Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Policijai šādi «joki» nepatīk

Pēc tam, kad resursu centrs Marta sācis kampaņu pret prostitūcijas izplatību interneta vidē un sabiedrības uzmanības pievēršanai izveidoja interneta mājaslapu ar polietilēna plēvē ietītām, pārdošanai sagatavotām meitenēm ar preču kodu, policija centra aktivitātes atzinusi par pārāk drosmīgām un sākusi administratīvo lietvedību par Prostitūciju ierobežošanas noteikumu pārkāpumu. Tagad Martai draud līdz 1000 latu naudas sods.

«Biju pārsteigta par to, cik policija rīkojusies formāli, vadoties tikai pēc likuma burta, neizvērtējot jaunizveidotā portāla būtību un likuma garu. Arī zinot, ka tā ir kampaņa, tā pieturējās pie pārliecības, ka pārkāpts likums,» sašutumu neslēpa Martas vadītāja Iluta Lāce.

Imitē piedāvājumu

Lai veicinātu sabiedrības diskusiju par prostitūcijas legalizēšanu un seksuālo pakalpojumu pircēju atbildības ieviešanu, Marta izstrādāja sociālo kampaņu Nopērc meiteni - Izglāb valsti!, kuras ietvaros izveidoja divas interneta mājaslapas - meitenes24.lv un izglabvalsti.lv. Izveidotajās vietnēs Martas speciālisti imitēja gan seksuālo pakalpojumu piedāvājumu portālus, gan rosināja diskusiju par paredzamo ekonomisko guvumu prostitūcijas legalizēšanas gadījumā, kad valsts, kā domā Marta, likumīgi kļūtu par suteneru un iekasētu nodokļus no seksuāli ekspluatētām sievietēm. Jāpiebilst, ka 56% respondentu jaunizveidotajā mājaslapā nobalsoja «par» prostitūcijas legalizēšanu Latvijā. Gan I. Lāce, gan viņas kolēģe no nevalstiskās organizācijas Patvērums. Drošā māja Sandra Zalcmane šo skaitli nesauc nekā citādi kā «šausminošs».

Policijas darbinieki uz meitenes24.lv izveidošanu ar sajūsmu nereaģēja un mājaslapu nobloķēja, kā arī sāka administratīvo lietvedību par Prostitūciju ierobežošanas noteikumu 12. punkta pārkāpšanu, kurš aizliedz trešās personas aktivitātes prostitūcijas veicināšanai. Par to likumā paredzētais soda mērs juridiskām personām ir no 500 līdz 1000 latu. Reaģējot uz policijas uzsākto lietvedību, Marta izveidoja vēl vienu interneta portālu - seksapolicija.lv, kura apmeklētājus lūdz uzrādīt interneta bordeļu vietnes. Savukārt meitenes24.lv pārvietoja uz ārvalstu domēna, kur tas šobrīd netraucēti darbojas.

Pēc portālā seksapolicija.lv iegūtās informācijas, pirmdien centra vadītāja I. Lāce policijā iesniegusi sarakstu ar 19 interneta vietnēm, kur tiek reklamēti prostitūtu pakalpojumi, ar lūgumu izvērtēt to atbilstību tiesiskajam regulējumam.

Policija aizņemta

«Šo vietņu turētāji darbojas jau ilgu laiku. Pirmo reizi par pārkāpumu viņi maksā administratīvo sodu, taču par atkārtotu pārkāpumu gada laikā atbildīgām personām draud kriminālatbildība. Tādēļ, pēc katra soda nomainot izkārtni, ir iespējams darboties bezgalīgi ilgi,» par tiesiskā regulējuma trūkumiem stāstīja I. Lāce. Viņa uzskata, ka cilvēktirdzniecības noziegumus būtiski ierobežotu atbildības ieviešana šo pakalpojumu pircējiem, kā tas esot Zviedrijā, Īslandē, Norvēģijā un tepat kaimiņos - Lietuvā.

Kā policija rīkosies tālāk ar iegūto informāciju un vai sociālā kampaņa būtu sodāma, otrdien no policijas nekādus komentārus neizdevās iegūt. Valsts policijas pārstāve Linda Neimane-Zobena norādīja, ka uz jautājumiem par noziegumiem, kas saistīti ar cilvēktirdzniecību, atbild atbildīgie inspektori, taču viņi esot aizņemti ar savu tiešo pienākumu pildīšanu un atbildēt uz žurnālistu jautājumiem esot sekundāra lieta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?