Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Par Dinamo aina kļūst skaidrāka

Jaunais Latvijas hokeja valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Beļavskis darbu ir sācis ar Rīgas Dinamo spēlētāju vērtēšanu KHL čempionāta spēlēs. Uz sarunu Beļavski aicināju pēc Dinamo trīs mājas spēļu sērijas un iztaujāju arī par citiem aktuālajiem jautājumiem.

Jau nepilnus divus mēnešus esi Latvijas hokeja izlases galvenā trenera amatā. Ko ir izdevies šajā laikā uzzināt?

Pietiekami daudz esmu redzējis Rīgas Dinamo komandas spēļu, tāpēc par dinamiešiem kopējā aina man kļūst skaidrāka. Ir spēlētāji, kuri uz mani ir atstājuši labu iespaidu, un ir spēlētāji, par kuriem es zinu, ka viņi var spēlēt labāk.

Par Dinamo tā kā būtu skaidrs, bet ko vēl ir izdevies izdibināt? Cik zināms, ir bijusi saruna ar Kārli Zirni, kurš strādāja par palīgu jau pie iepriekšējā Latvijas valstsvienības trenera Teda Nolana.

Jā, mums bija labs dialogs, bet pagaidām es esmu redzējis tikai Dinamo spēles un komandas, pret kurām dinamieši spēlēja. Esmu sapratis, pēc kāda taktiskā modeļa Dinamo spēlē, lai pēc tam, kad šie spēlētāji jau būs izlasē, nebūtu ļoti kardināli daudz kas jāmaina un lai viņi neapmaldītos citos taktiskajos risinājumos.

Kad tevi apstiprināja Latvijas izlases galvenā trenera amatā, sacīji, ka valstsvienībai ir jāspēlē labs hokejs, kas patiktu līdzjutējiem. Kādu hokeju spēlē Rīgas Dinamo?

Pagaidām man ir grūti izdarīt viennozīmīgu secinājumu. Mani pārsteidza tas, ka samērā maz skatītāju atnāca uz arēnu. Spēlētāji centās iepriecināt līdzjutējus un spēlēja neslikti, vienīgi ar realizāciju komandai bija problēmas. Vārtu guvumi tomēr skatītājiem sagādā vislielāko gandarījumu. Skaidrs ir arī tas, ka ar vieniem vai diviem gūtajiem vārtiem spēli nevar uzvarēt.

Kas pietrūka - meistarības, vai arī nav iespēlētas kombinācijas?

Momenti bija. Piemēram, Miks Indrašis pēdējā spēlē ar HK Soči viens pats bija atstāts vārtu priekšā. Bet nevis centās pārspēt vārtsargu, bet sāka meklēt iespēju piespēlēt partnerim, un ripa nonāca nevis vārtos, bet vārtu stūrī. Šādās epizodēs spēlētājiem ir jāuzņemas vairāk atbildības. Ja nemēģināsi, nekad vārtus arī negūsi.

Kopumā Dinamo spēles stils ir pietuvināts hokejam, kādu vēlies redzēt valstsvienības izpildījumā?

Es gribēšu redzēt aktīvāku spēli viduszonā. Lai agrīnākā stadijā tiktu sagaidīts pretinieks. Ripas iegūšanai visiem uzbrucējiem sinhroni ir jāizdara spiediens uz saviem pretspēlētājiem.

Kāds ir tavs viedoklis par noteikumu maiņu? Itin bieži tika uzsvērts, ka puse no komandas ir vārtsargs. Vai tagad 50 procentu panākumu neveidos komandu sniegums nevienādā sastāvā?

Manuprāt, ne tikai KHL, bet arī starptautiskos turnīros un pasaules čempionātā vairākumam būs lielāka nozīme. Ir redzama kopējā līnija hokeju padarīt tīrāku. Es ceru, ka mūsu izlasei pārmaiņas būs uz labu. Svarīgākais, lai līdz pasaules čempionātam visi aprastu ar jaunajiem noteikumiem.

Dinamo spēlētāju fiziskā kondīcija - mājas spēlēs, šķiet, varēja būt labāka?

Latvijas dzelzceļa kausa izcīņas turnīrs ir ļoti pietuvināts sezonas sākumam. Aizvadot četras spēles piecās dienās, spēlētāji patērēja daudz spēka rezervju. Manuprāt, šī iemesla dēļ Dinamo spēlētāji patlaban nav optimālā kondīcijā.

Viens no Latvijas izlases trumpjiem pasaules čempionātos allaž ir bijis laba kondīcija, jo komanda parasti pavasarī veselu mēnesi gatavojas vienkopus. Tā būs arī nākamajā pavasarī?

Citām izlasēm vietējie čempionāti ieilgst, tāpēc arī ir mazāk laika sagatavošanās darbiem. Es uzskatu, ka tas ir ļoti liels pluss, ja komanda veselu mēnesi var strādāt pie fiziskās kondīcijas uzlabošanas, lai pīķa formu sasniegtu tieši pasaules čempionātā.

Izlases kandidāti var rēķināties, ka pavasarī viņus gaida smags darbs...

Pilnīgi noteikti - būs rūpīgs darbs. Uzturēšu dialogu ar fiziskās sagatavotības treneri, kurš piedalīsies treniņu procesā. Jāņem arī vērā, ka KHL čempionāts ar sešdesmit spēlēm no hokejistiem būs prasījis daudz spēka, tāpēc liela nozīme būs arī atjaunošanās procesam.

Kurš būs fiziskās sagatavotības treneris?

Pagaidām uz šo jautājumu es nevaru atbildēt.

