Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Nodoklis audzis, ieņēmumi sarukuši

Dzenā, dzenā policija, tāpēc ir grūti nopirkt, bet ne neiespējami, Dienai sacīja kāda Rīgas Centrāltirgus pārdevēja par nelegālo cigarešu iegādes iespējām tirgū. No vairākām cigarešu tirdzniecības vietām kontrabandas smēķus darbdienā un darba laikā bija iespējams nopirkt pāris vietās, turklāt tikai blokos, pārliecinājās Diena. Citādi ir pēc darba laika un brīvdienās - tad pārdevēji esot daudz drošāki un arī smēķu pircēju esot vairāk.

Iegādājoties nelegālās cigaretes, pircējs uz akcīzes rēķina ietaupa aptuveni trešdaļu, taču Valsts kasei nodoklī garām aiziet desmitiem miljonu. Saskaņā ar legālo smēķu tirgotāju aplēsēm augošā nelegālā cigarešu tirgus dēļ valsts akcīzes nodoklī pērn neieguva 80 miljonu latu, bet šogad summa varētu pārsniegt 100 miljonus latu, ja nelegālo cigarešu tirgus turpinās pieaugt. «Tie ir tie miljoni, kas Latvijas budžetā tiek meklēti ar uguni - pensijām, algām, pabalstiem...» Dienai sacīja Philip Morris Latvia pārstāve Adriāna Kauliņa.

Nelegālās cigaretēs tuvojas 50% atzīmei - tas nozīmē, ka katra otrā Latvijā izsmēķētā cigarete iegādāta, nemaksājot nodokli. Akcīzes nodokļa ieņēmumi rūk, jo nodoklis, pēc tabakas izstrādājumu tirgotāju aplēsēm, tika kāpināts pārāk strauji. Atpakaļceļu, samazinot nodokli, nav iespējams veikt, līdz ar to vienīgais ceļš ir aktīvāk cīnīties ar nelegālo cigarešu piedāvātājiem. Tālab Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes vadībā top rīcības plāns.

Nāk no austrumiem

Bloks Winston un arī L&M nelegālo cigarešu Rīgas Centrāltirgū maksā vidēji desmit latu jeb lats par paciņu, bet More cigaretes - 82 santīmi paciņā. Salīdzinājumam Winston cigaretes ar akcīzi maksā virs 1,5 latiem par paciņu. Nelegālo smēķu tirgoņi kontrabandas rūpalu zem letes netur. Ja pircējs ir gatavs pirkt, pārdevējs piezvana piegādātājam. Viņš pēc dažām minūtēm pasauc cigarešu pircēju, paņem naudu, atdod melnā maisā ievīstītas cigaretes un prom ir. VID Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Marjans Burijs Dienai sacīja, ka pamatā nelegālie smēķi tiek ievesti no Baltkrievijas un Krievijas. Tur cigaretes ir četras piecas reizes lētākas nekā Latvijā, lēš Finanšu ministrija. Kontrabandas smēķus Latvijā mēģina ievest divējādi. Lielos apjomos, kas pamatā ir tranzītkravas, no kurām daļa gan paliek arī Latvijā. Taču daudz intensīvāk un mazākos apjomos kontrabandas cigaretes Latvijā austrumu pierobežā tiek ievestas paslēptas vieglajos auto, norāda M. Burijs.

Akcīze trīskāršota

«Ja ir pieprasījums, ir arī piedāvājums,» ekonomikas likumsakarību atgādina M.Burijs, norādot, ka cigarešu kontrabandas apjomi pieaug saistībā ar ekonomiskās situācijas pasliktināšanos, cilvēku pirktspējas mazināšanos un legālo cigarešu sadārdzināšanos akcīzes pieauguma dēļ. Akcīzi nedrīkst necelt, jo to prasa ES normatīvi, taču tās kāpināšana vairāk nekā trīskāršā apmērā, pēc Philip Morris Latvia un arī British American Tobacco Latvia pārstāvju teiktā, 2007.-2009. gadā notika pārāk strauji. «Pircēju maksātspēja tik straujām izmaiņām tik īsā laikā nav spējīga pielāgoties, jo īpaši valstī ar tādu dzīves līmeni kā Latvija,» teica A. Kauliņa. Viņasprāt, tik dramatisks lēmums tika pieņemts, balstoties galvenokārt uz emocionāliem argumentiem par nepieciešamību maksimāli sadārdzināt cigaretes smēķēšanas mazināšanai, taču izpalika seku izsvēršana, kā lēmums ietekmēs tautsaimniecību. Legālo cigarešu tirgotāji jau kādu laiku skandina trauksmes zvanus par rūkošo legālo cigarešu tirgu un augošo kontrabandas cigarešu īpatsvaru, taču valdība aktīvāk šim jautājumam pievērsās, kad redzēja februārī sarūkošos akcīzes nodokļu ieņēmumus par cigaretēm. Akcīzes nodokļa ieņēmumu plāns februārī izpildīts 44% apmērā, bet, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, nodoklī iekasēts četras reizes mazāk, liecina VID dati.

Uz izsīkuma robežas

Valdība pagājušajā nedēļā nolēma pastiprināt cīņu ar cigarešu kontrabandu, uzdodot dažu nedēļu laikā sagatavot vienotu rīcības plānu. Tā sagatavošanu koordinēs VID Muitas kriminālpārvalde, bet plāna izstrādē iesaistīta arī policija, robežsardze un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. No M. Burija teiktā var noprast, ka VID Muitas kriminālpārvaldei ar esošajiem resursiem ir grūti cīnīties ar organizēto noziedzību. «Darbinieku skaits ir samazināts, un ar to visu darba rezultāts ir dubultojies, taču esam uz izsīkuma robežas,» atzina M. Burijs. Vaicāti, vai rīcības plāna izpildei vajadzēs papildu naudu, VID norādīja, ka to varēs pateikt, kad plāns būs gatavs. A. Kauliņa norādīja, ka papildu finansējumu kontrabandas apkarošanai var prasīt Eiropas Krāpšanas apkarošanas birojā. VID norāda, ka birojs kontrabandas apkarošanas pasākumus tieši nefinansē, atzīstot, ka šobrīd tiek meklētas visas iespējas finansējuma piesaistei.

Nelegālā tirgus iegrožošana būtu vajadzīgākais pozitīva pagrieziena punkts, kas tabakas nozarei ļautu saglabāt vietu Latvijas tautsaimniecībā, uzskata Philip Morris Latvia pārstāve. Viņasprāt, vēl likumdevējiem vajadzētu mācīties no kļūdām un nepieļaut atkārtoti krasus akcīzes kāpumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tirgus un nodokļi


Legālais tirgus

2007 4,2 miljardi cigarešu
2008 3,6 miljardi cigarešu
2009 2,4 miljardi cigarešu

Nelegālais tirgus

2007 0,4 miljardi cigarešu
2008 0,6 miljardi cigarešu
2009 1,1 miljards cigarešu

Akcīzes nodoklis

2007 28 santīmi par paciņu (20 gab.)
2008 70 santīmu par paciņu
2009 90 santīmu par paciņu
2010 96 santīmi par paciņu

Akcīzes ieņēmumi (milj.lati)

2007 74,24
2008 143,58
2009 113,98
2010 110,3*


* Prognoze, taču jau pirmajos divos mēnešos iekasēti tikai 64,5% no plānotā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?