Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Piraijas neapēda, nīlzirgi n enospieda

Tīģeri, lauvas, smilšu kaķi, servali, manuli, meža kaķi - Rīgas zoodārzā kaķu dzimtas pārstāvju netrūkst. Ne mazāk ievērības cienīgi ir Felis silvestris catus - mājas kaķi. Viens no viņiem - spožs melnis -, sēžot pie kases lodziņa, pirmais sagaida apmeklētājus. Bērni izbirst no autobusa un mīļo viņu, it kā kaķi nebūtu redzējuši.

Melnis pieradis pie šādas attieksmes. Murrājot viņš ļaujas glāstiem, tad slinki izstaipās un cēlā gaitā aizsoļo uz savu nākamo objektu - tuvējo kafejnīcu. Melnis ir viens no parastajiem Latvijas kaķiem, kuriem laimējies pierakstīties Rīgas zoodārzā un baudīt drošu un stabilu dzīvi.

Nelegālie imigranti

Cik Felis silvestris catus mīt Rīgas zoodārzā, neviens darbinieks precīzi nepateiks. Skaidri zināms, ka pa kaķim, diviem vai trim ir katrā no nodaļām. Vārdi kaķiem parasti netiek doti, viņus pazīst pēc teritoriālās piederības - ir Kamieļmājas, Nīlzirgu, Žirafu, Pelikānu, Fazānu, Akvārijmājas kaķi. Katrs mincis zoodārzā nokļuvis savā ceļā, katram ir īpašs dzīvesstāsts - kādam darbiniekam laukos apbērnojusies kaķene, mazie ir dikti smuki - atnes uz darbu, kāda kaķene pārliecināta, ka atradusi saviem pēcnācējiem labāko vietu pasaulē, kāds novārdzis mincis atrasts uz ielas, cits groziņā pamests pie zoodārza vārtiem. Kaķi kristīgi tiek sadalīti pa nodaļām un uzreiz apgūst zoodārza iemītnieku nerakstītos likumus. Viņi neiet ārpus savas teritorijas, ap savu māju vien grozās, pret apmeklētājiem ir mīlīgi un ļoti ātri apjēdz, ka ne visi dārza dzīvnieki viņus glaudīs pa spalvai - kādam kārs zobs uz kaķiem, citam smags spēriens, citam ķepa tāda - ja uzliks virsū, slapjš apakšā vien paliks. Tātad jāzina, ar ko draudzēties, kuram iet pa gabalu garām. Zoodārza administrācijas prasības pret šiem sākotnēji nelegālajiem imigrantiem ir stingras - visi kaķi ir sterilizēti vai kastrēti, izgājuši stingru veselības pārbaudi, saņēmuši nepieciešamās vakcīnas un atrodas veterinārajā uzraudzībā, tiek kopti un baroti. Jāteic, kaķi godam atstrādā savu eksistenci - pelēm zoodārzā nav vietas, protams, izņemot tās, kuras tiek audzētas vivārijā.

Strādā par peļu slazdu

Siāmieti Neli uz zoodārzu atveda Nagaiņu nodaļas vadītāja, pēc izglītības veterinārārste, Anna Mackeviča: «Pie veterinārās klīnikas, kur strādā mana draudzene, bija pamesta grūsna siāmas kaķene. Piedzima seši kaķēni, tos atdeva cilvēkiem, bet mamma palika. Kur viņu likt? Man Žirafu mājā peles pa galdu dancoja, nolēmu, ka jānes uz darbu. Darbinieki viņu nosauca par Neli, bet es piekodināju, ka kaķenei būs jāstrādā par peļu slazdu. Nele to lika aiz auss. Peles no šejienes pazuda uz visiem laikiem, bet žirafes kaķeni respektē.» Anna teic, ka ar kaķiem ir tāpat kā ar zoodārza darbiniekiem - vieni atnāk un drīz aiziet projām, citi paliek uz ilgiem gadiem. Nele Žirafmājā iekārtojusies uz palikšanu un savu teritoriju aizstāv zvērīgi. Reiz te brūtēties bija ieradies švītīgais Rūdis no Kamieļmājas. Nele neielaidās flirtā, viņa uzdzina ciemiņu kokā un visu dienu apakšā gaidīja, kad Rūdis kritīs lejā. Tikai vakarā, kad dežurants kaķeni savāca, Rūdis atgriezās uz zemes un aizrikšoja uz savām mājām. Kopš tās dienas viņš vairs pat neskatās uz Žirafmājas pusi. Ar niknumu Nele padzina arī elektriķa Ļeva pavadoni laiku Čaru, par kuru rakstījām pagājušajā gadā. Tagad, nākot uz Žirafmāju, Ļevs vienmēr iepriekš noskaidro, kur atrodas dusmīgais suņu kaķis.

Tusiņš ar piraijām

Akvārijmājas uzraudze Sandra Heiberga iepazīstina ar gadu veco Pūku. Trīskrāsainā Pūka atvesta no laukiem. Viņa ir dievīgi skaista un rotaļīga, jau iesaukta par ūdenskaķi. Laukā Pūka vēl netiek laista, bet kas šai nekait dzīvoties starp zivīm? Aiz stikla - tas taču ir tikpat kā rokā! Akvārijmājas veco kaķi, kurš tagad makšķerē citos medību laukos, zivis neinteresēja. Lauku meitene Pūka jau pirmajā dienā sāka grābstīties gar stikliem, ķeksēja no akvārijiem laukā ūdens augus, reiz pat iekrita pie piraijām. Par laimi šamējās ir miermīlīgas - varbūt domāja, ka meteorīts atlidojis no debesīm. Pūka aug un jau sāk saprast, ka tusiņš ar piraijām nav labākais izklaides veids skaistai kaķu meitenei.

Tādi ir visi zoodārza catus. Piemēram Pāvu mājas Ansis ir zoodārza iemītnieks ar stāžu. Viņam ir desmit gadu, mutē palikuši tikai daži zobiņi, bet zvirbuļus Ansis joprojām noķer bez problēmām. Toties pāvus un fazānus Ansis neuzskata par putniem, tie ir neaizkarami kā Indijas svētās govis, par tiem jātur rūpe. Pelikānmājā pirms diviem gadiem no nekurienes atnāca divi mazi eņģelīši Pumba un Timons. Viņus var sastapt jebkurā brīdī - kaķi ēd, guļ vai dzīvojas baltajiem pelikāniem pa vidu. Pusdienās Pumba un Timons ierodas ļoti precīzi, it kā iekšējā balss sauktu - steidzieties, tūliņ tiks pasniegtas svaigas reņģes! Pelikāni abus kaķus uzskata par ģimenes locekļiem un uz viņu klātbūtni nereaģē.

Nepajautāju zoodārza kaķiem - vai, pēc viņu domām, ir paradīze zemes virsū? Viņi noteikti atbildētu - mēs jau tajā dzīvojam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?