Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Piederības sajūta ar cerību

SMILTENE. Paldies vēstures skolotājai!

Čau! Aizvadītā nedēļa bija visskaistākā, vai ne?! Jau ceturtdienas rītā pulcējāmies pie skolas, lai ar iedegtām svecītēm rokās nodziedātu mūsu valsts himnu. Tad bija skolas direktores un vēstures skolotājas uzruna skolēniem. Domāju, mūsu skolas vēstures skolotāja Dzintra ir viens no vispatriotiskākajiem cilvēkiem ne tikai Smiltenē, bet arī visā Latvijā! Tieši tāpēc es labi pārzinu XX gadsimta vēsturiskos notikumus. Paldies viņai! Pēc tam skolas pakalnā izlikām svecītes Latvijas kontūrā. Tik skaisti! Un vēl mēs, vidusskolēni, pamatskolēniem vadījām vēstures, mūzikas stundas, arī atjautības spēles par Latviju - bioloģijā, ķīmijā, matemātikā un fizikā. Un tad katrā klasē atsevišķi tika klāts galds par godu Latvijas dzimšanas dienai. Kopā pagatavojām latviskus ēdienus. Tas bija tik jauki - pasēdēt, parunāt, sirsnīgi nosvinēt valsts svētkus.

Dita Pētersone, Smiltenes Centra vidusskola

BALVI. Kalmāra ideju fabrika

Pie mums aizvadītajā nedēļā Balvu Bērnu un jauniešu centrā notika aktīva rosīšanās. Desmit jaunieši bija atsaukušies uz aicinājumu «Nāc un iesaisties Ideju fabrikā!» Divās stundās paspējām izdarīt lielas lietas. Pirmkārt, kārtīgi iepazīties. Otrkārt, ar vadītājas Ināras Frolovas palīdzību nostiprināt šīs pazīšanās ar kopīgām spēlēm un aktivitātēm. Pēc tā visa ķērāmies klāt ideju ģenerēšanai. Sapratām, ka tas, ko samērā vēlā vakara stundā vēlamies visvairāk, ir... ēdiens! Tieši tādēļ pirmais lielais mērķis ir iegādāties elektrisko cepeškrāsni mūsu radošajam bariņam. Lai idejas raisītos vēl dinamiskāk, jau nākamajā tikšanās reizē esam paredzējuši cept pankūkas. Mūsu pulciņa tikšanās būs regulāras, tāpēc tam bija nepieciešams nosaukums. Pagaidām viens no variantiem ir Kalmārs, tomēr viss vēl var mainīties. Viens gan skaidrs - mūs visus vieno vēlēšanās aktīvi darboties un ēdiens.

Kristīne Antonova, Balvu Valsts ģimnāzija

LIEPĀJA. Gāž muzikālus kalnus

Kamēr Rīga staroja, Liepājā aizvadītā nedēļa bija gana karsta. Nē, ne laika apstākļu dēļ. Divas neaizmirstamas dienas Fontaine Palace klubā: ceturtdien Liepājā prezentēt savu jauno debijas albumu Dzīvnieks pilsētā bija ieradusies grupa Dzelzs vilks, bet piektdien grupa SKYFORGER priecēja liepājniekus ar savu patriotisko programmu par godu 18. novembrim. Tas nav viss. Piektdienas pievakarē Liepājas Valsts 1. ģimnāzija turpināja savu 14 gadus ilgušo tradīciju - iedegt svecīti katrā skolas logā. Bet svētku vakarā visi liepājnieki devās uz Kārļa Zāles laukumu baudīt svētku koncertu, dziedāt valsts himnu un vērot salūtu. Ja sāk likties, ka izklaides iespēju jau bija par daudz, tad kā tu skaties uz šo: sestdien Liepājas Olimpiskajā centrā svētku koncertu kopā ar Liepājas simfonisko orķestri sniedza grupa Turaidas Roze. Skaistākās trīs dienu svinības vismuzikālākajā pilsētā Latvijā - Liepājā!

Anete Jaunzeme, Liepājas Valsts 1. ģimnāzija

VIĻĀNI. Jaunā erudītu līga

Jau gandrīz 18 gadu mūsu skolā vēstures skolotāja rīko konkursu Erudīts. Pirms dažām dienām norisinājās šī mācību gada 1. konkursa kārta, kuras tēma bija Latgale. Piecu cilvēku komanda no katras klases jau laikus gatavojās šīm sacensībām, lai varētu pareizi atbildēt uz āķīgajiem jautājumiem. Arī es piedalījos - mūsu klases komanda saspringtā cīņā guva 3. vietu. Prieks, ka skolotāja rod laiku konkursa jautājumu gatavošanai un šādi sniedz iespēju paplašināt savas zināšanas. Bija vērtīgi vēl labāk iepazīt dzimto Latgali.

