Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Pie ministra dodas ar zapiņu

Magda Riekstiņa

Ja pamanāt, ka pa Rīgas ielām moderno, rietumvalstīs ražoto, labi pazīstamo automašīnu vidū pārvietojas balts zaporožecs ar valsts numuru AL-21, tad ziniet - pie tā stūres atrodas nevis Rīgā mazbērnus apciemot iebraucis laucinieks, bet Ceļu satiksmes drošības direkcijas direktors Andris Lukstiņš. «Šo automašīnu pirms dažiem gadiem man uzdāvināja draugi, un gada siltajā laikā es ar to reizēm izbraucu. Tehniskā apskate mašīnai nokārtota, varu braukt droši,» skaidro A. Lukstiņš. Viņa vadītās Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) darbinieki ar aizrautību stāsta to, ka direktors ar balto zaporožecu brauc uz apspriedēm Satiksmes ministrijā un novieto senatnīgo jeb, tā sakot, vintage automašīnu līdzās citu ministrijas pārziņā esošo iestāžu vadītāju mūsdienīgajām automašīnām, tā izpelnoties nedalītu uzmanību.

Braucot pa Rīgas ielām, citu autovadītāju attieksme pret zaporožecu esot ļoti labvēlīga. «Cilvēki parasti laipni pasmaida, it īpaši manas paaudzes autovadītāji, kuri atceras laikus, kad ar šādu automašīnu ne tikai uz laukiem, bet pat ar ģimeni uz Karpatiem brauca,» novērojis zaporožeca īpašnieks. Arī viņam, piecdesmitgadnieku paaudzes vīrietim, šī automašīnas marka saistās ar nostalģiskām atmiņām par jaunības gadiem. «Zapiņš bija mana pirmā automašīna, ar ko es izbraukāju visu Baltiju, pats savām rokām to daudzkārt remontēju,» atceras CSDD direktors un turpina, raksturojot savu ekstravaganto spēkratu, «maksimālais ātrums, ko var sasniegt, braucot ar šo automašīnu, ir 120 km stundā. Mašīnas svars ir apmēram 800 kg, bet tā patērē 10 litru benzīna uz 100 km un jauda sasniedz 40 zirgspēku.» CSDD direktora zaporožecs ir viens no 328 šādas markas automašīnām, kam patlaban nokārtota tehniskā apskate un tādējādi ir pilnīgas tiesības braukāt pa pilsētu ielām un lauku ceļiem.

Ripo raiti

Mums ar fotogrāfu arī rodas iespēja izbaudīt nostalģisko atmosfēru, jo A. Lukstiņš savā zaporožecā izvizina pa Biķernieku trasi.

Automašīnas iedarbināšana uzreiz neizdodas, tomēr, kad tehnika nolemj, ka laiks sākt strādāt, tad vairākus apļus pa trasi 1990. gadā ražotā automašīna noripo apbrīnojami raiti. Galvenais, kas vizinoties pārsteidz, ir skaļā motora rūkoņa, kuras dēļ automašīnā var sarunāties tikai ļoti skaļi.

Ikdienā A. Lukstiņš visbiežāk brauc ar septiņus gadus vecu Audi A6, ko atzīt par Latvijas apstākļiem ļoti piemērotu automašīnu. «Braucot ar tādu, jāsaka, vēsturisku automašīnu kā zaporožecs, vairāk jūt bedres, nekā braucot ar rietumvalstīs ražotajām automašīnām, norāda A. Lukstiņš un piebilst, «uzskatu, ka bedru problēma Latvijā tiek stipri pārspīlēta. Patiesībai atbilst tas, ka mazo lauku ceļu kvalitāte vērtējama kā slikta, bet lielās autostrādes un pilsētu ielas ir normālā stāvoklī.»

Dāmas brauc prātīgāk

A. Lukstiņš ir viens no tiem cilvēkiem, kas vislabāk Latvijā pazīst autovadītāju ieradumus, pozitīvās īpašības un trūkumus, jo CSDD apkopo informāciju par satiksmes negadījumiem, kā arī organizē eksāmenus braukšanas tiesību saņemšanai. Direktors uzskata - nav pamata apgalvojumam, ka sievietes būtu sliktākas autovadītājas nekā vīrieši.

«Ir jau tā, vīrieši var vadīt automašīnu labāk nekā dāmas. Tā sauktajā Pirmajā formulā sievietes tomēr nestartē. Bet diemžēl avārijas biežāk izraisa vīrieši, nevis sievietes. Iemesls tam ir vīriešu neadekvātā pārgalvība un pašpārliecinātība. Riskantākā autovadītāju grupa ir jauni puiši, kam izglītība pieticīga, parunāt par mākslu un kultūru viņi neprot, un vienīgā iespēja sevi apliecināt un izrādīties meitenēm ir demonstrēt bravūru, vadot automašīnu. Dāmas parasti brauc daudz apdomīgāk un prātīgāk,» saka autovadītāju paradumu pazinējs un turpina, «savukārt autovadītājiem vecumā pēc 70 ļoti būtiski ir spēt pareizi novērtēt savu fizisko un psiholoģisko stāvokli. Ja cilvēks visu mūžu bijis labs autovadītājs, tad, visticamāk, gudri vadīs automašīnu arī vecumdienās, bet reakcijas ātrums palēninās visiem.»

Labāk autovadīšanas tiesību nokārtošanu neatlikt uz mūža otro pusi, bet paveikt jau vecumā ap 20, iesaka ilggadējais autovadītājs un piebilst, ka, lai būtu labs autovadītājs, jābrauc regulāri, plauktā ieliktas un gadiem aizmirstas autovadītāja tiesības par virtuozu autovadītāju nepadara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Autovadītāju skaits aug

2012. gada pirmajos trīs mēnešos autovadītāja apliecību ieguvuši 5030 autovadītāji, no tiem 2518 sievietes un 2512 vīrieši
2012. gada 1. aprīlī reģistrēts 825 741 autovadītājs ar derīgu autovadītāja apliecību, no tiem 326 316 sievietes, 499 425 vīrieši
Braukšanas eksāmenu ar pirmo reizi nokārto 22,3% sieviešu un 34,2% vīriešu
Teorijas eksāmenu ar pirmo reizi nokārto 66,2% sieviešu un 63,3% vīriešu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?