Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Normandijas četrinieks vēlas lielāku EDSO novērotāju lomu Austrumukrainā

Ukrainas prezidents Petro Porošenko, Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands ir vienisprātis, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO) jāspēlē lielāka loma, lai Austrumukrainā karojošie spēki ievērotu 12. februārī Minskā noslēgto pamiera vienošanos un atvilktu smago artilēriju.

Četrotne pirmdien vēlu vakarā telefonkonferencē vienojusies, ka EDSO novērotāji ir jānosūta uz vietām, no kurām regulāri pienākusi informācija par pamiera nosacījumu pārkāpšanu. Ukrainas prezidenta administrācija paziņojusi, ka novērotājus nosūtīs uz desmit «karstajiem punktiem» - Ščastju, Popasnu, Stanicaluhansku, Krimsku, Avdijivku, Volnovahu, Graņitni, Luhansku, Širokini un Doņeckas lidostas apkaimi, vēsta BBC.

Vācijas kancleres preses sekretārs Štefens Zeiberts sacīja, ka līderi aicinājuši EDSO ik dienu publicēt ziņojumus par situāciju konflikta zonā un uzsvēruši nepieciešamību iesaistīt Starptautisko Sarkano Krustu humānās palīdzības piegādāšanā un gūstekņu apmaiņā. Piektdien Berlīnē paredzēta valstu ārlietu ministriju pārstāvju tikšanās, kurā runās par Minskas vienošanās noteikumu ieviešanu, ziņo Reuters.

Trauslo pamieru Austrumukrainā, kas stājās spēkā 15. februārī, apliecināja Ukrainas militārās vadības vakardienas paziņojums, ka iepriekšējā diennaktī nogalināti vismaz trīs, bet ievainoti deviņi ukraiņu karavīri. Bruņoto spēku runasvīrs Anatolijs Steļmahs apgalvoja, ka no pirmdienas līdz otrdienai promaskaviskie separātisti Ukrainas spēku pozīcijas apšaudījuši vismaz 22 reizes.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien, tiekoties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, sacīja, ka Maskavai un tās atbalstītajiem separātistiem jāievieš Minskas vienošanās nosacījumi, pretējā gadījumā jārēķinās ar «sekām», kas vēl vairāk iedragātu Krievijas ekonomiku. ASV Valsts departaments neslēpj, ka Vašingtona «ik dienu spriež par jaunu sankciju piemērošanu Krievijai».

Ukrainas prezidents P. Porošenko pirmdien parakstījis lūgumu par starptautisko miera uzturētāju izvietošanu promaskavisko separātistu kontrolētajos Austrumukrainas rajonos. Dokumentu paredzēts iesniegt ANO un Eiropas Savienībai. Pret šo ideju kategoriski iebilst Krievija, arī Rietumi nav entuziastiski noskaņoti.

P. Porošenko šonedēļ arī nācis klajā ar plānu, kas paredz būtiski palielināt valsts bruņoto spēku sastāvu līdz 250 tūkstošiem karavīru. Pašlaik Ukrainas rīcībā ir 182 tūkstoši karavīru.

Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimins otrdien paziņoja, ka militāro konfliktu Austrumukrainā pilnībā pārtraukt izdotos tikai tad, ja tiktu slēgta Ukrainas un Krievijas robeža. «Tas ir galvenais priekšnosacījums, jo viss, kas destabilizē situāciju Doņeckā un Luhanskā, - algotņi, nauda, ieroči, smagā artilērija un, protams, Krievijas karavīri - tur nokļuva caur Krievijas un Ukrainas robežu,» sacīja ministrs. Ukrainas un Krievijas attiecības neuzlabošoties, kamēr Krievija neatdos Ukrainai atņemto Krimas pussalu. «Nevar pastāvēt niecīgākā iespēja normalizēt attiecības starp Ukrainu un Krieviju, neatgriežot pilnīgu Ukrainas suverenitāti pār Krimu,» P. Kļimins teica žurnālistiem Japānas galvaspilsētā Tokijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?