Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Neiespējamā vienošanās

Atis Klimovičs

Britu premjerministra atzinums, ka Rietumiem ir lielas domstarpības ar Maskavu par to, kas vainīgs asinsizliešanā Sīrijā, būtu pelnījis ievērību, ja vien neizskanētu vairāk nekā divus gadus pēc brutālās slepkavošanas sākuma. Pārlieku milzīgs ir pilsoņu karā nogalināto skaits, lai novērotājiem, pēc Deivida Kamerona teiktā, rastos ticība miera risinājuma atrašanai. Turklāt atšķirīgās rietumvalstu un Kremļa pozīcijas nav nekas jauns, un, iespējams, tas bijis galvenais iemesls, kādēļ nav atrasta metode Sīrijas kara apturēšanai. Tas labi bija redzams jau tobrīd, kad Rietumu sabiedrotie ANO Drošības padomē mēģināja apstiprināt sankcijas pret Sīriju, kuras bloķēja Krievija un Ķīna. Kamerona un Krievijas prezidenta Vladimira Putina kopīgajā preses konferencē izskanējušie pretēji viedokļi arī tagad liek šaubīties, vai lielvalstis spēs par kaut ko vērā ņemamu vienoties. Savukārt Kamerona apgalvojums, ka puses var pārvarēt pretrunas, jo atbalsta konflikta izbeigšanu, vēlas nepieļaut Sīrijas sašķelšanos un nodrošināt sīriešiem iespējas pašiem izvēlēties savu varu, ir drīzāk vienīgi diplomātiski vārdi, kam pietrūkst reāla seguma.

Bruņotais konflikts jau sen ir aizgājis pārāk tālu, un nav nekādu pazīmju, ka karojošās puses vēlētos miera sarunas. Tas acīmredzami neietilpst nedz Sīrijas esošā vadītāja Bašāra al Asada, nedz arī opozīcijas plānos. Turklāt situācijā, kad kara veiksme vairāk smaida vienai no pusēm (pašreiz valdības spēkiem), par mieru nenākas runāt. Tagad dienas kārtībā ir nopietna cīņa par Alepo, kam var būt svarīga nozīme visā konflikta gaitā, taču tās iznākums diezin vai būtiski pietuvinās karošanas beigām. Tas secināms no opozīcijas militāro komandieru noraidošās attieksmes pret jebkāda kompromisa iespējām ar režīmu.

Šķiet, mazāk iespēju turpmāk atrasties atturīga novērotāja pozīcijās atlicis galvenajiem spēlētājiem no rietumvalstīm - ASV, Lielbritānijai un Francijai. Iespējamā sarkanās līnijas pārkāpšana no Sīrijas režīma puses, lietojot ķīmiskos ieročus, var likt izšķirties par nopietnākas palīdzības sniegšanu karojošajai opozīcijai. Vislielākais spiediens tiek izdarīts uz Baraku Obamu, no kura tiek pieprasīta nopietnāka ASV iesaistīšanās un palīdzības sniegšana Sīrijas opozīcijai. Ir saprotama Obamas nesteidzīgā reakcija, jo papildu konfrontācija ar Krieviju, kas piegādā ieročus Asadam, ASV prezidentam nav vajadzīga. Visdrīzāk Asada pretinieki tomēr saņems no amerikāņiem militāro palīdzību - strēlnieku, varbūt arī prettanku ieročus. Diezgan droši esot tas, ka ASV prezidents nepieļaus sauszemes spēku iesaistīšanos konfliktā un lidojumu aizlieguma zonas izveidošanu virs Sīrijas. Tas var novērst nopietna konflikta izcelšanos starp Rietumiem un Krieviju, taču nebūs pietiekami vardarbības nobremzēšanai Sīrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?