Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pasts atdotu vēl 238 nodaļas

Līdz 2013. gada 1. janvārim, kad visā ES teritorijā tiks atvērts pasta pakalpojumu brīvais tirgus un Latvijas pastam (LP) vairs nebūs monopolstāvokļa, uzņēmums nolēmis stiprināt savu konkurētspēju. Divu gadu laikā tas mēģinās atbrīvoties no 238 nerentablajām pasta nodaļām reģionos, slēdzot sadarbības līgumus ar privātuzņēmējiem, un jau tagad izmēģina sadarbības variantus lauku veikalos un degvielas uzpildes stacijās, Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē trešdien atzina va/s Latvijas pasts valdes priekšsēdētājs Aivars Veiss.

Piemēram, Rundāles novada Bērstelē pilotprojektu īstenos veikalā, Amatas novada Ģikšos - benzīntankā, bet Rēzeknes novada Audriņos pasta nodaļas telpās sākšot strādāt komersants, kas paralēli attīstīs savu biznesu. Pilotprojektus īsteno arī Īlē un Ukros. Viens no iespējamiem variantiem paredz, ka pastnieki paši sāktu uzņēmējdarbību kā individuālie komersanti, taču pirmais drosminieks vēl tiek meklēts. Privātie starpnieki nenodarbosies ar pasta un pensiju piegādi, bet tikai pakalpojumiem, ko sniedz pasta nodaļās. Diena noskaidroja, ka Bērstelē pasta nodaļa gan joprojām darbojas, bet paralēli veikala personāls tiek mācīts sniegt arī pasta pakalpojumus. A. Veiss atzina, ka atklājoties dažādas risināmas problēmas, piemēram, kā izsist čeku, ja vienā pirkumā ir gan veikala, gan pasta preces.

Lai arī patlaban LP ir 625 nodaļas, rentablas no tām ir tikai aptuveni simt, atzina A. Veiss. Tā kā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteiktais pasta nodaļu tīkls ir 587 nodaļas visā Latvijā, LP vadība negrasās ieklausīties atsevišķu iedzīvotāju sūdzībās, ka, piemēram, Daugavpilī vai Jelgavā slēgto pasta nodaļu dēļ līdz tuvākajai nodaļai tagad jāmēro vairāki kilometri. Daugavpilī rentabla esot labākajā gadījumā viena pasta nodaļa, un vienas nerentablas slēgšana ļauj uzturēt, iespējams, pat trīs nodaļas apkārtējos novados, uzsvēra A. Veiss. Savukārt par to, kas notiks pēc 2013. gada, pašlaik nav skaidrības. Patlaban Latvijā reģistrēti 55 komersanti, kas nodarbojas ar pasta piegādēm, bet interesi par iespēju ienākt Latvijā izrāda gan Igaunijas, gan Somijas un Vācijas pasta kompānijas. Satiksmes ministrijā (SM) tiks veidota darba grupa un spriests, kā brīvās konkurences apstākļos nodrošināt universālā pakalpojuma nodrošināšanu visā Latvijā, arī tur, kur pasta piegādes nav rentablas, informēja SM sabiedrisko attiecību pārstāve Ilze Eida. Viens no variantiem ir izveidot īpašu fondu, kurā tie komersanti, kuri gūst peļņu, iemaksā zināmu summu, ar ko dotēt pakalpojuma sniegšanas izmaksas citviet.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?