Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pievienojies jebkurā brīdī!

Braucam Barona takā! «Kas tas ir?» - Brauc, tad redzēsi! «Aizbraucu,» sarunu ar saviem Siguldas draugiem atceras Gatis Dzērve, kas velomaratonā Barona taka piedalīsies jau ceturto gadu. Pirmajā reizē viņš nobraucis posmu no Siguldas līdz Dundagai, nākamajā - visu trasi, veicot 1000 kilometru no Tartu līdz finišam. Šogad Gatis brauks nevis ar riteni, bet busiņā kā viens no organizatoriem, rūpējoties par brauciena muzikālo pavadījumu.

Velomaratons Barona taka norisināsies jau sesto gadu pēc kārtas pa ceļu, ko savulaik 24 gadu vecumā ar kājām veicis Dainu tēvs Krišjānis Barons. Ideja par pasākumu radusies projekta Pēdas vadītājai Vitai Jaunzemei, kuras rokās nonākusi uz papīra zīmēta karte ar šo maršrutu. Sākums pa Igauniju tiek braukts mierīgi, «bez mūzikas un jandāliņiem», stāsta G. Dzērve. Tur visu laiku ir kalni un lejas - uz augšu, uz leju, uz augšu, uz leju. Velomaratonā visgrūtākā ir trešā diena, pieredzē dalās Gatis. Galvenais tajā brīdī nesalūzt. «Kad iebraucam Latvijā, liekam augšā tumbas. Mūzika. Viss notiek!»

Maratons ilgst 17 dienas - no 7. līdz 23. jūlijam. Divas no tām Ķeipenē (atpūtas bāzē Jura kalns) un Sabilē ir brīvas no braukšanas ar riteni. Pērn visu maratonu veikuši 11 cilvēku, vairākums bija meitenes. Katru gadu no sākuma līdz beigām visu ceļu nobrauc arī «mūsu Edgaronkulis», kuram esot ap astoņdesmit gadiem. Pa ceļam kāds pievienojas, atvienojas. Brauc ģimenes, kompānijā pa diviem trīs. «Dažreiz atbrauc cilvēks viens pats, labi, ka nekautrējas.»

Maratonam var pievienoties ikviens interesents jebkurā ceļa posmā, iepriekš nepiesakoties. «Ja tu zini ceļu, pa kuru mēs braucam, stāvi ceļmalā un gaidi. Pievienojies jebkurā brīdī!» aicina Gatis. «Šo braucienu iesaku vidusskolēniem, jo zināšanu kopums, ko iegūst par Krišjāni Baronu, ir ievērojami liels.» Katru gadu tiek domāts par citu scenāriju, lai būtu interesanti arī tiem, kas Barona takā brauc ne pirmo reizi.

Pagājušajā gadā nācies nedaudz pamainīt maršrutu. «Braucām pa tādu aizdomīgu ceļu,» stāsta Gatis. «Tam beigās kulminācija bija kalns uz leju, kam apakšā milzīga dubļu vanna.» Visi no galvas līdz kājām bijuši netīri. Iebraukuši Ērgļos un ar visām drēbēm metušies iekšā ezerā: «Cits vēl paķēra līdzi riteni.» Tiekot domāts arī par katras nakts scenāriju. Īpašs pasākums esot iešana melnajā pirtī Meņģeļos - brāļu Jurjānu memoriālajā muzejā. «Man pašam patīk uzspēlēt nakts orientēšanos,» viņš atzīstas. Pagājušajā gadā vajadzējis pa gabaliņiem atrast tautasdziesmu un pēc tam to nodziedāt. Pa nakti viņi paliekot pie «labajiem cilvēkiem», kuru kļūstot katru gadu arvien vairāk.

Braucējiem Gatis iesaka līdzi ņemt trīs lietas: «Telti, guļammaisu un nedaudz naudas - tieši tik, cik gribi apēst.» Šī, iespējams, esot vislētākā vasaras nometne, kas pieejama Latvijā un Eiropā. «Ir cilvēki, kas Barona taku izbrauc ar 20 latiem.» Līdzi jāņem arī labs garastāvoklis. «Ja tā nav, mans uzdevums ir parūpēties, lai visiem tāds būtu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Velomaratons

Barona taka
No Tartu (Igaunija) līdz Dundagai no 7. līdz 23.VII
Informācija www.pedas.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?