Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Pelēkā zona nav pieļaujama

Mūžsenais jautājums visās uzņēmējdarbības jomās ir bijis un būs cenas un kvalitātes samērojamība, ar ko pēdējā laikā īpaši sastopas arī apsardzes bizness. Darbojoties šajā biznesā vairāk nekā 10 gadu, esmu novērojis dažādus veidus, kā apsardzes pakalpojumu sniedzēji atrod iespēju samazināt cenas, ietaupot uz kvalitāti. Izplatīts paņēmiens ir pavirša apsardzes sistēmas uzstādīšana, kā arī taupīšana uz darbinieka atalgojuma rēķina.

Sākot sadarbību ar jauniem klientiem apsardzes nodrošināšanai birojos, mājokļos un citos objektos, diezgan bieži dzirdam jautājumus par sistēmas kvalitāti, tādējādi var secināt, ka negatīvā pieredze ir izplatīta. Apsardzes uzņēmumiem mēģinot samazināt izmaksas, klients iegūst sistēmu, kas strādā ļoti formāli un ir viegli apejama.

Ieekonomējot pāris desmitu latu, nevar garantēt sistēmas drošumu, faktiski tas nozīmē, ka īpašums netiek sargāts. Galvenais iemesls visbiežāk ir nevis pašas iekārtas zemā kvalitāte, bet tās uzstādīšanas neprofesionalitāte, tas nozīmē, ka trūkst ne tikai atbilstošu apsardzes darbinieku zināšanu, bet arī laika ieguldījuma, izvērtējot signalizācijas sistēmas izvietošanas iespējas. Kvalitatīvs pakalpojums vidēji ir tikai par 10-30 latiem dārgāks, kas, pēc tam aprēķinot klienta zaudējumus nenostrādājušas sistēmas dēļ, visticamāk, ir niecīga summa.

Tāpat kā citās nozarēs, arī apsardzes tirgū daudzi komersanti izvēlas strādāt pelēkajā zonā, lai varētu piedāvāt zemākas cenas, kas, protams, atsaucas arī uz kvalitāti un attiecīgi nozares reputāciju kopumā. Lai gan pašlaik godīga apsardzes komersanta pakalpojuma cena ir augstāka nekā pelēkajiem darboņiem, paredzams, ka starpība samazināsies un jau samazinās divu iemeslu dēļ. Tie ir, pirmkārt, darbinieku prasīgums pret darba devēju, otrkārt, plānotā minimālās algas celšana valstī.

Fiziskās apsardzes segmentā lielākās pakalpojuma izmaksas veido tieši darbinieku alga, un šī pozīcija ir galvenā, kurai negodprātīgie darba devēji pieķeras, lai varētu piedāvāt lētāku pakalpojumu. Rekrutējot jaunos darbiniekus, pārliecināmies, ka viens no biežākajiem apsvērumiem mainīt darba devēju ir tieši nevēlēšanās saņemt algu aploksnē, jo iedzīvotāji sāk novērtēt sociālās garantijas, ko dod nodokļu nomaksa. Jaunie darbinieki uzdod tādus jautājumus kā, piemēram: «Kas būs ar atvaļinājumu?», «Kādas būs garantijas saslimšanas gadījumā?» un pat «Vai pašam būs jāpērk formas tērps?». Uzņēmēji, kuri algas maksā aploksnē, visbiežāk nevis pieprasa apsardzes darbiniekam iegādāties formas tērpu, bet ir daudz rafinētāki - darba apģērbs tiek piešķirts, bet pēc tam tā cena tiek ieturēta no algas.

Tomēr, palielinoties darbinieku prasībām pret darba devējiem, straujāk pieaugs pelēkās zonas cenas. No tā iegūs visi godprātīgie komersanti, kā arī klienti.

Lai gan zemākā cena joprojām ir būtisks faktors, izvēloties pakalpojumu, arī iedzīvotāji sāk aizdomāties, kā cena veidojas, un izvēlas kvalitāti, nevis lētumu.

Savukārt juridiskie klienti vairs nav gatavi investēt vienkārši apsardzē, bet tikai konkrētā rezultātā. Par to liecina pastiprinātā interese par drošības auditiem, kas palīdz saprast, vai apsardze vispār nepieciešama, kādi ir uzņēmuma riski un ko var novērst ar apsardzi, bet ko - ar apdrošināšanu.

* GRIFS AG valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?