Laura Upeniece, Viļānu vidusskola

ROJA. Piederības sajūta

Mēs, Rojas novada iedzīvotāji, līksmojām kopā ar Tevi, Latvija! Sajuti? Gan skolas, gan visa novada ietvaros tika rīkoti koncerti. Vispatīkamāk 18. novembra pievakarē man bija doties uz skolu, lai kopā ar draudzeni un skolotājām iedegtu skolas logos cerības liesmiņas. Vai spēj iedomāties, cik skaisti un sirdi sildoši ir vakara stundā aukstumā lēni apiet apkārt Rojas vidusskolai un vērot svecītes tās logos? Brīnišķīgi! Lai justos piederīgs Latvijai, nevajag daudz, taču tam jānāk no sirds. Tev vienmēr jāaizstāv mūsu zeme - jāceļas un jākrīt par to! Nekad neaizmirsti, ka arī tu esi daļa Latvijas! Tu esi Latvija!

Madara Krišjāne, Rojas vidusskola

ROJUPE. Nakts trasīte

Šoreiz ne par valsts svētkiem - pie mums, Rojupē, notika nu jau par tradīciju kļuvusī Nakts trasīte. To rīkojām mēs, Rojupes BJIC Varavīksne. Trasē ar septiņiem kontrolpunktiem dalībniekiem bija jāparūpējas par saviem atstarotājiem un lukturīšiem. Bijām patīkami pārsteigti par to, cik liela izrādījās atsaucība - Nakts trasītē startējām piecas komandas. Starp citu, četras no piecām bija meiteņu komandas. 3. vietu ieguva komanda L-3, 2. vietu - zēnu komanda Azerbaidžānas čiekuri, bet 1. vietu ieguva meiteņu komanda Apokalipse. Pēc apbalvošanas visi tikām cienāti ar kliņģeri un karstu tēju. Priecājos, ka mūsu pūles attaisnojās un ieradās tik daudz dalībnieku.

Zane Hazena, Rojas vidusskola

DOBELE. Domas kļūst siltākas

Ar emocionālu koncertu, kurā skanēja patriotiskākās latviešu dziesmas kora Sadziedis izpildījumā un O. Vācieša skaistākos dzejoļus runāja 10. klašu skolēni, valsts svētku sajūta, šķiet, piepildīja katra ģimnāzijas skolēna sirdi. Patriotiskas sajūtas Dobelē valdīja arī Latvijas proklamēšanas 93. gadadienai veltītajā gājienā, kurā ar svecītēm, lapām vai vienkārši siltām domām vienojās liela daļa dobelnieku. Dobeles pūtēju orķestra spēlēto maršu pavadībā gājienā devās arī zemessargi un viņu jaunākie atbalstītāji. Ikreiz, atskanot himnai, pār augumu burtiski pārskrēja tirpas... Šogad 18. novembris bija neticami silts. Varbūt arī tāpēc, ka pašu iedzīvotāju domas kļuvušas siltākas.

Jānis Skrebels, Dobeles Valsts ģimnāzija

VALKA. Ikdienā runāt par patriotismu

Čau! Pagājušonedēļ sajutos kā īstens Latvijas pilsonis - visapkārt tik jauka atmosfēra, tik smaidoši cilvēki! Skolā par godu valsts svētkiem notika svinīgā līnija, kurā uzstājos arī es - gan ar kori, gan klases veidotu priekšnesumu. Man bija jārunā dzejolis, kamēr klases zēni ar ģitārām piespēlēja fonā Dūdieviņa melodiju un meitenes ar svecītēm rokās lēni dejoja. Tas bija skaisti. Savukārt pēcpusdienā devos uz Valkas Jauniešu domes rīkotu diskusiju par mūsu dzimteni. Jāatzīst, pārsteidza, ka atsaucība nebija tā lielākā, taču skolotājus gan šis pasākums bija ieinteresējis. Izvērtās jauka pēcpusdiena. Kopā uzdziedājām arī Bēdu manu lielu bēdu un uzspēlējām ALIAS speciālizlaidumu par Latviju, kuru veidoja paši jaunieši. Nonācām pie secinājuma, ka par patriotismu un mūsu mīļo valsti tik daudz runā tikai šādos svarīgos svētkos. Ikdienā tas piemirstas, tāpēc mūsdienās par šāda veida pasākumiem interesējas arvien mazāk jauniešu un bērnu. Taču tas lai paliek uz katra paša sirdsapziņas. Es gan šogad sapratu, cik ļoti svarīga man ir mana valsts - mana Latvija.

Vivita Brolīte, Valkas ģimnāzija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?