Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Piemirst valstīs iekšēji pārvietotos

Dramatiskais no Āfrikas un Tuvo Austrumu valstīm uz Eiropu bēgošo cilvēku skaita pieaugums pēdējā gada laikā un traģiskie ziņu virsraksti par daudzu bēgļu noslīkšanu Vidusjūrā pievērsuši starptautisko organizāciju - Eiropas Savienības un ANO Drošības padomes - uzmanību katastrofālajai bēgļu situācijai.

Tajā pašā laikā ēnā palikusi informācija, uz kuru uzmanību pagājušajā nedēļā vērsa Ženēvā bāzētais Iekšējās pārvietošanas monitoringa centrs (Internal Displacement Monitoring Center - IDMC). Tā datu apkopojums liecina, ka valstu iekšienē pārvietoto personu (IPP) skaits 2014. gada beigās sasniedzis 38 miljonus, kas ir vairāk nekā divas reizes lielāks par to bēgļu skaitu, kuri šķērsojuši starptautiskās robežas

Turklāt, kā atzīst analītiķi, visticamāk, šajā ziņojumā minēto iekšēji pārvietoto skaits ir daudz mazāks nekā īstenībā, jo ir ļoti grūti ievākt atbilstošus datus karadarbības zonās. Daudzās valstīs šādu cilvēku skaitīšana lielākoties aprobežojas ar bēgļu nometnēs izvietoto uzskaitīšanu. Taču nometnēs dzīvojošie ir tikai daļa no iekšēji pārvietotajiem. Lielākā daļa no viņiem pārvietojas uz urbānajām zonām, kur kļūst par faktiski «neredzamiem».

Londona, Ņujorka, Pekina

Voice of America, atsaucoties uz IDMC, raksta, ka pērnais gads bijis jau trešais pēc kārtas, kad iekšēji pārvietoto skaits sasniedzis rekordlielu daudzumu. 2014. gadā no 38 miljoniem iekšēji pārvietoto 11 miljoni bijuši pirmreizēji pārvietotie. Lielākā daļa no viņiem dzīvojuši piecās valstīs: Irākā, Dienvidsudānā, Sīrijā, Kongo Demokrātiskajā Republikā un Nigērijā.

Vissliktākā situācija ar pirmreizēji pārvietotajiem bijusi Irākā, kur 2,2 miljoni cilvēku bija spiesti bēgt no islāmistu kustības Islāma valsts kaujinieku uzbrukumiem apdzīvotajām vietām. Tie sekojuši militārām sadursmēm starp sunnītu kaujiniekiem un Irākas armiju, kurdu kaujiniekiem un šiītu paramilitārajiem grupējumiem.

Karadarbības izraisītais haoss kaimiņvalstī Sīrijā piespiedis 35% valsts iedzīvotāju - 7,6 miljonus cilvēku - kļūt par iekšēji pārvietotām personām. Tur pirmreizēji pārvietoto skaits sasniedzis 1,1 miljonu. Vairāk nekā 220 tūkstošu cilvēku nogalināti, un miljons ievainoti karadarbībā.

Lai iztēlotos iekšēji pārvietoto skaitu, var atgādināt, ka 38 miljoni aptuveni atbilst Londonas, Ņujorkas un Pekinas iedzīvotāju skaitam kopā.

IDMC arī secina, ka pērn katru dienu vardarbības dēļ savas mājas bijuši spiesti pamest vidēji 30 tūkstoši cilvēku.

Kartē atkal Eiropa

Pirmo reizi vairāk nekā desmitgades laikā cilvēku masveida iekšējā pārvietošana notikusi Eiropā. Tas ir saistīts ar karadarbību Ukrainā, kur pērn savas mājas bija spiesti pamest 646 500 cilvēku. Kopējais karadarbības Ukrainā dēļ pārvietoto cilvēku skaits jau pārsniedzis 1,2 miljonus.

Islāmistu kustības Boko Haram nežēlīgā kampaņa par neatkarīgas islāmistu valsts izveidi Nigērijas ziemeļaustrumos piespiedusi gandrīz miljonu cilvēku meklēt pajumti citos valsts reģionos. Desmitiem tūkstošu aizbēguši uz kaimiņvalstīm.

IDMC ziņojumu pārraudzījušās Norvēģijas Bēgļu padomes ģenerālsekretārs Jāns Ēgelanns uzsvēris, ka iekšēji pārvietoto personu skaita straujā palielināšanās ir ļoti bīstama tendence, un brīdinājis, ka nacionālās problēmas aizvien straujāk pārvēršas par reģionālām problēmām.

«Ir redzams domino efekts,» J. Ēgelanna teikto citē AFP. «Boko Haram pašlaik ir ne tikai Nigērijas, bet arī tās kaimiņvalstu problēma. Islāma valsts kļuvusi par cilvēku galveno «pārvietotāju» ne tikai Sīrijā, bet arī Irākā un otrādi. Tā ir visa reģiona problēma. Ceru, ka ziņojums būs modinātājzvans tūlītējai rīcībai. Piemēram, pašlaik krustcelēs atrodas situācija Jemenā, kur faktiski ir jāizdara izvēle, vai pārtraukt konfliktu tagad nekavējoties vai atļaut tam pārvērsties plaša mēroga karā, kas ilgs vēl vismaz desmit gadu. Mums ir jāpārtrauc šī tendence, ka miljoniem vīriešu, sieviešu un bērnu tiek iesprostoti konfliktu zonās visā pasaulē.»

Bēg arī no narkokarteļiem

Taču cilvēku piespiedu pārvietošanos valsts robežās izraisījusi ne tikai tieša karadarbība, politisks konflikts vai ekonomiskās situācijas sabrukums.

J. Ēgelanns uzsver, ka vairāk nekā pusmiljons cilvēku kļuvuši par iekšēji pārvietotajiem Centrālamerikā, bēgot no noziedzīgo grupējumu - pamatā narkokarteļu - izraisītās vardarbības. Galvenokārt tas attiecas uz divām valstīm - Gvatemalu (248,5 tūkstoši iekšēji pārvietoto) un Salvadoru (288,9 tūkstoši). Tieši noziedzības dēļ savas mājas bijuši spiesti pamest 281,4 tūkstoši cilvēku Meksikā. Starp šiem cilvēkiem nav to, kuri lielā skaitā šķērsojuši starptautisko robežu, lai sasniegtu Amerikas Savienotās Valstis.

Vienīgais gaišais punkts reģionā bijusi Kolumbija, kur pēc desmit gadu ilguša pilsoņu kara daļai no sešiem miljoniem pārvietoto radusies iespēja atgriezties iepriekšējā dzīvē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?