Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Pieliks punktu Saakašvili ērai

Pirms nepilniem desmit gadiem - 2003. gada novembrī - Gruzijā notika tā dēvētā Rožu revolūcija, kas piespieda nepopulāro prezidentu Eduardu Ševarnadzi atkāpties. Nevardarbīgo varas maiņu vadīja gados jaunais un prorietumnieciskais Mihails Saakašvili, kuru 2004. gada janvārī pārliecinoši ievēlēja par prezidentu.

M. Saakašvili prezidentūras laikā nelielā Kaukāza valsts ir veikusi demokrātiskas reformas un mērķtiecīgi virzījusies uz iekļaušanos eiroatlantiskajā telpā. Vienlaikus karstgalvīgais prezidents ir daudz pelts par lēmumu iesaistīties bruņotā konfliktā ar Krieviju 2008. gada augustā un apsūdzēts autoritārā valdīšanas stilā.

Gruzijas konstitūcija neatļauj vienai personai ieņemt prezidenta amatu ilgāk par diviem secīgiem termiņiem, tādēļ M. Saakašvili pilnvaras būs jānodod cilvēkam, kurš uzvarēs svētdien paredzētajās prezidenta vēlēšanās. Jaunā prezidenta rokās būs mazāk varas nekā priekšgājējam, jo spēkā stāsies konstitucionālās izmaiņas, kas piešķir lielāku politisko teikšanu premjerministram.

Grib draudzēties ar visiem

Dalībai prezidenta vēlēšanās pielaisti 23 kandidāti (kopumā pieteicās 54), bet sabiedriskās aptaujas liecina, ka reāli par uzvaru cīnīsies trīs.

Vislabākās izredzes uzvarēt ir 44 gadus vecajam filozofijas doktoram Giorgijam Margvelašvili, kura kandidatūru ir izvirzījusi premjerministra Bidzina Ivanišvili vadītā partija Gruzijas sapnis, kas triumfēja pirms gada notikušajās parlamenta vēlēšanās.

G. Margvelašvili kā savu ārpolitikas prioritāti ir definējis vienlīdz labu attiecību veidošanu ar Rietumiem un Krieviju. «Integrācija eiroatlantiskajās struktūrās ir mūsu nācijas galvenais ārpolitiskais mērķis,» paziņojis G. Margvelašvili. «Vienlaikus mēs esam bijuši diezgan efektīvi mēģinājumos pazemināt temperatūru attiecībās ar Krieviju.»

ASV Nacionālā demokrātijas institūta veiktajā aptaujā noskaidrojies, ka par maz zināmo G. Margvelašvili, kurš pēdējā gada laikā ir paspējis būt gan izglītības ministrs, gan vicepremjers, gatavojas balsot 39% izlēmušo vēlētāju, ziņo Euronews.

Lai uzvarētu vēlēšanu pirmajā kārtā, pretendentam ir jāiegūst 50% plus viena balss. G. Margvelašvili ir publiski apsolījis, ka nepiedalīsies otrajā balsošanas kārtā, ja nedabūs vairāk par pusi vēlētāju balsu pirmajā: «Tas būs brīnums, ja vajadzēs otro balsošanas kārtu, bet es nevēlos piedalīties brīnumā.»

Aptaujās no viņa tālu atpaliek divi galveni konkurenti. Par bijušo parlamenta spīkeru un M. Saakašvili partijas biedru no Apvienotās nacionālās kustības Dāvidu Bakradzi vēlas balsot 18% balsstiesīgo. Savukārt viena no Rožu revolūcijas līderēm Nino Burdžanadze varētu saņemt 12% balsu. Jāņem gan vērā, ka 26% vēlētāju nav izlēmuši, par ko balsot, tādēļ vēlēšanu iznākums var radīt arī pārsteigumus.

Būs arī jauns premjers

G. Margvelašvili uzvara nostiprinātu Gruzijas sapņa varu un varētu nest lielāku politisko stabilitāti. Kopš M. Saakašvili kritiķa B. Ivanišvili dibinātās partijas uzvaras pērnajās parlamenta vēlēšanās prezidents un valdības vadītājs regulāri ir apmainījušies ar savstarpējiem apvainojumiem, bet daudzu svarīgu likumprojektu virzība ir apstājusies.

Tomēr konstitucionālās izmaiņas paredz, ka pašreizējai valdībai ir jāatkāpjas. Neskaidrību rada arī B. Ivanišvili solījums pamest politiku drīz pēc prezidenta vēlēšanām. Tas nozīmē, ka nu jau ietekmīgākajam politiskajam amatam nāksies meklēt jaunu kandidātu. B. Ivanišvili savu iespējamo pēcteci grasās nosaukt nedēļu pēc prezidenta vēlēšanām, raksta portāls Civil.ge.

Ar aizdomām uztverti Gruzijas premjera šīs nedēļas izteikumi, ka pret M. Saakašvili pēc prezidentūras termiņa beigām varētu sākt kriminālvajāšanu par dažādiem noziegumiem, kas notikuši viņa valdīšanas laikā.

Vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis ir aicinājušas B. Ivanišvili cienīt likumu un paziņojušas, ka «politiski motivētai tiesvedībai» nav vietas mūsdienu Gruzijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Giorgijs Margvelašvili
Valdošās partijas Gruzijas sapnis kandidāts, galvenais pretendents uz uzvaru. Pērn pēc parlamenta vēlēšanām iecelts par izglītības ministru, bet vēlāk par vicepremjeru. Tik ļoti pārliecināts par savu uzvaru vēlēšanu pirmajā kārtā, ka ir gatavs izstāties no cīņas, ja tas neizdosies un būs nepieciešama otrā kārta.
Dāvids Bakradze
Bijušais Gruzijas parlamenta spīkers, kuru nominējusi pašreizējā prezidenta Mihaila Saakašvili partija Apvienotā nacionālā kustība, viņš ir populārākais opozīcijas spēku kandidāts. Kritizējis Gruzijas pašreizējo valdību par nespēju pildīt vēl nesen vēlētājiem dotos ekonomiskos un sociālos solījumus.
Nino Burdžanadze
Viena no Rožu revolūcijas līderēm un savulaik tuva
M. Saakašvili sabiedrotā. Pēc nesaskaņām ar M. Saakašvili 2008. gadā izveidoja savu partiju. Divreiz ir pildījusi pagaidu prezidenta pienākumus. Uzskata, ka M. Saakašvili ir jātiesā par iesaistīšanos karā ar Krieviju 2008. gadā un citiem viņa pārkāpumiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?