Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pirmais sniegs beidzot nepārsteidz

Lai gan ziemīgs laiks ir tikai dažas dienas, aukstāka laika iestāšanās prasījusi upurus - līdz nāvei šajā rudenī nosaluši jau desmit cilvēki, kuri nakts laikā atradušies uz ielas vai nepabeigtās un neapsildītās ēkās. Tāpēc pašvaldības atgādina par naktspatversmēm, kuras ir gatavas uzņemt bez pajumtes palikušos.

Savukārt labvēlīgāk, nekā ierasts, garais rudens atsaucies uz ceļu uzturētājiem, kurus šoreiz ziema un pirmais sniegs nav pārsteiguši nesagatavotus, un satiksme uz lielākajiem valsts auto ceļiem pirmā sniega dēļ nav būtiski apgrūtināta.

Jau kaisa

Latvijas autoceļu uzturētājs (LAU), kurš atbild par visiem ceļiem, kas neietilpst pašvaldību pārraudzībā, jau apmēram divas nedēļas galvenās nozīmes ceļus preventīvi apstrādā, lai neveidotos apledojums, Dienai apliecināja LAU sabiedrisko attiecību pārstāve Sigita Audere. Dažviet, kur notikusi kaisīšana, vēl pirms sniega parādīšanās nakts laikā jau bijis apledojums. Ceļu tīrīšanas tehnika gan vēl netiek lietota, jo sniegs nav tik noturīgs - dienas laikā tas nokūst. Šogad ceļu uzturēšanai ziemā plānots atvēlēt lielāku finansējumu - 1,4 miljonus. Valdība novembra sākumā atbalstīja naudas piešķiršanu, bet par to vēl jānobalso Saeimai.

Arī Rīgā ceļu kaisīšana jau kādu laiku tiek veikta, pastāstīja Rīgas domes Satiksmes departamenta (RDSD) pārstāve Ilze Dimante, vienlaikus atgādinot, ka autovadītājiem pašiem būtu jāparūpējas par sava auto sagatavošanu ziemai. Tajā skaitā - visā Latvijā automašīnu īpašniekiem šonedēļ, ja tas vēl nav izdarīts, jāaprīko auto ar ziemas riepām, jo saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem tās jālieto no 1. decembra līdz 1. martam. Svarīgi arī atcerēties, ka apledojums visātrāk veidojas uz tiltiem, estakādēm un tamlīdzīgām vietām, kur līdz ar to jābrauc uzmanīgāk.

Ledus lidostā

Pēc aculiecinieku stāstītā Dienai, svētdienas vakarā nelielas problēmas gan bijušas lidostā Rīga - tur ielidojušie bija spiesti mazliet ilgāk uzkavēties lidmašīnā, jo kāpnes jeb tā saucamais traps, kas tiek piestumts pie lidmašīnas sāna, bija apledojis un pasažieri to nevarēja izmantot. Problēma atrisināta, pēc brīža izmantojot kāpnes no cita jau atlidojuša reisa. Lidostas pārstāve Sarmīte Rinmane Dienai norādīja, ka, neskatoties uz šo gadījumu, kopumā lidosta ir gatava ziemai. «Lidostas darbinieki pirms reisa apkalpošanas pārbauda un sagatavo tehniku lietošanai. Ja to klāj sniegs, tas tiek notīrīts. Nepieciešamības gadījumā, ja tehnika ir apledojusi, tiek izmantots pretslīdes materiāls - īpašs reaģents,» skaidroja S. Rinmane. Lidostai arī iepirkta īpaša tehnika ziemas apstākļiem un šogad iegādātas vēl papildu divas jaunas sniega tīrāmās mašīnas, norādīja lidostas pārstāve.

Patversmes pilnākas

Skarbāka aina līdz ar aukstuma iestāšanos gan paveras sociālajiem dienestiem un mediķiem. Piemēram, Rīgas Pašvaldības policija oktobrī uz naktspatversmēm nogādāja personas 361 reizi, kas ir vairāk nekā šajā pašā laikā pērn (315 reižu). Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice gan norāda, ka ir daļa bez pajumtes palikušo, kas nevēlas nākt uz patversmi, jo «tur jāievēro noteikumi» - jāmazgājas, jāapmeklē konsultācijas pie sociālajiem darbiniekiem, jākārto dokumenti un jāpiedalās nodarbībās.

Aukstums šobrīd vēl arī nav tik liels, lai patversmes būtu pilnas, taču, temperatūrai krītoties, pieaug arī pajumti meklējošo skaits. Ja temperatūra nokritīsies zem -10, tad patversmes strādās visu diennakti. Pašvaldību darbinieki aicina līdzcilvēkus būt vērīgiem un ziņot atbildīgajiem dienestiem, ja redzeslokā nonāk persona, kura aukstā laikā uzturas dzīvošanai nepiemērotos apstākļos, t. i., uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās vai citur.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?