Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Piestrādāt pie «port de bras»!

Labāk nemēģināsim iztēloties, kā jūtas profesionāls ķirurgs, pianists, diriģents, izmeklētājs (lasiet te sev tīkamu profesiju), skatoties, cik filmās reizēm aplami un klišejiski stulbi tiek attēlota viņu profesionālā ikdiena. Pianists (nofilmēts «bez rokām», t. i., lai aktierim, kas nekad dzīvē, iespējams, nav pat atvēris klavieru vāku, nebūtu jāpārliecina, ka viņš virtuozi spēlē Rahmaņinova klavierkoncertu) lokās tik emocionāli, it kā viņu zāģētu uz pusēm, bet kritiķim neiztrūkstoši galvā ir berete, gara sarkana šalle un savilkta grimase kā kuņģa slimniekam (skat.

animācijas filmu _Gardēdis_). Droši vien daudz ko teikt būtu arī šoferiem, skatoties, kā filmās galvenās varones, izplūdušas asarās un izmisīgi grozīdamas stūri, vālē pa idilliski taisnu klusu šoseju, kur, vadoties pēc redzamā, viņām savos auto vajadzētu griezties kā vilciņiem.

Zem lupas

Lai nu. Pasmējāmies, papukojāmies mājas kārtībā un aizmirsām. Daudz nopietnāka saķeršanās mākslas pasaulei ar «īsto» iznākusi Anglijā.

Sašutuma krustugunīs nonācis režisora Darena Aronofska psiholoģiskais trilleris Melnais gulbis (ASV) ar Natāliju Portmenu galvenajā lomā, filma, ar kuru 2010. gadā tika atklāts 67. Venēcijas kinofestivāls. Laikraksta Guardian (5.I.2011) rubrikā Par to runā visi baleta kritiķe Džūdita Makrela aptaujājusi britu profesionālā baleta krējumu: cik reālistiska ir filma? Eksperti zem profesionālās atbilstības lupas kā uzcītīgi grāmatveži ņēmušies ķidāt filmu bez mazākās humora izjūtas, it kā paši nekad dzīvē nebūtu saskārušies ar jēdzienu «mākslinieciskā nosacītība».

Svētākajās profesionālajās jūtās ir aizskarta Karaliskā baleta primabalerīna Tamāra Roho: «Natālijai Portmenai ir jāstrādā ar savu port de bras. Man tiešām bija problemātiski skatīties šo filmu, kur Ņinas lomai izvēlēta aktrise, nevis dejotāja, - šķiet, režisors domā, ka var dažos mēnešos iemācīt profesiju, kas prasa gadus, lai vismaz to saprastu, par izcilību nemaz nerunājot. Filma iemieso visas iespējamās klišejas par baletu. Ja jūs gribat parādīt baleta tumšo pusi, dariet to pamatīgi - nerādiet mums tikai tos kadrus, kuros balerīna pēkšņi sāk vemt.»

Pretīgā sagrozīšana

Filma Melnais gulbis laikraksta Guardian rakstā tiek salīdzināta ar Romāna Polaņska klasisko šausmu filmu Rozmarijas bērns (1968. gads, galvenajā lomā - Mia Ferova), jaunās sievietes šausminošajā portretā saskatot radniecību: kā viņā aug vājprāts, iesprostotai sāpēs un klaustrofobiskās bailēs. The New York Observer dejas kritiķis vaino Darenu Aronofski par «veco pretīgo baleta mākslas sagrozīšanas rezumējumu» un baleta mākslas «kā sadomazohistiska ceļojuma» portretējumu. «Vienīgie cilvēki, kas šajā filmā jūtas kaut cik labi, ir tie, kuri nodarbojas ar seksu,» sarkastiski piebilst Tamāra Roho.

Taktiskāk, lai arī līdzīgu viedokli pauž vēl viena Karaliskā baleta dejotāja Lorēna Katbertsona: «Skatoties šo filmu, vēlējos, lai es nebūtu dejotāja un varētu to ieraudzīt no cita redzes leņķa. Natālija Portmena ir satriecoša aktrise, un es saprotu, kāpēc viņa piekrita lomai. Tomēr pat tik labai aktrisei kā viņa nav iespējams izskatīties kā profesionālai dejotājai. Esmu pārliecināta, ka filmas veidotāji būtu varējuši atrast līdzīga kalibra dejotāju, kas varētu tēlot šo lomu.»

Jāšaubās gan, vai savukārt kritiķi un profesionālā aktieru cunfte būs vienisprātis, ka katrā baleta kolektīvā slēpjas pa Natālijai Portmenai?...

Nav komplimentāra

Tuvāk asās reakcijas kodolam var nonākt, ja konfrontē Karaliskā baleta premjera Edvarda Votsona sarūgtinājuma pilno secinājumu «skumjākais, ka šī filma neparāda, kāpēc mums balets ir tik īpašs un kāpēc mēs esam ar mieru tik smagi pūlēties» ar Dienas kinokritiķes Ditas Rietumas komentāru.

«Mākslinieki ir jūtīgi. Tā ir bijis vienmēr. Tiklīdz filmā ir kādas profesijas tuvplāns, tās pārstāvji ņemas, ka tā nav taisnība,» saka Dita Rietuma. Viņai šķiet, ka saniknotie britu baletdejotāji nav sapratuši filmas būtību. «Tas nav būtiski, vai Natālija Portmena ir par sīku vai nav Melnajam vai Baltajam gulbim vai cik profesionāli vai neprofesionāli viņa izpilda kaut kādus tehniskus baleta soļus, - stāsts ir par dēmonu dzimšanu trauslā dvēselē.» Kinokritiķi šāda profesionālās vides reakcija nepārsteidz, jo filma neesot komplimentāra. «Tā ir skarba filma. Tajā nav nekādas baleta glamurizācijas. Jā, tā ir arī fizioloģiski šokējoša. Tomēr stāsts ir loģisks un mērķtiecīgs.» Dita Rietuma atgādina, ka līdzīgu polemiku savā laikā izraisījusi arī filma Anna Pavlova, kad baletnieki arī šausminājušies par nepiemērotu aktrises izvēli.

Protams, drošāk ir skatīties dokumentālās baleta filmas ar Mihailu Barišņikovu vai Billiju Eliotu, kas pamanījās izsprukt no baleta profesionāļu svētajām dusmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?