, nevar, jo zēnu balsis ir daudz trauslākas, tās var sabojāt.

R. Vanags ir pateicīgs savam skolotājam Jānim Erenštreitam, kurš ņēmis līdzi Dārziņa skolas zēnu kora braucienos pavērot, kāda ir zēnu koru kustība Eiropā. «Atgriezies sasaucu vecāku sapulci un teicu, ka vēlos izveidot tādu labu zēnu kori kā Dārziņa skolai un kādreiz aizbraukt kaut vai uz Lietuvu. Turp aizbraucām, kad jau bijām dziedājuši Krievijā, Amerikā, Austrālijā, Āfrikā, Āzijā. Novembrī brauksim uz Singapūru.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?