Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Nezūd nedrošība par rubļa kursu

Pirmdiena, 3. marts, - diena drīz pēc tam, kad Krievijas parlamenta augšpalāta deva Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam atļauju pēc viņa ieskatiem ievest Ukrainā Krievijas karaspēku, - jau iegājusi valūtas tirdzniecības un fondu biržu vēsturē kā «Krievijas melnā pirmdiena».

Šajā dienā Krievijas rubļa attiecība pret ASV dolāru un eiro vienubrīd pārsniedza attiecīgi 37 un 51 rubli, bet abi Krievijas vadošie biržu indeksi zaudēja vairāk par 10% vērtības. Atbilstoši analītiķu aprēķiniem, kopējie zaudējumi finanšu tirgū sasniedza no 57 līdz 72 miljardiem dolāru, kas ir vairāk nekā izdevumi par Soču olimpisko spēļu organizēšanu.

Tiesa, jau 4. martā pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojuma, ka Maskava «pagaidām» neredz iemeslus atklātai karaspēka ievešanai Ukrainā, kā arī, ka netiek plānota Krimas pievienošana Krievijai, rubļa kursa svārstības apstājās, savukārt biržu indeksi atgriezās pie kāpuma, atgūstot aptuveni pusi zaudējumu. Jāpiebilst, ka rubļa kursa stabilizēšanā aktīvi piedalījās Krievijas Centrālā banka (KCB), palielinot procentu likmes no 5,5% līdz 7%, kā arī veicot valūtas intervences aptuveni vienpadsmit miljardu ASV dolāru apmērā (pēc Krievijas preses aprēķiniem).

Analītiķi norāda - lai arī situācija patlaban stabilizējusies, tā joprojām saistīta gan ar Krievijas reakciju uz notikumu attīstību Ukrainā, gan ar iespējamību, ka pret Krieviju tiek noteiktas ekonomiskās sankcijas. Piemēram, atbilstoši Bank of America Merrill Lynch aprēķiniem, atklāts iebrukums Ukrainā un tam sekojošas ekonomiskās sankcijas novedīs pie Krievijas iekšzemes kopprodukta krituma aptuveni 3% apmērā. Tomēr eksperti ekonomiskās sankcijas pret Krieviju uzskata par maz ticamām, galvenokārt tādēļ, ka Krievijas ekonomika ir cieši saistīta ar Rietumu ekonomiku un sankciju noteikšana varētu nodarīt vienlīdz lielus zaudējumus abām pusēm, bet daudzās ES valstīs zaudējumi varētu pat apdraudēt kopējo ekonomisko attīstību. Piemēram, pret ekonomisko sankciju noteikšanu iebilst Spānija, tāpat nenoteikt sankcijas aicinājis Lielbritānijas ietekmīgais finanšu sektors jeb Londonas Sitija, norādot uz zaudējumiem, ko radīs sadarbības pārtraukšana ar Krieviju. Pēc ekspertu domām, ar šiem viedokļiem nāksies rēķināties arī galvenajai sankciju aizstāvei ASV, kuras ekonomiskā saistība ar Krieviju ir ievērojami mazāka nekā Eiropai.

Pretrunīgus vērtējumus izpelnās arī Krievijas rubļa faktiskā devalvācija. Rubļa kursa kritums niecīgā ārējā parāda un pozitīvās tirdzniecības bilances dēļ nevar ievērojami kaitēt Krievijas valsts finansēm, tāpat zems rubļa kurss daudzos gadījumos palielina Krievijas ražotāju konkurētspēju. Tomēr zems rubļa kurss rada nopietnas problēmas un pat bankrota draudus tiem uzņēmumiem un bankām, kam ir parādsaistības dolāros un eiro, kā arī uzņēmumiem, kas importē izejvielas vai komplektējošās detaļas, bet daudzās nozarēs tādu ir vairākums. Turklāt inflācija un patēriņa cenu kāpums raisa neapmierinātību valsts iedzīvotājos, tādēļ ekspertu vidū dominē viedoklis, ka KCB gatava atgriezties pie rubļa kursa kontrolēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?