Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Pēc dienas pie dabas - uz slimnīcu

Četrus gadus veca meitenīte, kura lielāko dienas daļu dzīvojusies saulē. 36 gadus vecs vīrietis, kurš karstajā laikā sportojis. Vairāki vecāka gada gājuma cilvēki, kuriem kļuvis slikti sabiedriskajā transportā. Šie ir tikai daži no karstā laika upuriem, kuri šogad jau nogādāti slimnīcā. Mediķi atzīst - lai gan gandrīz visiem ir zināms, kā sevi pasargāt karstajā laikā, cilvēki bieži pret to izturas vieglprātīgi. Piemēram, tieši dienas vidū, kad nedrīkst uzturēties saulē, pludmales ir vispilnākās.

Atveldzēties uzreiz

Cilvēki, kuri veic fiziskas aktivitātes, lieto medikamentus, slimo ar hroniskām slimībām, gados vecāki cilvēki un mazi bērni - šīs ir riska grupas, kuras no karstā laika var ciest visvairāk. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša Dienai norādīja, ka pagājušajā nedēļā līdz piektdienai palīdzība sniegta 20 cilvēkiem, bet pērn vasaras sezonā pat vairākiem simtiem. Viss gan ir atkarīgs no laikapstākļiem - tiklīdz gaisa temperatūra vairākas dienas ir virs 25 grādiem, tā mediķiem ir darba pilnas rokas.

I. Bukša uzsver, ka svarīgi ir laikus pamanīt simptomus, kas liecina par to, ka iespējama pārkaršana. Ierasti ķermenis pats regulē savu temperatūru, bet dažādu apstākļu ietekmē organisms to vairs nespēj un sāk uzkarst. Līdz ar to, ja cilvēks sev nepalīdz laikus, pārkaršana var diezgan ātri progresēt - ķermenis nespēj vairs atdzesēties, un ciest var visa orgānu sistēma.

Pārkaršanas gadījumā vispirms cilvēks jūt slāpes, kļūst grūti, iespējams, reibst un sāp galva. Savukārt, ja šīs pazīmes ignorē, simptomi kļūst nopietnāki - parādās ķermeņa drebuļi, augsta temperatūra, vemšana, krampji un pat samaņas zudums. Līdz ar to svarīgi ir jau pirmajā brīdī, kad karstumā kļūst grūti, doties atveldzēties ēnā, lietot šķidrumu un atpūsties. Šeit gan sava artava, pēc I. Bukšas domām, jādod arī darba devējiem, ļaujot cilvēkiem, kuri karstā laikā veic smagu darbu, strādāt rīta un vakara stundās, bet pa dienas vidu uzturēties vēsākās telpās. Tāpat jāuzmanās vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuri dienas laikā strādā, piemēram, dārza darbus. Nereti šie cilvēki ir saģērbušies par biezu un pārvērtē savus spēkus. Savukārt jaunieši izvēlas nepiemērotu laiku sportiskajām aktivitātēm, tāpēc nonāk pat slimnīcā.

Ratiņi kā siltumnīca

Visneaizsargātākie no pārkaršanas gan ir mazi bērni. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas neatliekamās palīdzības ārste Ina Pelīte-Vēvere Dienai norādīja, ka katru gadu pirmajās karstajās dienās slimnīcā nonāk zīdaiņi, kuriem šis ir pirmais karstuma periods, bet vecākiem - pirmais bērns. Pēc ārstes domām, jaunajiem vecākiem ir psiholoģiski grūti mazo bērnu izģērbt, jo domā, ka mazulim būs auksti. Tomēr veselu bērnu ir daudz vieglāk pārkarsēt nekā apsaldēt. Savu artavu dod arī bērnu ratiņi, kas karstajā laikā ir kā siltumnīca. Bieži vien var novērot labi polsterētus tumšas krāsas ratus, kur bērnam var būt ļoti grūti. Līdz ar to nereti biežāk pārkarst bērni ratiņos vai auto sēdeklīšos, nevis tie, kuri jau staigā paši.

Tāpat bērni var pārkarst dzīvoklī, tāpēc karstajā laikā īpaša uzmanība jāpievērš bērna labsajūtai. Ja plānots laiku pavadīt pie dabas, tas jādara no rīta vai pēcpusdienā. Jāņem arī vērā, ka bērnu nedrīkst sauļot, bet jāuzturas pusēnā. Vienmēr ir jāparūpējas par to, lai būtu iespēja padzerties, galvā jābūt cepurei, jāvelk plāns un plandošs apģērbs. Savukārt, ja vecāki jūt, ka bērns varētu būt pārkarsis, viņš nekavējoties jāatģērbj, jāpadzirda un jānovieto ēnā vai citā vēsā vietā.

Pēdējās nedēļās Latvijā ir maijam neierasti silts. Šonedēļ gaisa temperatūra gan būs zemāka, Dienai apstiprināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Taču no tālākām prognozēm sinoptiķi izvairās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karstā laikā iesaka:

neuzturēties atklātā saulē un nestrādāt, nesportot laikā, kad karstums ir visintensīvākais, - no plkst. 11 līdz 15,
vilkt cepuri un gaišas, vieglas, elpojošas drēbes, ieteicams - no kokvilnas auduma,
uz ielas uzturēties vairāk ēnas pusē, ņemt līdzi pietiekamu daudzumu ūdens,
palielināt izdzertā šķidruma daudzumu, bet nelietot alkoholu, stipru kafiju un tēju, jo šie dzērieni pastiprina ķermeņa atūdeņošanos,
meklēt atvēsinājumu veikalos, kafejnīcās un citās telpās ar kondicionēšanas iekārtām.

Pirmā palīdzība pārkaršanas gadījumā:
novietojiet cietušo vēsākā vietā vai ēnā pusguļus,
atģērbiet cietušo,
mitriniet ar vēsu ūdeni cietušā pieri, kaklu, krūtis,
dodiet dzert vēsu ūdeni,
vēdiniet, dzesējiet, radot gaisa plūsmu.

Avots: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?