Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Pie eiro pieradīs soli pa solim

Aptaujājot klientus un sadarbības partnerus par to, kas cilvēkus visvairāk uztrauc saistībā ar eiro ieviešanu, esam secinājuši, ka iedzīvotāji visbiežāk vēlas noskaidrot, kā noritēs naudas maiņa eiro ieviešanas periodā. Tikpat svarīgs ir jautājums par bezskaidras naudas norēķiniem, piemēram, kā tiks pārrēķinātas darba algas, pensijas un pabalsti. Iedzīvotājiem bieži vien nav skaidrības arī par kredītu maksājumiem, īpaši gadījumos, kad aizdevums ņemts latos.

Uzskatu, ka atšķirībā no citām valstīm Latvijā pirms eiro ieviešanas sabiedrības informētības līmenis tieši par pārejas procesu ir zems. Tāpēc interneta lapā eiropadomi.lv vēlamies iedzīvotājiem skaidrot būtiskākos jautājumus par eiro ieviešanu.

Uzņēmējus savukārt uztrauc kases aparātu pielāgošana norēķiniem ar eiro. Periodā, kad vienlaikus varēs norēķināties divās valūtās un šīs darbības būs jānorāda čekā, grūtības var rasties tiem tirdzniecībā un grāmatvedībā strādājošajiem, kuri nebūs attiecīgi sagatavojušies. Uzņēmējiem jau tagad jāsāk domāt par kases aparātu pielāgošanu darbam gan ar latiem, gan eiro. No IT speciālistu viedokļa tehniskais risinājums nav sarežģīts, tomēr to nevar ieviest acumirklī. Otrs svarīgs aspekts ir darbinieku apmācība gan par to, kāda būs darba kārtība, sākot ar 1. oktobri, gan par to, kas notiks 1. janvārī.

Joprojām nav atbildes uz jautājumu par darbu naktī uz 1. janvāri, īpaši domājot par tiem uzņēmumiem un komersantiem, kuri strādās visu diennakti. Jāsecina, ka daudzi uzņēmēji joprojām nepietiekami pievērš uzmanību tam, kā valūtas maiņa ietekmēs, piemēram, savstarpējos norēķinus.

Pētot iespējamos scenārijus pēc eiro ieviešanas Latvijā, secinām, ka uzņēmēji domās, kā kompensēt izdevumus, pēc tam, kad līdzekļi būs iztērēti, veicot visus nepieciešamos pasākumus pārejai uz eiro. Īpaši lieli izdevumi būs mazumtirdzniecībā un banku nozarē. Protams, jāņem vērā - kaut arī lielajiem uzņēmumiem izdevumi būs daudz lielāki, šiem uzņēmumiem ir uzkrājumi, kurus var izmantot šādām neparedzētām vajadzībām, bet daudziem tā sauktajiem mazajiem uzņēmumiem valūtas maiņas periods finansiālā ziņā var izrādīties ļoti smags. Ir jāsaprot, ka tieši mazajiem uzņēmumiem katra papildu lata izdošana rada reālu apgrūtinājumu. Šādiem uzņēmumiem - mazajiem veikaliem, kioskiem - gada apgrozījums nereti nepārsniedz 10 tūkstošu latu. Tāpēc, ja viņiem būs jāiegādājas jauns kases aparāts vai vairākas reizes jāpārprogrammē esošais, kā arī jānolīgst papildu darbinieki uz laiku, kamēr pircēji varēs norēķināties divās valūtās, jo eiro ieviešanas brīdī pieaugs naudas daudzums un darba apjoms, uzņēmēji būs spiesti domāt par šo izdevumu atgūšanu.

Valsts iestādēm no valsts budžeta ir piešķirti 500 524 lati grāmatvedības sistēmu pielāgošanai eiro izmantošanai, bet uzņēmēji šos izdevumus varēs segt, tikai attiecīgos līdzekļus atpelnot. Ar valsts paredzēto kampaņu Godīgs eiro ieviesējs un brīdinājumiem par pastiprinātu kontroli uzņēmējiem tiek uzspiests aizdomu zīmogs, neiedziļinoties reālajā situācijā. Ir skaidrs, ka daudzi tirgotāji būs godīgi un nepamatoti cenas nepaaugstinās.

Valsts kontrolējošajām institūcijām eiro ieviešanas periodā jābūt pēc iespējas pretimnākošākām gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem.

*Tildes Jumis biznesa attīstības vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?