Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pensiju reforma atstāj Franciju bez degvielas

Francijā vistiešākajā nozīmē ir paralizēta dzīve, jo valsts intensīvāk izmantotie lielceļi tiek bloķēti, kursē tikai neliela daļa no dzelzceļa reisiem, simtiem degvielas uzpildes staciju ir slēgtas, jo tajās nav pieejama degviela, bet šodien visā valstī paredzētas plašas demonstrācijas. Visu šo kolīziju iemesls ir Francijas valdības lēmums paaugstināt pensionēšanās vecumu, kas ir viens no uzdevumiem, lai samazinātu valsts lielo budžeta deficītu.

Bez degvielas

Francijas valdība pirmdien deva zaļo gaismo valsts degvielas rezervju izmantošanai, jo jau nedēļu turpinās darbinieku streiks 11 no 12 valsts naftas pārstrādes rūpnīcās. Jau trīs nedēļas streiko arī Marseļas ostā esošā Francijas lielākā naftas termināļa darbinieki.

Šiem protestiem pievienojušies arī kravas automašīnu šoferi, kuri bloķēja piekļuvi degvielas krātuvēm un preču noliktavām. Viņi arī uz lielceļiem netālu no Parīzes un vairākām provinces pilsētām palēnināja savu braukšanas ātrumu, tādējādi radot milzu sastrēgumus.

Autovadītāji nedēļas nogalē steidza iepirkt degvielas rezerves, tomēr daudzos benzīntankos jau valdīja sausums. Nav zināms, cik no kopumā 12 500 degvielas uzpildes stacijām valstī tikušas slēgtas, tomēr aptuvenās aplēses liecina, ka pirmdien benzīns vai dīzelis izbeidzies 500-1000 degvielas uzpildes vietās, kas atrodas pie lielveikaliem. Pie supermārketiem izvietotās degvielas uzpildes vietas nodrošina 60% no franču autovadītāju izmantotās degvielas, raksta Reuters.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra paziņojusi, ka Francija sākusi izmantot ārkārtas naftas rezerves, kas paredzētas 30 dienām. Kopumā Francijas rīcībā esot naftas rezerves, kas pietiekamas 98 dienām.

Premjers brīdina

Degvielas trūkuma dēļ daudzās pilsētās nav iespējams izvest atkritumus, pastāv bažas, ka tuvākajās dienās ievērojami varētu sarukt arī pārtikas piegāde. Francijas valdība brīdinājusi, ka varētu lietot spēku, lai pārtrauktu degvielas piegādes blokādi. «Tiesības streikot nenozīmē tiesības bloķēt pieeju degvielai vai neļaut nestreikojošiem darbiniekiem piekļūt savām darbavietām,» sacīja Francijas premjerministrs Fransuā Fijons.

Valstī valdošo haosu izmanto arī jaunieši un anarhistu grupējumi, kas pēdējās dienās visā valstī sarīkojuši vardarbīgus protestus un iesaistījušies sadursmēs ar policiju. Likumsargi pirmdien izmantoja asaru gāzi, lai savaldītu vidusskolēnus, kas Parīzes priekšpilsētā Nantērā dedzināja automašīnas, demolēja autobusa pieturas un apmētāja ar akmeņiem kārtības sargus.

Francijas arodbiedrības lēš, ka otrdien visā valstī protestos pret prezidenta Nikolā Sarkozī plānu palielināt pensionēšanās vecumu no 60 uz 62 gadiem izies 3,6 miljoni cilvēku. Izšķirošais balsojums par pensiju reformu Francijas senātā notiks trešdien. Visticamāk, likumprojekts gūs atbalstu, tādēļ arodbiedrības gatavojas turpināt streikus arī pēc tam un deklarējušas, ka protestēs līdz brīdim, kad valdība atcels savu lēmumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?