Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

PLL Zatleram sola visas savas balsis

Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru apvienības Par labu Latviju! līderi Edgars Zalāns un Guntis Ulmanis pretēji minējumiem tikai par daļēju šīs frakcijas atbalstu vairākkārt uzsvēra, ka prezidentam tiek garantētas visu astoņu frakcijas deputātu balsis. PLL ir pirmā, kas lūgusi Valsts prezidenta kanceleju sagatavot dokumentus V.

Zatlera izvirzīšanai augstajam amatam atkārtoti. Taču kā opozīcijas partija tā nevarot uzņemties atbildību par V. Zatlera ievēlēšanu, to neapņemas izdarīt arī _Vienotības_ līdere Solvita Āboltiņa, solot tikai 33 savas frakcijas deputātu balsis. Arī _Vienotība_ plāno izvirzīt V. Zatleru. Pārējo Saeimā pārstāvēto politisko spēku viedoklis nav skaidrs.

Atšķirībā no sarunas ar Saskaņas centru, kas bija par ļoti plašu tematu loku, Par labu Latviju! frakcijā V. Zatlers ar deputātiem runāja par trim galvenajiem jautājumiem - ārpolitiku, demogrāfiju un ekonomiku. «Valdis Zatlers ir apliecinājis sevi kā valstsvīrs, viņam ir augsta autoritāte, viņš valdībai grūtos brīžos ir sniedzis atbalstu,» žurnālistiem teica Andris Šķēle (TP), pamatojot PLL lēmumu. Pirms četriem gadiem tieši Tautas partija kā toreiz vēl ļoti ietekmīgs spēks izraudzījās prezidentu visai noslēpumainos apstākļos, lai medijiem nepaliktu pārāk daudz laika prezidenta personības vērtēšanai. Taču A. Šķēle tagad vairs nevarēja atcerēties, kuram cilvēkam pirmajam ienāca prātā, ka sabiedrības atzinību guvušais ārsts V. Zatlers varētu būt arī labs prezidents.

Tas, ka neviena no lielajām frakcijām - arī Saskaņas centrs - neplāno virzīt alternatīvu kandidātu, varētu palielināt V. Zatlera izredzes palikt amatā. Taču SC līderi ir norādījuši uz iespējamo politisko tirgu, kas varētu pavadīt prezidenta vēlēšanas. Vērojot apvienību un to veidojošo partiju attiecības, redzams, ka to savstarpējā uzticēšanās nav tik liela, lai politiskie spēki vienotos par kādu ar partijām saistītu cilvēku. Ja V. Zatlers nesaņems ievēlēšanai nepieciešamo 51 balsi, no tā visvairāk varētu ciest tieši Vienotības reputācija, tāpēc arī izskan minējumi, ka ir iespējama tirgošanās un ka Vienotība pat varētu «upurēt» savu ekonomikas ministru Arti Kamparu. Viņš Dienai atturējās komentēt šādus minējumus un teica, ka ir koncentrējies uz darāmajiem darbiem. S. Āboltiņa ministru darbības vērtēšanu nesaista ar prezidenta vēlēšanām, bet atgādina, ka deputātiem būs jāspēj saviem vēlētājiem - tautai - paskaidrot un pamatot savu rīcību balsojumā.

Medijos minēti dažādu kandidātu vārdi, kuru vidū ir arī valsts kontroliere Inguna Sudraba. Izskan, ka ar Saeimas frakcijām nesaistīti cilvēki viņai palīdz gatavoties un noskaņoties iespējai tikt izvirzītai prezidenta vēlēšanās. Tām pretendentu var nominēt jebkurš deputāts, taču pagaidām vēl nevar prognozēt, vai vēl kāds kandidāts varētu parādīties kā alternatīva V. Zatleram vai tikai gadījumā, ja viņam vēlēšanas būs neveiksmīgas un būs jāizsludina jauna kandidātu izvirzīšana un jaunas vēlēšanas. Politiķu teiktais rada iespaidu, ka lielākajās frakcijās I. Sudrabai vēl nav jūtams atbalsts, tas tiek skaidrots arī ar nespēju prognozēt, kāda viņa varētu būt amatā un «vai ar augsto autoritāti nekļūs pārāk autoritāra». V. Zatlers uz jautājumiem par iespējamo neveiksmi vēlēšanās atbildēja ar pārliecību, ka viņam veiksies, - ja šādas pārliecības nav, nevajagot piedalīties. Pēc atgādinājuma, ka deputāti savulaik solīja atbalstīt arī ģenerālprokuroru Jāni Maizīti, taču viņu neapstiprināja, V. Zatlers sacīja, ka tas balsojums notika 9. Saeimā. Tagad esot jauna Saeima, un tai vajadzētu būt deputātu prestiža lietai, lai vārdi saskanētu ar darbiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?