Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Palielinās gripas vīrusu aktivitāte

Janvāra sākumā bija vairāk nekā 75 apstiprināti gripas gadījumi. To izklāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra Latvijas infektoloģijas centrs galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle. «Persona, kura saslimusi ar gripu, izārstējas septiņās dienās, bet kā infekcijas pārnēsātājs slimnieks apkārtējos apdraud piecas dienas. Reālajā dzīvē atliek paskatīties sabiedriskajā transportā uz klepojošiem pasažieriem vai darbā uz kolēģiem, lai saprastu, ka infekcijas perēkļi ir ik uz soļa.

Var pagūt vakcinēties

Vēl ir laiks sagatavoties gripas epidēmijai (ja tāda būs), un visefektīvākais pēc profesores padoma - vakcinācija! Šogad prevalē pasaulē jaunais AH1N1 vīruss (pazīstams kopš 2009. gada), un tieši tas ir viens no gripas vakcīnas komponentiem. Riska grupā, kuri slimo smagāk, ir mazi bērni, cilvēki vecumā pēc 65 gadiem, grūtnieces, sirdsslimnieki, ar hroniskām (aknu, nieru, plaušu) slimībām sirgstošie, cukura diabētiķi. Katrā ziņā ģimenes ārsts izvērtēs, vai vakcinēšanās nepieciešama.

Riska grupu pacientiem valsts kompensē vakcinācijas izmaksas 50% apmērā, bet vakcinēšanās pret gripu maksā vidēji astoņus latus. Jau 7.-10. dienā pēc potes var justies daudzmaz droši. Bet Latvijā potēšanās pret gripu nav populāra - to izmanto tikai līdz 5% iedzīvotāju, bet rietumu valstīs - 30-50%, dažos ASV štatos pat 70% no iedzīvotājiem ir vakcinējušies pret gripu. Šobrīd ASV gripas vakcīnu pat pietrūkst.

Sākas pēkšņi

Gripa sākas strauji. Pēc drebuļiem temperatūra paaugstinās līdz +39…+40 grādiem, sāp galva un acu āboli, ir mokoša kaulu laušanas sajūta, sāpes muskuļos. Nākamajā dienā var pievienoties rejošs, sauss klepus. Iesnu nav, drīzāk deguns ir aizlikts. Ja nedēļas laikā temperatūra nepāriet, klepus kļūst smagāks un ir nespēks, parādās asinsizplūdumi acīs vai ir deguna asiņošana, tad, lai izvairītos no iespējamajām komplikācijām - pneimonijas, bronhīta, vidusauss iekaisuma, ārstēšanās jāturpina stacionārā.

Gripas vīrusi izplatās ar sīkiem pilieniem, kas rodas, inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot. Vīrusi ir arī uz rokturiem sabiedriskajā transportā, kāpņu margām, grozu un ratiņu rokturiem veikalā, rotaļlietām bērnudārzos, datora tastatūras u. tml. Bieža roku mazgāšana būtu tikai viens no veidiem, kā mēģināt izvairīties no saslimšanas. Iekštelpu gaisā vīruss var saglabāties divas līdz deviņas stundas, bet, pieaugot gaisa mitrumam, vīrusa izdzīvošanas laiks samazinās. Uz priekšmetu virsmām vīruss izdzīvo līdz pat 10 dienām.

Stāties pretī

Vēl it kā jaunais AH1N1 gripas vīruss ir nejutīgs pret amantadīna grupas preparātiem, bet jaunākās paaudzes recepšu medikamenti, ko zinās izrakstīt ģimenes ārsts, sākti lietot pēc iespējas ātrāk, būs arī efektīvāki. Profilaksei pirms došanās uz ielas var degunā ieziest kādu ziedi ar pretvīrusu iedarbību. Tā mehāniski aizsargās deguna gļotādu, lai nevarētu uzbrukt vīruss. Imunitātes stiprināšanai svarīgi veltīt laiku pilnvērtīgam miegam un atpūtai svaigā gaisā, kā arī ģērbties piemēroti laika apstākļiem. Svarīgi arī pēc iespējas retāk uzturēties telpās, kurās pulcējas daudz cilvēku, piemēram, teātrī, kino, lielveikalos. Slimības laikā noteikti jālieto daudz šķidruma - 1,5-2 litri dienā, it īpaši ieteicamas zāļu tējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Imunitāti stiprinoši

Noder C vitamīnu saturoši produkti. Visvairāk C vitamīna satur upenes, dzērvenes, mežrožu augļi, kivi, visi citrusaugļi, paprika, Briseles kāposti, spināti, loki, dilles un arī kartupeļi.

Ieteicams dzert citrona, apelsīna un ingvera tēju. (Sastāvdaļas: 1 tējkaroti rīvēta ingvera aplej ar 1 litru verdoša ūdens un ļauj 15 minūtes ievilkties, tad pievieno no diviem apelsīniem un puscitrona izspiestu sulu. Ja ir vēlēšanās, var arī saldināt! Sagatavo termosā un dienas laikā izdzer.)
Avots: www.daivajoga.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?