Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Piezemē lielos būvniecības plā nus

Pirms desmit gadiem nodibinātās pašvaldības SIA Rīgas pilsētbūvnieks (RP) atvēziens pēdējā laikā samazinājies - no pamatkapitāla izņem zemesgabalus, uz kuriem vēl nesen plānoja vērienīgu projektu attīstību, un būvniecības plāni kļūst klusāki un pieticīgāki. Vēl šā gada maijā domes amatpersonas runāja par dzīvokļu rindas likvidēšanu piecos līdz septiņos gados, tika publicēts būvējamo ēku saraksts ar kopumā 1964 dzīvokļiem, bet uzņēmuma jaunais vadītājs Andrejs Požarnovs sarunā ar Dienu pieļauj, ka RP no dzīvokļu būvētāja pamatā pārveidosies par apsaimniekotāju.

Kad teiks, tad būvēs

Kad RP izveidojās, pašvaldība tam iedeva zemi, ko ieguldīja pamatkapitālā, RP paņēma bankā kredītu, uzbūvēja daudzdzīvokļu māju un nodeva to pilsētai ar visām kredītsaistībām. Sākoties krīzei, valstī tika noteikti ierobežojumi pašvaldību ilgtermiņa kredītsaistībām, tāpēc RP darbība mainījās - uzņēmums tagad uzreiz nenodod Rīgai māju ar kredītsaistībām, bet ik gadu pārdod pilsētai vienu deviņpadsmito daļu no mājas vērtības. «Ja no sākuma būvniecība bija [uzņēmuma darbības] lielākā daļa, laika gaitā tā samazinājās, un lielākā daļa ir namu apsaimniekošana. Arī budžetā tāda tendence ir -būvniecībai ir samazinājums,» skaidro A. Požarnovs. RP apsaimnieko 55 pašu būvētās mājas. Tā kā pērnā gada decembrī RP nodotas 11 sociālās mājas, tad «lēnā garā Pilsētbūvnieks pārveidojas par namu pārvaldi», viņš secina. Palikuši divi būvobjekti, kurus pabeigs 2013. gadā, taču pēc tam būvniecība varētu pat apstāties pilnībā, ja nebūs jaunu domes lēmumu. «Vai mēs varam uzņemties saistības 2013. gadā, lai mājas nodotu 2014. gadā, man šobrīd informācijas nav,» atzīst A.Požarnovs.

Nu jau bijušais RP vadītājs Ivars Gaters, kurš pārgājis strādāt uz privātu kompāniju LEC, norāda, ka katra projekta attīstība atkarīga no domes lēmuma, bet RP ir «sagatavojis mājasdarbu» - izraudzīti seši zemesgabali, uz kuriem varētu notikt būvniecība, pat diezgan strauji, ja šāds lēmums tiktu pieņemts.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) norāda, ka RP pats nenosaka, ko un cik daudz būvēt - ja dome nolems, A. Požarnovam būs jānodrošina lēmuma izpilde. Solīto tempu - 1000 dzīvokļu gadā - izpildīt varot, vismaz nākamgad, bet par tālāko nākotni arī A. Ameriks saka - ja pietiks līdzekļu. Nu jau arvien skaļāk, arī domes sēdēs, izskan bažas, ka Rīga tuvojas kredītsaistību limita griestiem, acīmredzot tāpēc aktīvās būvniecības plāni ir pieklusināti. Lielās ģimenes ar bērniem, kam vajag 3-4 istabu dzīvokļus, tos varot saņemt pat pusgada laikā, bet mazākiem dzīvokļiem rinda ir krietni garāka un jārēķinās ar 6-7 gadiem, atzīst A. Ameriks. Starp citu, tūlīt pēc A. Požarnova stāšanās amatā nāca RP paziņojums par dzīvokļu īres parāda procentu amnestiju, līdzīgi kā iepriekš to paziņoja SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP). Vaicāts, kāpēc Rīgas pašvaldībai vajag divus apsaimniekošanas uzņēmumus, A. Ameriks saka, ka katram esot sava specifika - RNP apsaimnieko mājas ar privatizētiem dzīvokļiem, bet RP - pašvaldības īres un sociālās mājas.

Atsakās no neizdevīgā

Iepriekšējā domes sasaukuma laikā tika uzsākta programma, kas paredzēja atpirkt privātos projektus un tos pabeigt. Lētākie dzīvokļi bija ārpus Rīgas, un iznāca paradokss - lai apgādātu rīdziniekus ar mājokļiem, viņiem piešķīra dzīvokļus citu pašvaldību teritorijā (Siguldā, Baldonē, Olainē), bet, tur deklarējoties, viņi vairs nav rīdzinieki un Rīga vairs nesaņem viņu maksātos nodokļus, bet iedzīvotāji - Rīgs domes pabalstus. Šo māju apsaimniekošana RP ir neizdevīga, jo tās atrodas samērā tālu. RP pašreizējā stratēģijā jūtama vēlme atteikties no zemesgabaliem, uz kuriem tuvākajā laikā nevarētu uzbūvēt kādreiz plānotos objektus. Piemēram, tāds ir bijušā vicemēra Aināra Šlesera aktīvi atbalstītais starptautiskā izstāžu un konferenču centra Messe Riga projekts pie lidostas, kuram rezervētie zemesgabali tagad izņemti no RP pamatkapitāla. Tāpat no pamatkapitāla izņemti zemesgabali, uz kuriem bija paredzēts būvēt pa vienai piecstāvu mājai, jo arī tādas atzītas par neizdevīgām. Visticamāk, ilgstoši uz papīra paliks arī Rumbulas un Lucavsalas apbūves plāni, jo Lucavsalu par pusmiljonu latu šobrīd dome pārveido par aktīvās atpūtas zonu.

Domes opozīcija iepriekš ir vērsusi uzmanību uz nekvalitatīvi uzbūvētajiem dzīvokļiem RP mājās, kas dažiem iedzīvotājiem radījuši veselības problēmas. Tāds gadījums bija Lubānas ielā 129, kur māju kompleksa būvniecība izmaksāja 31 miljonu latu. Deputāts Valdis Gavars (Vienotība) RP sauc par liekēdi, piedēkli starp domi un būvniekiem, kas «nosūc daļu labuma un sadārdzina projektu». Deputāts kritizē pašvaldību par kļūdām dzīvokļu uzskaitē, bet RP par nepietiekamu kvalitātes uzraudzību: «Tikko atklātā mājā konstatēja 36 defektus. Daļa cilvēku par tiem vienkārši neziņo aiz prieka, ka vispār dabūjuši dzīvokli,» norāda V. Gavars. Viņš arī uzskata, ka RP neprot mājas apsaimniekot, un prātīgāk būtu rīkot konkursus par māju apsaimniekošanu, lai ar to nodarbojas privātie uzņēmumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?