Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

PLL komanda - reti daudzveidīga

Pārvarējusi vairāku partiju saslīpēšanās grūtības, kā rezultātā apvienības Par labu Latviju! (PLL) kandidātu saraksta reģistrācija aizkavējās, jo visi tajā iekļautie 115 kandidāti bija piemirsuši ar savu parakstu apstiprināt gatavību startēt vēlēšanās, PLL vēlēšanās piesaka ļoti daudzveidīgu komandu.

Taču Ainārs Šlesers (LPP/LC), kuram ir liela loma tās komplektēšanā, to uzskata par vienu no spēcīgākajām. Viņaprāt, vēlētāji par to pārliecināšoties, kad varēšot salīdzināt ar citu politisko spēku piedāvājumu katrā vēlēšanu apgabalā. Rīgā kā vienīgo nopietno konkurentu sev A. Šlesers saredz _Saskaņas centra_ līderi Jāni Urbanoviču. Vairākos apgabalos pazīstami politiķi startē ar pēdējiem numuriem.

Apvienības Par labu Latviju! sarakstam kandidātus izvirzīja Tautas partija, LPP/LC, reģionālās partijas un arī uzņēmēju kustība ar tādu pašu nosaukumu. Sarakstu apstiprināja PLL valde, kurā ir pa diviem pārstāvjiem no katras partijas, bet puse valdes locekļu ir no uzņēmēju kustības. Iepriekš tās pārstāvjiem bija iebildumi pret vairākiem politiķiem, piemēram, Andri Ārgali un Rihardu Pīku, kuri neveiksmīgi startēja iepriekšējās pašvaldību un EP vēlēšanās, vai pretrunīgi vērtētiem ministriem - kā Baiba Rozentāle. Viņi visi tomēr ir sarakstā. No TP Saeimas 16 deputātiem vēlēšanās nestartēs vienīgi Raimonds Pauls un Atis Slakteris. Savukārt LPP/LC piesaka uz Saeimu visus desmit savus parlamentāriešus.

Lielu pārsteigumu vairākiem Dienas uzrunātajiem apvienības pārstāvjiem izraisījusi bijušā Rīgas vicemēra Aivara Gunta Kreitusa iekļaušana sarakstā, jo iepriekš viņa vārds nav ticis minēts. Uz lūgumu to komentēt TP valdes loceklis Māris Kučinskis un viņa kolēģis Kārlis Leiškalns teju reizē iesaucās: «Kreituss taču nav mūsu sarakstā!» A. Šlesers teica, ka iniciatīva nākot no kustības Par labu Latviju!, un tad «mēs tikāmies». Arī A. Kreituss, kura savulaik vadītā Darba partija jau likvidēta, Dienai apstiprināja, ka viņš neesot nevienas partijas biedrs un nākot no «uzņēmēju kustības kvotas». Tad Diena sazinājās ar uzņēmēju Ati Sausnīti, kurš pārstāv kustību apvienības valdē. Pēc lūguma pamatot A. Kreitusa izvirzīšanu iestājās ilgs klusums, un tikai tad A. Sausnītis atzina: «Es nemaz to nezināju. Katrā ziņā es viņu neesmu ieteicis.»

Tautas partijas stiprais balsts iepriekš ir bijuši tās cilvēki reģionos. Lai gan sarakstā ir kandidāti no vairāk nekā 40 pašvaldībām, tajā ir nedaudzi tagadējie mēri - Aivars Fomins (TP) no Alūksnes novada, Rihards Melgailis (LPP/LC) no Vecumniekiem, kā arī Rēzeknes novada priekšsēdis Monvīds Švarcs, kurš gada sākumā nemaz nepārreģistrējās TP. Vairāk sarakstā ir bijušo pašvaldības vadītāju - Nikolajs Stepanovs, Andris Elksnītis, Aivars Lācarus, Ināra Ņikuļina. Vēlēšanām pieteikts arī Latvijas Pašvaldību savienības konsultants Māris Pūķis.

PLL vēlētājus ieinteresēs arī ar slaveniem sportistiem bobslejistu Jāni Miņinu un vingrotāju Jevgeņiju Saproņenko. A. Šlesers atzina, ka viņš personīgi esot uzrunājis arī pludmales volejbolistu Aleksandru Samoilovu, kurš diemžēl nav piekritis, jo nevarot apvienot darbu parlamentā ar sportista karjeru. Jau rakstīts, ka piedāvājumu nav pieņēmis arī motobraucējs Kristers Serģis. Raksturojot sarakstu, A. Šlesers uzsvēra uzņēmēju klātbūtni tajā, ar īpašu lepnumu izrunājot Liepājas metalurga valdes priekšsēdētāja Valērija Terentjeva vārdu. Uzņēmējus pārstāv arī izdevniecības Petits valdes priekšsēdis Aleksejs Šeiņins, kā arī šī izdevniecības nama avīzes Čas žurnāliste Ksenija Zagorovska, kura pirms četriem gadiem kandidēja no PCTVL. Sarakstā ir vairāki mācītāji tostarp Rolands Bračs, kurš pārstāv Jauno paaudzi.

PLL saraksta iesniedzēji uzmanību pievērsuši arī ar savu programmu, kas ir īsāka par šim dokumentam atvēlētajām 4000 zīmēm. Programmas teksts atspoguļo telekompānijas LNT diskusiju ciklā Tautas deklarācijas nedēļa sagatavoto programmu, kuru apvienības dibināšanas kopsapulcē jūnijā parakstīja arī visi tās veidotāji. CVK iesniegtajā dokumentā arī ierakstīts, ka lielā apvienības programma ir aplūkojama tās interneta mājas lapā. CVK interneta mājas lapā pieejamā informācija liecina, ka no PLL 115 kandidātiem 90 ir vīrieši, 25 - sievietes. Augstākā izglītība ir 104 kandidātiem, vecumā līdz 30 gadiem ir 11 kandidātu, bet vecākajam kandidātam ir 76 gadi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?