Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pa sešiem vīriešu uzvalkiem dienā

Rutas mazajā darbnīciņā Rēzeknes tirdzniecības centra augšstāvā bieži ir drūzma. Viens atnesis šūt jaunu tērpu kāzām, cits atkal kautrīgi vēlas, lai pāršūtu veco. Ruta smej, ka pie viņas nākot arī tādos gadījumos, kad citas meistares ir atteikušas. Viņasprāt, šuvējam ir mazliet jābūt arī psihologam. «Lai uzšūtu skaistu tērpu, man ir jāpaskatās uz cilvēku ar viņa paša acīm, kā viņš pats sevi redz. Jādara viss, lai cilvēks justos skaists un apmierināts ar sevi.»

Lelles kleita un žakete

Uz bezgalvainiem manekeniem uzkarinātas sporta deju tērpu frakas, noslēpumaini erotiski mirdzinās tērpi vēderdejām. Ruta Strankale ar prieku stāsta, ka kliente vakarā viņu aicinājusi uz savu koncertu, lai palūkotos, cik labi izskatās tērps dejā. Rutai vēlēšanās šūt bijusi no agras bērnības, kad četru gadu vecumā uzmeistarojusi kleitu lellei. «Vecāmāte visu dienu stāvēja rindā, lai nopirktu smalku lakatu, bet es tam izgriezu vidū caurumu, kur izbāzt lellei galvu. Vēl tagad atceros lepnumu, ar kādu visiem rādīju lelles jauno tērpu, un neizpratni, kāpēc vecmāmiņa grib mani pērt.» Pēc pamatskolas beigšanas aizgājusi mācīties uz Rīgas 34.profesionāli tehnisko skolu. Gribējusi kļūt par kleitu šuvēju, tāpat kā mammas māsa, taču skolā 1.septembrī paziņots, ka visiem būs jāmācās par mēteļu šuvējiem. «Toreiz biju vienās asarās - tik nepievilcīgs darbs, mēteļus šūt. Bet mātesmāsa teica - ja mēteli pratīsi uzšūt, tad arī kleitu uzšūsi.» Pēc skolas Ruta atgriezās Rēzeknē un sāka strādāt toreiz slavenā piegriezēja Baltiņa brigādē. Dienā nācies šūt pat pa sešiem vīriešu uzvalkiem, taču tā bijusi laba skola. Šūti gan formas tērpi pūtēju orķestra muzikantiem, gan kora kleitas. Kad nodibinājusi ģimeni un dzimuši bērni, no brigādes aizgājusi, bet deviņdesmito gadu beigās izveidojusi savu privāto darbnīcu, kur strādā jau vairāk nekā divpadsmit gadus. Ruta atzīst, ka vissmagāk ir šūt tērpu pēdējai gaitai, taču arī to ir nācies darīt.

Defekti par efektiem

Ruta uzskata, ka klientam nedrīkst glaimot un liekuļot. «Ja nepiestāv, tad es tā arī pasaku, neslēpju. Viena meitene gribēja pasūtīt mini bruncīti ar lielām faltēm no sarkanrūtota auduma. Es viņai tā arī pateicu - piedod, bet no šāda auduma minibrunči tev nepiestāvēs. Labi, ka viņa neapvainojās, ieklausījās, tad mēs nedaudz to fasonu pārstrādājām, un sanāca labi. Nu kā es varu šūt, ja redzu, ka tas cilvēkam nepiestāv.» Ruta uzskata - neglītu cilvēku nav, ir tikai cilvēki nepiemērotā apģērbā. «Atnāk cilvēki ar nestandarta augumu, kompleksaini, bet arī viņi grib būt skaisti. Resnīga meitene arī savās fantāzijās grib būt princese. Izmeklējām piemērotu audumu, piegriezumu, uzspraudu korseti. Meitene bija tik laimīga, pēc tam man viņas mamma stāstīja, ka tērpu pat vakarā negribējusi vilkt nost. Tik tiešām - šinī kleitiņā viņa neizskatījās resna, bet gan ļoti pievilcīga.»

No veca par jaunu

Katram apģērbam esot savs stāsts - gan līgavas māsas kleitai, gan linu žaketei, kas iegādāta «otro roku» veikalā, taču tik ļoti uzrunājusi klienti, ka viņa bijusi ar mieru vairāk samaksāt par pāršūšanu nekā par drēbes gabala iegādi. Esot arī skumji stāsti - par sievieti, kura vēlējusies pāršūt savu jaunības dienu kleitu, taču ne audums, ne arī augums vairs neesot tādi paši kā pirms gadiem trīsdesmit. «Iespējams, viņai gribējās atgriezties tā laika izjūtās, uzvelkot šo kleitu, taču tas vairs nav iespējams. Veco laiku, pagātnes enerģiju nez vai vajadzētu pārnest uz tagadni. Labāk tomēr iegādāties jaunu drēbes gabaliņu un šūt no jauna.» Tomēr pāršūt apģērbus nākoties arvien biežāk, arī second hand veikalos iegādātos, jo cilvēku rocība sarūk. Ruta vienmēr neaizmirst atgādināt, ka jebkuros apstākļos sievietei jāizskatās sievišķīgai. «Daudzas vienkārši neredz sevi, staigā, kā pagadās. Dažai pat esmu pateikusi, lai nomaina krūšturi - lai krūtīm būtu forma. Apģērbs jau rada pirmo iespaidu par cilvēku. Būtu labi, ja sievietes biežāk palūkotos uz sevi spogulī, būtu sievišķīgākas, mazāk staigātu garajās biksēs. Jo tad mēs kļūstam līdzīgas vīriešiem, un vēl brīnāmies, ka vīrieši mūs neievēro. Ja sieviete ilgstoši nēsā tikai garās bikses, mainās viņas raksturs un gaita, viņa zaudē savu sievišķību.»

Rutai ir īpašas spējas ielūkoties cilvēkā. Šī iekšējā redzība atklājusies pēc smagiem pārdzīvojumiem, kad viņas bērnam bija jāpārcieš sarežģīta operācija. Kad bērns atguvis veselību, Ruta sapratusi, ka visas nelaimes cilvēkam nāk tāpēc, ka viņš ir šķīris sevi no dievišķā. Ruta neuzskata sevi par dziednieci, taču atzīst, ka cenšas palīdzēt cilvēkiem arī ar savu darbu. «Šuvums ir jāuzlādē ar labo enerģiju. Tu paņem šo auduma gabalu rokās, šuj ar tādām domām, lai cilvēkam šajā apģērbā labi veicas. Tad šīs labās domas pie tevis atgriezīsies atpakaļ. Un vēl - cilvēkam jādzīvo šeit un tagad. Kur mūsu domas, tur mūsu enerģija. Cilvēks iet pa ielu, domās ir nākotnē vai pagātnē, bet neredz, ka spīd saule, ka puķes zied, ka Dievs viņu sveicina caur putna dziesmu. Tikai tad, kad esi tagadnē, tu esi arī tiešā saiknē ar Augstāko un vari vislabāk veikt savu darbu. Vienkārši ir jānoliek sevi Dieva rokās.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?