Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

No lauku augstumiem

Ir radošas personības, kuras ļauj runāt saviem darbiem un pašas ir visai mazrunīgas. Tādas manā žurnālista praksē bijušas vairākas, piemēram, Pērs Ūlovs Enkvists un Una Celma. Var teikt, ka viņu darbi ir pietiekami spēcīgi un pārliecinoši, lai viņiem vairs nebūtu nepieciešams mocīties, mēģinot izteikties, pat ja viņi ir piekrituši intervijai.

Kaspars Podnieks (29), šķiet, ir viens no viņiem. Pāris Podnieka kolēģu viņa izstādes Neparasta vieta atklāšanā VKN (Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļa) galerijā Spīķeros Maskavas ielā 12/1 pat sacīja, ka viņš esot labākais jaunais latviešu mākslinieks. Mūsdienās šādam vērtējumam it kā neesot kritēriju, tomēr tas atstāj iespaidu.

Podnieku raksturo kā mākslinieku no Drustiem. Tādu viņš arī sevi attēlo izstādes darbos, kur redzams levitējam virs savas vecāku saimniecības, ezera, lauku ceļa, pļavas un citām vietām. Turklāt šī lidināšanās panākta tīrā veidā, nemanipulējot ar attēlu. Podnieka jaunajā izstādē eksponētie darbi turpina fotogrāfiju sēriju, kas līdzās Ojāra Pētersona, Monikas Pormales, Jāņa Garanča un citu mākslinieku darbiem bija apskatāma izstādē Mūslaiku varoņi Cēsīs 2009.gada vasarā.

Drustu drošībā

Tā arī Podnieku humoristiski prezentēja izstādes atklāšanā - kā laucinieku. Uzstāties bija aicināts šlāgeru duets Sandra, fonā slīdēja slaidšovs, kurā vakara galvenais varonis Podnieks bija apskatāms fotogrāfijās, kas šķita parodējam provinciālu tūristu. Pāris dienu vēlāk satiktais mākslinieks likās esam cits cilvēks nekā slaidšovā redzētais «pāķis». Lietišķs un relaksēts, ar cigareti zobos un datoru padusē, viņš mani satika Mākslas akadēmijas pagalmā. Vai vakara pieteikums ar Sandru nešķita pārāk kariķēts? «Nu, viņi Drustos ir spēlējuši, tā ka atsauce ir korekta. Sākumā varbūt jutos drusku mulsinoši, uz beigām bija normāli,» viņš skopi atbildēja.

Latvijas mākslā - tāpat kā kultūrā vispār - daudzi vecmeistari nākuši no laukiem. Tāpēc tas, šķiet, ir šarmants savienojums būt atzītam laikmetīgam māksliniekam un reizē saistītam ar lauku vidi, kas latviešiem līdz samērā nesenam laikam bijusi svarīga identitātes izteicēja. Katrā ziņā mākslas cilvēkiem patīk uzsvērt, ka Podnieks ir no Drustiem, tā teikt, tīrradnis šajā postmodernās «nekādības» laikmetā. «Šajā jautājumā gan es, gan kritiķi sasaucas,» mākslinieks apstiprina. «Lielākoties mākslas darbos viss ir saistīts ar Drustiem - tas liekas pašsaprotami.» Vai bez Drustiem viņš varētu darboties mākslā? «Grūti pateikt. Jāatbild jā vai nē?» Podnieks smaidot vairās no atbildes. «Drustos man ir drošības sajūta, es tur jūtos brīvi. Mākslas darbi lielākoties radīti Drustos.» Vai viņu iedvesmo lauku vide kā tāda? «Diez vai es gribētu darboties citā vidē. Tieši Drustu vietas man ir svarīgas. Esmu mēģinājis doties citos mākslinieciskajos virzienos, bet vienmēr atgriežos Drustos,» paskaidro Podnieks.

Otrā sasaukuma deputāts

Podnieka vecāki Drustos ir piensaimnieki. Pats gan pasmaidīdams atzīst: «No manis diezgan švaks lauksaimnieks sanāktu. Bet, ej nu sazin, varbūt arī būs kas jādara. Tā jau piepalīdzu vecākiem.» Sapratis, ka eksistenciālas pašatklāsmes no Podnieka neizvilināt, ķeros pie konkrētākiem jautājumiem. Piemēram, kādi ir Drusti -vai tur ir viensētas, kolhoza blokmājas, pamatskola un kultūras nams? Jā, kultūras nams atjaunots, jauns jumts uzlikts. Vai Podnieks strādā ar pagātnes iespaidiem? Vai ir īpašas atmiņas no Drustiem? Vai uzkrātā pieredze atspoguļojas mākslinieciskajā skatījumā uz Drustiem? «Sarežģīti, neko daudz no manis nevar dabūt ārā,» viņš, redzēdams manas mocības, sāk smieties. Beigās vēl noberu zalvi ar ne visai radošiem jautājumiem. Vai Drusti viņam sniedz komfortu? Vai bērnībā tur pieņēma viņa mākslinieciskās ambīcijas? Vai kādreiz gribējis no Drustiem braukt projām? «No Drustiem braukt projām? Nē, tāda doma nav bijusi,» saka Podnieks un atkal sāk smieties.

Bez manierisma

Uz interviju negāju, gaidīdams Aleksandra Pjatigorska cienīgus pārspriedumus, tomēr cerēju uz lielāku runāšanu. Taču beigu beigās, šķiet, esmu dabūjis atbildi vismaz uz vienu jautājumu - Podnieks tiešām ir Drustu cilvēks, un viņa pieķeršanās Drustiem nav nekāds manierisms vai mākslas kritiķu romantiskā fantāzija. Podnieks ir pat Drustu pašvaldības deputāts - jau otrajā sasaukumā. «Es neuzskatu to par politiku - deputātus tajos laukos pagastiņos. Tur tās politikas un partijas ir mazāk. Tur ir sadzīviskas lietas,» skaidro mākslinieks politiķis. Podnieka, deputāta, darbs norit Sociālajā komitejā, un īsu brītiņu viņš strādājis arī par sociālo darbinieku.

Izstāde apskatāma līdz 7.februārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?