Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Otrreiz jūrmalniekiem izteikties neļāva

Jūrmalas dome pieņēmusi karstus strīdus izraisījušo pilsētas attīstības plānu turpmākajiem 12 gadiem. Tas noticis, veiksmīgi izvēloties dienu, kad Saeima pieņēma 2012. gada valsts budžetu un plašsaziņas līdzekļu uzmanība lielākoties bija pievērsta tai. Pirms tam pilsētas vadība tika pie lielākas algas - Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (LPP/LC) turpmāk saņems Ls 1715 mēnesī.

Plāns pieņemts bez apspriešanas, jo mērs uzskata, ka visi strīdīgie jautājumi no tā izņemti. Tā kritiķi uzsver - nav bijis laika rūpīgi izpētīt visas izmaiņas, jo to ir ļoti daudz, bet plāns jau pieņemts. Jūrmalas aizsardzības biedrība draud rosināt domes atlaišanu.

Līdz pieciem stāviem

Plāna pirmā apspriešana gada sākumā bija ļoti detalizēta, sadalīta pa teritorijām, un sešās sapulcēs kritikas bija ļoti daudz. Plāna sagatavošanas darba grupas vadītājs Māris Dzenītis īsi pirms plāna pieņemšanas ir zaudējis vicemēra krēslu, bet plāns pieņemts, neapspriežot tajā veiktās izmaiņas. G. Truksnis skaidro, ka sākotnēji plānā salikti visi strīdīgie priekšlikumi, pret kuriem bijuši daudzi iebildumi. Tā kā tie izņemti, tad atkārtotu apspriešanu nevajag - neesot vairs promenādes gar jūras krastu, ūdens malu apbūves, tāpat lielākajā daļa dabas pamatnes teritoriju paaugstināts aizsardzības režīms, samazinot tā saucamās D3 jeb labiekārtojamās dabas teritorijas. «Nekad Jūrmalas vēsturē nav bijis aizliegums būvēt augstāk par pieciem stāviem, izņemot Kaugurus, kāds tagad būs. Vienīgais apbūvējamais zemesgabals kāpu zonā, ko mēs saglabājām kā apbūvējamu, ir 4,5 ha liels zemesgabals Ogres ielas galā, kurā rezervējam vietu, ja Jūrmalā gribētu ienākt Hilton vai Sheraton viesnīcu tīkli,» skaidro G. Truksnis. Viņš uzskata, ka pieņemtais plāns ir konservatīvs, bet attīstība ir iespējama, jo katru plāna daļu atsevišķi varot pārveidot, ja ir tāda vēlēšanās. «Vienreiz ir jāpieliek punkts, jo daudzi gaida šo plānu,» rezumē mērs.

Ieteiks padzīt domi

Jūrmalas aizsardzības biedrības pārstāvis Guntis Grūba norāda, ka nav jēgas runāt par atsevišķām normām, jo pārkāpta ir pati procedūra: «Pēc pirmās apspriešanas ir veikts ļoti daudz jaunu papildinājumu, par kuriem jūrmalnieki nav informēti. Tas būtībā ir pilnīgi cits plāns nekā tas, ko apsprieda. Gatis Truksnis ir melojis sabiedrībai, solot atkārtotu apspriešanu. Mēs apstrīdēsim plānu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un aicināsim ministru atlaist Jūrmalas domi.» G. Grūba norāda, ka kūrorta teritorijas statuss nostiprināts tādiem zemesgabaliem, par kuriem bija solīta izpēte. Opozīcijas deputāte Dzintra Hirša (Vienotība) balsojumā atturējās, jo uzskata, ka ir pārāk sasteigts process - pirmdien deputātiem iesniedza plāna galīgo versiju, bet ceturtdien jau notika balsošana. Zīmīgi, ka opozīcija šoreiz nebija vienota, jo Vienotības pārstāvis Juris Visockis plānu atbalstīja. Toties opozīcijā pārgājis M. Dzenītis. Viņš pieņemto dokumentu nosaucis par stagnācijas plānu ar pārāk maz vietām kūrorta attīstībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?