Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Paņemti audzināšanā gandrīz uz gadu

«Kad bijām pirmajā kursā, likās - tik daudz jau esam iemācījušies! Šeit sapratām, ka tas nav pat aisberga galiņš no visa, kas jāzina un ko iespējams zināt,» LU jurisprudences studente Diāna Riekstiņa raksturo tos apvāršņus, kas pavērušies, kļūstot par zvērinātu advokātu biroja Borenius Junioru programmas dalībnieci.

Viņa kopā ar kursabiedriem Dāvidu Lipšenu un Kalvi Engīzeru ir jau otrā šīs programmas iesaukuma dalībnieki. Birojam programma palīdz nodibināt kontaktu ar spējīgākajiem tiesību zinātņu studentiem un iesaistīties viņu izglītošanā, savukārt jauniešiem programmas deviņi teorijas un divi praktiskā darba mēneši papildina augstskolā apgūto, kā arī ievieš skaidrību, kā reālajā dzīvē strādā advokāti un advokātu birojs. Visi trīs studenti secina - advokātu ikdiena ir ļoti dinamiska, aizraujoša, arī noslogota.

Nebija nekāda pastaiga

Borenius Junioru programmā tiek uzņemti jurisprudences studenti pēc pirmā kursa. Diāna, Kalvis un Dāvids atzīst, ka tas ir īstais brīdis, lai šādu iespēju izmantotu. «Jau bijām ieguvuši kaut kādas pamatzināšanas un sapratuši - ja gribam profesijā kaut ko sasniegt, ir jāsāk tajā kāpt uz augšu,» teic Diāna. Pēc jauniešu domām, šāda programma ir efektīvāks iemaņu ieguves veids nekā klauvēšana pie advokātu biroju durvīm kā parastam praktikantam vai darba meklētājam. Šeit visi daudz vairāk rēķinās, ka studenti ir «pazaļi», ir gatavi viņus «audzināt». «Sludinājumā bija teikts, ka šī būs neatsverama pieredze. Tā arī bija,» saka Kalvis.

Pirmos deviņus mēnešus trijotne programmā pavadīja vairāk kā novērotāji. Katram bija savs mentors no biroja darbiniekiem, ar kuru jaunieši tikās aptuveni reizi mēnesī, lai pārrunātu jaunumus, izzinātu kādu tēmu, paveiktu kādu praktisku darbiņu saistībā ar tobrīd aktuālajām lietām. Savukārt vasarā divu mēnešu garumā bija pilnas slodzes darbs, palīdzot advokātiem darbā pie dažādām lietām. Tā nebija nekāda pastaiga, jaunieši saka, taču atzīst, ka bijis ļoti interesanti. Kalvim lielākais izaicinājums bijis pirmā tiesas lieta, kurā bija jāpiedalās teorētiskās bāzes un dokumentu sagatavošanā. «Tā kā nebija pieredzes, nebiju pārliecināts ne par ko, ko daru. Nākamajā lietā jutos jau drošāk,» puisis stāsta. Dāvids atceras, ka viņam programmas praktiskajā daļā bijis grūti ieskrieties, savukārt Diāna par izaicinošāko sauc nemitīgo pārslēgšanos no vienas tiesību jomas uz citu, no konkrētas lietas uz izpēti u. tml. «Tas ļoti uztrenē spēju pielāgoties un noturēt uzmanību, koncentrēšanos,» viņa saka.

Visa diena tiesā?

Definēt lielāko ieguvumu no dalības Borenius Junioru programmā jauniešiem ir pagrūti, jo vērtīga bijusi visa 11 mēnešu pieredze - tostarp dažādu iestāžu darbības iepazīšana, biroja kolektīva atvērtība un gatavība palīdzēt, kā arī iegūtā sapratne, ar cik daudz un kādiem darbiem advokāti ikdienā ir aizņemti. Kultūršoks par profesijas aizkulisēm izpalicis, tomēr pazudis maldīgais priekšstats, ka advokāti birojā tikai padzer kafiju un pēc tam visu dienu pavada tiesā. Darbu ir daudz un dažādi, lielu daļu laika aizņem nogurdinošais izpētes process; jaunieši arī apjautuši, ka ir lietas, ko universitātē nemaz nemāca. Trijotne raksturo, ka augstskola iedod izpratni par to, kā vispār darbojas tiesību sistēma un kādi ir tās pamatprincipi, taču katras tiesību jomas specifika apgūstama vien praksē, turklāt aizmirstot, ka lietām ir kāds viens «pareizais» risinājums.

Daudzi jauniešu kursabiedri pamanījušies atrast darbu jurisprudencē jau pirmajā kursā. Tiesa, par to dzirdēti gan veiksmes stāsti, gan tas, ka cilvēks vēl netiek līdzi darba devēja prasībām un nespēj izdarīt visu, ko no viņa gaida. «Tieši tāpēc ir tik pozitīvi, ka Junioru programmā visi rēķinās, ka daudz ko vēl nezinām,» saka Diāna. Dāvids kā plusu min arī to, ka strādājot var konsultēties gan savā starpā, gan ar diviem no trim pērnā gada programmas absolventiem, kuri Borenius ir paturēti pastāvīgā darbā. Kuri šogad kļūs par biroja darbiniekiem - to jaunieši, sarunājoties ar Dienu, vēl nezināja. Tomēr visi trīs sevi labi spēj iedomāties strādājam advokatūrā.

