Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ņujorkas radio bieži skan latviešu mūzika

Divus latviešu komponistu skaņdarbus no pašu mūziķu, saksofonista Arta Sīmaņa un ērģelnieces Kristīnes Adamaites (att.), Latvijā izdotā CD Cantus orationis šonedēļ 14. un 16. augustā savā interneta kanālā raidīja galvenā Ņujorkas klasiskās mūzikas radiostacija WQXR - lasāms šī radio mājaslapā. 14. augustā Ņujorkas radio WQXR raidīja Riharda Dubras (att.

) koncertu saksofonam un ērģelēm _Cantus orationi_s, savukārt 16. augustā - Ņujorkā dzīvojošās latviešu komponistes Daces Aperānes Pastorāli. Piedevām, papildinot latviešu mūzikas klāstu minētajā programmā, 16. augustā izskanējis arī Pētera Vaska 4. stīgu kvartets amerikāņu slavenā Kronos kvarteta ierakstā un Vasaras mūzika, kuru spēlē latviešu pianists Vestards Šimkus.

«Paši sametām naudu un izdevām pirms kādiem trim gadiem, jo ļoti gribējās iemūžināt speciāli mums rakstītos darbus. Diskā ir arī jau labi zināmi Pētera Vaska un Andra Vītoliņa opusi,» Dienai par ASV tikko raidīto mūzikas albumu pastāstīja Artis Sīmanis.

Pēdējos mēnešos minētā raidstacija raidījusi ļoti daudz latviešu mūsdienu mūzikas. Īpaši daudz un bieži tur skan Ērika Ešenvalda un Pētera Vaska, kā arī Riharda Dubras un Georga Pelēča skaņdarbi - galvenokārt no starptautiskajās ierakstu kompānijās producētajiem diskiem, kuri ir plaši pieejami starptautiskajā mūzikas tirgū. Vairākkārt šovasar ASV pārraidīti arī Antras un Normunda Vīksnu klavierdueta latviešu mūzikas ieraksti.

«Pirms vairākiem mēnešiem es viesojos šajā radio kopā ar Pēteri Vasku un atstāju tās programmu vadītājiem ļoti daudzus latviešu mūzikas diskus, arī A. Sīmaņa un K. Adamaites Cantus orationis. Man bija liels prieks uzzināt, ka Ņujorkas radio likuši lietā šos CD, no kuriem vairāki ir Latvijas Mūzikas informācijas centra izdotie nekomerciālie ieraksti un Latvijas Radio diski, kurus ASV nevar nopirkt,» vēstī Ņujorkā dzīvojošā komponiste Dace Aperāne. Viņa arī priecājas, ka viens no programmu vadītājiem ir īpašā sajūsmā par latviešu mūziku un to dedzīgi popularizē.

Tuvākajā nākotnē Ņujorkas WQXR plāno 24 stundu ilgu radiofestivālu, kurā skanēs tikai latviešu mūzika. Jau tagad, paverot radio programmas arhīvu, redzams, ka atkārtoti raidīts gan mūsu valsts akadēmiskais koris Latvija, gan Latvijas Radio koris. Ik pa laikam WQXR skan arī vēsturiskie ieraksti, piemēram, jūlija beigās kādreizējais Latvijas Filharmonijas kamerorķestris ar vecmeistaru Toviju Lifšicu pie pults spēlēja Pētera Vaska kamersimfoniju Balsis, turpat blakus redzams Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un tā kādreizējā mākslinieciskā vadītāja Paula Megi vārds. Radio WQXR interneta radio Q2 raida vienīgi mūsdienu mūziku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?