Skaidrs gan ir tas, ka viens no palīgiem būs Amerikā strādājošais Kārlis Zirnis un ka ar vārtsargiem strādās Rīgas Dinamo vārtsargu treneris Juris Klodāns. Vēl taču būs viens palīgs izlasē?

Nepārprotami - būs.

Jau uz novembra pārbaudes turnīru?

Jā.

Esi izteicies, ka palīgi būs vietējie treneri...

Katrā ziņā ar pieredzi Latvijas hokejā, kuri strādā uz vietas vai arī ir spēlējuši valstsvienībā un orientējas Latvijas hokeja sistēmā.

Ar Rīgas Dinamo galveno treneri Arti Ābolu esi ticies?

Nedaudz parunājām, bet es jutu, ka viņam pašreiz ir daudz darba.

Ar bijušo partneri Latvijas izlasē un pašreizējo Krievijas izlases galveno treneri Oļegu Znaroku gan esi vairāk runājis, jo kopā skatījāties Dinamo spēles...

Jā, un viņš man deva vērtīgus padomus, jo vairākus spēlētājus pazīst vēl no tiem laikiem, kad strādāja Latvijas junioru izlasē.

Jūsu uzskati par kandidātu izvēli un taktiku sakrīt?

Dažos jautājumos sakrīt, bet ir lietas, uz kurām mēs katrs raugāmies arī pa savam. Oļegs ir labs speciālists, tāpēc viņa teiktais man darbā ar izlasi pilnīgi noteikti noderēs.

Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans man teica, ka brauksi arī komandējumā uz kādu no Eiropas līgām. Kurā virzienā plāno doties?

Ir mums puiši Čehijas un Slovākijas līgās. Ne tik daudz mūsējo ir Šveicē. Augstākajā līgā spēlē divi vārtsargi (Elviss Merzļikins un Ivars Punnenovs - aut.), tad vēl ir spēlētāji otrajā līgā.

Ar izlases ģenerālmenedžeri Māri Baldonieku esat veikuši pirmo kandidātu uzmetumu uz papīra?

Pārrunājuši esam, bet pagaidām pārsvarā par pašiem tuvākajiem izlases kandidātiem. Pēc Latvijas un Starptautiskās Hokeja federācijas kongresiem jau veidosim konkrētu sarakstu ar kandidātiem, kurus aicināt uz novembra turnīru.

Iepriekš izlases treneriem ir bijis uzskats, ka pirmajā sagatavošanās stadijā uz turnīriem stabilos izlases spēlētājus nevajag izsaukt. Kā būs šosezon?

Novembra turnīra laikā Rīgas Dinamo ir tālais izbrauciens. Salīdzinot ar citām KHL komandām, Dinamo nav garš soliņš, tāpēc novembrī pārbaudīsim spēlētājus no citām līgām. Varbūt vienīgi pēc abpusējas vienošanās piesaistīsim dažus spēlētājus, kuriem bijusi maza spēļu prakse.

Savulaik Oļegs Znaroks pēdējā darba gadā Latvijas izlasē izteica bažas par centra uzbrucēja posteni Latvijas izlasē. Kad beigšot spēlēt Herberts Vasiļjevs, palikšot viens pats Jānis Sprukts. Esi jau papētījis situāciju pa posteņiem?

Es redzu, ka problēmas ar centra uzbrucējiem ir Rīgas Dinamo. Malējā uzbrucēja postenī spēlējošais Miks Indrašis tagad spēlē centrā. Pēc redzētām trijām mājas spēlēm mans personiskais viedoklis ir tāds, ka Indrašis daudz spēka patērē, spēlējot aizsardzībā un uzbrukuma iesākšanas stadijā, tāpēc uzbrukumam pieslēdzas viens no pēdējiem. Ir mums izlasē Jānis Sprukts un joprojām arī Herberts Vasiļjevs. Ar Herbertu runāsim, lai uzzinātu, vai viņš ir ieinteresēts turpināt spēlēt valstsvienībā. Neesam viņu norakstījuši. Novembra turnīrā skatīsimies, kuri vēl var spēlēt centrā.

Kāda izlasē ir situācija vārtsargu un aizsardzības līnijā?

Ja viss būs kārtībā, aizsardzības līniju es redzu pietiekami solīdu, ar labiem spēlētājiem. Galvenais, lai nebūtu traumu. Vārtsarga postenī arī nevajadzētu būt problēmām. Divi vārtsargi spēlē labā līmenī Šveicē. Edgars Masaļskis ir neslikti iesācis sezonu Dinamo, un vēl mums ir Kristers Gudļevskis, kurš Amerikā cenšas izsisties uz augšu. Kopumā situācija nudien nav slikta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Hokejs

Latvijas izlases spēles 2014./2015. gada sezonā
3.-9.XI 2014 Eiropas Izaicinājuma kauss Norvēģijā
(Norvēģija, Francija, Dānija, Latvija)
1.-5.IV 2015 Baltkrievijā
Baltkrievija - Latvija
8.-12.IV 2015 Latvijā
Latvija - Francija
15.-19.IV 2015 Norvēģijā
Norvēģija - Latvija
22.-26.IV 2015 Latvijā
Latvija - Slovākija
1.-17.V 2015 Čehijā
1.V 2015 Kanāda - Latvija
2.V 2015 Latvija - Čehija
4.V 2015 Latvija - Zviedrija
6.V 2015 Šveice - Latvija
8.V 2015 Vācija - Latvija
9.V 2015 Austrija - Latvija
12.V 2015 Latvija - Francija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?