Meklē tos, kam uguns acīs

Programmas laikā jaunieši jutuši, ka no viņiem darbā tiek gaidīta liela precizitāte, atsaucība, uzņemoties uzdevumus, ieinteresētība. Borenius partneris Gatis Flinters piemetina, ka birojs jaunajos kolēģos grib redzēt arī koleģialitāti un augstu vispārējās inteliģences līmeni. «Taču tas, ka skatāmies tikai uz teicamniekiem, ir mīts. Vidējā atzīme neparāda, kāds jaunietis būs kā speciālists. Drīzāk sagaidām, ka cilvēks būs gatavs mācīties, jo jāmācās būs ļoti daudz.» G. Flinters stāsta, ka Latvijā jurista diplomu iegūst daudzi, tomēr advokātu birojiem ir grūti atrast cilvēkus ne tik daudz ar vajadzīgajām zināšanām, cik ar uguni acīs un gatavību pieņemt profesijas izaicinājumus. Borenius Junioru programma šeit kļuvusi par labu risinājumu. «Turpmāk jauniešus darbā piesaistīsim tikai šādi,» G. Flinters saka.

2013. gadā programma tika aizsākta tieši minētā iemesla dēļ. «Sapratām, ka mūsu jomā ir ļoti svarīgi, kādus cilvēkus izvēlamies. Bija sajūta, ka nav kārtības, lēmumi par jauniešu pieņemšanu darbā ir sasteigti, haotiski,» G. Flinters stāsta. Junioru programma ļāvusi ne tikai uzbūvēt studentiem tiltu no augstskolas sniegtās teorijas uz advokātu darba praktisko pusi, bet arī izsijāt nedaudzus, toties pašus mērķtiecīgākos talantus. Ik rudeni programmā tiek uzņemti trīs otrā kursa studenti, kuri tiek atlasīti vairākās kārtās. «Mēs gan nekādi nemēģinām konkurēt ar augstskolu un iesaistīt studentus praktiskajā darbā ātrāk, nekā viņi tam ir gatavi. Studijas ir prioritāte,» G. Flinters uzsver. Kaut arī programmā vēl ir daudz iespēju uzlabojumiem, rezultāti esot ļoti labi - tikai brīvu darba vietu nepietiekamība neļauj paturēt darbā visus juniorus. «Esam patīkami pārsteigti, cik jaunieši ir mērķtiecīgi un zinoši,» saka G. Flinters un piebilst, ka iesaiste programmā sniedz gandarījumu arī Borenius darbiniekiem.

Kāro pēc krējuma

Pie topošo juristu praktiskās izglītošanas ķērušies arī citi advokātu biroji. Eversheds Bitāns aicina maģistrantus pieteikties Meistarklasē, kurā no oktobra var papildināt zināšanas un iegūt pieredzi tematiskās praktiskajās nodarbībās. Labākajam no 20 programmas studentiem ir iespēja piedalīties Eversheds jauno juristu vasaras skolas programmā Lielbritānijā, citiem talantīgajiem Eversheds Bitāns birojs Rīgā piedāvā apmaksātu praksi.

Līdzīgu iniciatīvu Baltijas mērogā īsteno arī Sorainen. Kā smaidot stāsta Sorainen Latvia partneris Agris Repšs, tieši no viņiem jauno talantu audzināšanas ideju līdzīgā vai mainītā formātā nošpikojuši citi. Sorainen studentu akadēmija 2011. gadā vispirms tika izveidota Tallinā, pēc gada - arī Rīgā, tā piedāvā lekcijas un nodarbības par praktiskām tēmām, kas augstskolās parasti netiek skartas. Akadēmija ik gadu uzņem ap 30 studentiem, taču piesakās vairāk. «Vēlējāmies iegūt saskarsmi ar aktīvajiem studentiem, kurus interesē darbs advokātu birojā, iepazīstināt viņus ar to. Gribējām arī parādīt studentiem savu biroju kā potenciālu darbavietu. Tālejošāka doma ir kontaktu un studentu tīkla izveide un uzturēšana,» A. Repšs skaidro un stāsta, ka, pateicoties akadēmijai, Sorainen atpazīstamība studentu vidē ir pat pārsteidzoši augusi. Spējīgākos jauniešus birojs apņēmies paturēt acīs arī tad, ja viņi uzreiz vēl nekļūst par Sorainen praktikantiem vai darbiniekiem. No simtiem jauno juristu, kas ik gadu beidz augstskolas, tikai 7-10% kļūst par augstas kvalifikācijas juristiem ar izcilu, arī ārzemēs iegūtu izglītību, taču tieši šādi izcilnieki interesē advokātu birojus, tāpēc viņu gaitām tie sāk sekot jau laikus. «Tas ir studentu krējums, par viņiem ir konkurence,» saka A. Repšs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?