Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Piegriezīs skrūves alkohola tirdzniecībai

Viens no veidiem, kā līdz šim bija iespējams apiet alkohola tirdzniecības aizliegumu pēc plkst. 22, bija līdzās alkohola plauktiem ielikt dažus galdiņus, veidojot veikala un kafejnīcas hibrīdu. Šādās kafejnīcās pircējam iedeva atvērtu pudeli, taču tā obligāti nebija jāiztukšo pie galdiņa. Šādai tirdzniecības praksei Rīgas dome nolēmusi uzlikt «laužņus» no 2016. gada 1. janvāra.

Sākotnēji Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komiteja bija uzdevusi galvaspilsētas izpilddirektoram Jurim Radzevičam izstrādāt tādus noteikumus, kuros būtu iekļauts nosacījums komersantam saņemt pašvaldības atļauju par tirdzniecības vietām, kurās tiek veikta alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība. Tomēr konstatēts, ka tad, ja pašvaldībai nāktos izsniegt atļaujas katrai no 2839 Rīgā esošajām alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vietām, tas radītu ievērojamu administratīvo resursu patēriņu, palielinātu birokrātiju un ievērojami paaugstinātu korupcijas risku, teikts deputātiem sagatavotajā izpilddirektora vēstulē. Tāpēc regulējumu ieteikts mainīt ar saistošajiem noteikumiem, kas paredz aizliegumu alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai, nosakot kritēriju - aizliegumu alkoholiskos dzērienus pārdot no plkst. 22.00 līdz 8.00 tirdzniecības zālē, kurā iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus gan promnešanai, gan izlejamā veidā patērēšanai uz vietas. Rīgas domes pārstāvis Viktors Daugmalis Dienai paskaidroja, ka noteikumi varētu stāties spēkā no 2016. gada 1. janvāra, lai komersanti varētu pielāgot telpas. «Nostādīt fakta priekšā nebūtu pareizi,» izteicās V. Daugmalis. Noteikumi vēl jāpieņem ne tikai komitejā, bet arī Rīgas domes sēdē, un nav izslēgts, ka tie var tikt papildināti.

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācijas padomnieks Austris Kalniņš uzskata, ka «Rīgas domei ir attīstīta fantāzija». Pēc viņa teiktā, noteikumi nav nepieciešami, jo šogad pieņemtie grozījumi Alkohola aprites likumā jau ieviesuši lielāku kārtību. Likumā teikts, ka alkoholu aizliegts tirgot no pulksten 22.00 līdz 8.00, izņemot tādas mazumtirdzniecības vietas, kurās alkoholiskie dzērieni tiek realizēti tikai izlejamā veidā un tiek nodrošināta to patērēšana uz vietas, kā arī beznodokļu tirdzniecības veikalus. Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs (Vienotība), kurš bija šī precizējuma autors, Dienai atzīst, ka nav pētījis, kā prakse sadzīvo ar normu un vai visi tirgotāji apzinās, ka pēc tās ieviešanas alkoholu pēc desmitiem vakarā drīkst tirgot tikai kafejnīcās un bāros, nevis bodītēs, kurās nolikts viens galdiņš it kā lietošanai uz vietas. Taču Rīgas domes plānus pieņemt atsevišķus noteikumus A. Loskutovs vērtē atzinīgi, sakot: «Dubults neplīst. Ja kāds grib izlikties, ka šo likuma normu nesaprot, un aizbildinās ar nezināšanu, tad viņam par to tiks atgādināts vēlreiz.»

2013. gadā un no 2014. gada 1. janvāra līdz 18. septembrim Rīgas pašvaldības policijas redzeslokā nonākuši 86 tirdzniecības objekti, kuros pārdoti alkoholiskie dzērieni. Par šo objektu darbību tika saņemti policijas izsaukumi un 695 sūdzības. Pēc iedzīvotāju atkārtoti sniegtās informācijas, šīs tirdzniecības vietas pārbaudītas vēl divsimt reižu. 2013. un 2014. gadā saņemti 520 izsaukumi, kas saistīti ar nakts miera traucējumiem, kopumā konstatējot 261 administratīvo pārkāpumu. Iedzīvotāju nakts mieru traucēja gan tirdzniecības vietās skaļi atskaņota mūzika, gan klientu pārlieku skaļā uzvedība, teikts jauno Rīgas domes saistošo noteikumu projekta pavadrakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?