Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Pavļuts izstājas no cīņas par vietām EP

Viens no Reformu partijas līderiem, bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts lēmumu nestartēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir pieņēmis pats, nevis partijas valdes ietekmē. «Laikā, kad esam nolēmuši ciešāk sadarboties ar Vienotību, būtu jocīgi startēt ar atsevišķu sarakstu Eiropas Parlamenta vēlēšanās,» Dienai sacīja D.

Pavļuts, kurš strādāšot privātajā sektorā, bet «partijas darbā piedalīšos tik, cik tas būs nepieciešams». Viņš neapstiprina neoficiālo informāciju, ka varētu pretendēt uz amatu Ārlietu ministrijā un kļūt par cilvēku, kura kompetencē ir gatavošanās Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē.

Laikā, kad D. Pavļuts bija valdībā, viņš aktīvi piedalījās Reformu partijas (RP) darbā, lai gan nebija tās biedrs. Partijā viņš iestājās tikai valdības veidošanas laikā, kad premjera kandidāte Laimdota Straujuma (Vienotība) ministru politisko piederību izvirzīja kā vienu no nosacījumiem. Taču arī iestāšanās RP nepalīdzēja D. Pavļutam saglabāt ekonomikas ministra amatu, kurā tagad ir viņa partijas biedrs Vjačeslavs Dombrovskis. D. Pavļuts ir ministra ārštata padomnieks bez atalgojuma.

Vēlas ministra biedru

Nesen izskanēja neoficiāla informācija, ka Reformu partija rosinājusi izveidot ārlietu ministra biedra amatu, lai nodrošinātu Latvijas sagatavošanos prezidentūrai ES Padomē 2015. gada pirmajā pusē, un kā kandidātu šim postenim redz D. Pavļutu. RP frakcijas vadītāja un arī Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica apstiprināja, ka frakcija drīzumā aicinās koalīcijas partnerus izvērtēt iespēju pieņemt grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, lai uz Latvijas prezidentūru un tās sagatavošanas laiku izveidotu ārlietu ministra biedra amatu. Viņasprāt, tas būtu jāizdara tuvākajā laikā un tam ir jābūt politiskam postenim. Uz jautājumu, vai partija varētu deleģēt tajā D. Pavļutu, Z. Kalniņa-Lukaševica sacīja, ka par to neesot spriests. Viņa kā ārlietu ministra biedru redz cilvēku, kuram ir pieredze Eiropas Savienības jautājumos, un viņš var būt tiklab diplomāts, kā augsts ārlietu resora ierēdnis.

Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis bija piesardzīgs, atgādinot, ka jau valdības veidošanas laikā ir bijusi diskusija par īpašu uzdevumu ministra amata izveidošanu, bet koalīcijas attieksme pret to bijusi noraidoša. Dz. Zaķis aicinās partnerus no RP padomāt, vai nav lietderīgi paplašināt parlamentārā sekretāra pilnvaras un stiprināt šīs politiskās amatpersonas lomu, lai nav jāveido jauni posteņi. Parlamentārais sekretārs ir otra augstākā politiskā amatpersona ministrijā, un, tāpat kā ministram, viņam ir tiesības uzstāties arī Saeimas tribīnē.

Negrib kaitēt Vienotībai

Tas, ka Reformu partija, visticamāk, nestartēs ar atsevišķu sarakstu Eiropas Parlamenta vēlēšanās, jau bija nojaušams pirms vairākām nedēļām, kad gan partijas priekšsēdētājs Edmunds Demiters, gan Vilnis Ķirsis, kuram sākotnēji valde bija uzticējusi veidot kandidātu sarakstu, iebilda pret labējo partiju vēlētāju balsu šķelšanu laikā, kad sākusies RP un Vienotības tuvināšanās. Pastarpināti iegūtā informācija no RP liecina, ka D. Pavļuts vēlējies sabiedrības domas aptaujā noskaidrot vēlētāju attieksmi pret RP un arī tās potenciālajiem saraksta līderiem. Pētījums parādījis, ka D. Pavļuts ir gana populārs, bet to nevar teikt par partijas izredzēm pārvarēt piecu procentu barjeru.

Z. Kalniņa-Lukaševica teica, ka partija apzinās - Latvijai EP ir tikai astoņas vietas un nebūtu labi tagad atņemt vēlētāju balsis Vienotībai. RP valdes loceklis Edmunds Jurēvics, kurš pārstāv valdē Zemgales reģionu, iepriekš atbalstīja V. Ķirša kandidatūru, bet pēc tam - D. Pavļutu, taču tagad balsoja par lēmumu nestartēt uz EP. E. Jurēvics uzskata, ka D. Pavļuts būtu spēcīgs kandidāts un viņš ir arī populārs, taču - ja RP startētu vēlēšanās, tas būtu slikts signāls vēlētājiem, kuriem jau ir paziņots par tuvināšanos Vienotībai. Kāds būs šo sarunu iznākums, vēl nav zināms. Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars sacīja, ka no RP tiek gaidīts marta beigās paredzētā RP kongresa lēmums, kurā tai ir jāizšķiras par partijas turpmāko darbību vai arī tās izbeigšanu. Vienotība piedāvā RP biedriem individuāli stāties savā partijā, aicinot tajā arī reģionu cilvēkus. Vienotības līderi jau ir apsolījuši, ka RP politiķiem, kas pārnāks uz Vienotību, būs arī vietas kandidātu sarakstā. Zināms, ka tajā noteikti būs aicināti ministri Edgars Rinkēvičs, Rihards Kozlovskis un Vjačeslavs Dombrovskis, kura vārds sarakstā varētu arī mulsināt vēlētāju zināmās iniciāļu sakritības dēļ ar Valdi Dombrovski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?