Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Polijas prezidents pavadīts pēdējā gaitā

Polijas tauta un ārvalstu viesi svētdien pulcējās Krakovā, lai atvadītos no Polijas prezidenta Leha Kačiņska un viņa dzīvesbiedres Marijas, kuru dzīvību izdzēsa traģiskā aviokatastrofa pie Smoļenskas. Aviācijas nedienas draudēja izjaukt arī L. Kačiņska bēres, jo Eiropas gaisa satiksmes traucējumu dēļ Polijā nevarēja ierasties daudzu valstu līderi, kas bija solījuši atbraukt uz prezidenta bērēm. Tomēr tuvinieki nolēma, ka bēres nedrīkst atlikt.

Uz bērēm nespēja ierasties ASV prezidents Baraks Obama, Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī. Toties bija ieradušies vairāku Austrumeiropas valstu līderi, kas uz Poliju devās ar automašīnu vai vilcienu. Viņu vidū bija arī Latvijas prezidents Valdis Zatlers, kurš ceļu līdz Krakovai mēroja ar automašīnu. Čehijas prezidents Vāclavs Klauss vēlāk kritiski izteicās par Eiropas Savienības amatpersonām, kas nav pagodinājušas Polijas prezidenta bēres ar savu klātbūtni. Pēc viņa domām, tas apliecina, ka visas runas par Eiropas vienotību ir klišeja.

Viens no retajiem līderiem, kurš uzdrošinājās lidot uz Poliju, bija Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs. Viņš uzskatīja par savu pienākumu ierasties Krakovā, lai apliecinātu Krievijas gatavību uzlabot sarežģītās attiecības ar Poliju. L. Kačiņskis un liela daļa Polijas valsts pārvaldes elites gāja bojā aviokatastrofā 10. aprīlī, kad prezidenta lidmašīna bija ceļā uz piemiņas ceremoniju Katiņā. Krievijas amatpersonas pēc traģēdijas centušās darīt visu iespējamo, lai parādītu, ka Krievija ļoti sēro par poļu tautas nelaimi.

Krakovas arhibīskaps Staņislavs Dzivišs bēru ceremonijas laikā pauda cerību, ka Krievijas paustā līdzjūtība palīdzēs uzlabot attiecības starp abām slāvu tautām. Polijas amatpersonas uzskata, ka Krievijai vispirms vajadzētu paust patiesu nožēlu par Katiņas slaktiņu. Sejma priekšsēdētājs Broņislavs Komorovskis savā runā uzsvēra, ka L. Kačiņskis veltījis lielu uzmanību Katiņas noziegumu atmaskošanai. «Visa pasaule pēc Smoļenskas traģēdijas uzzināja par Katiņu,» teica B. Komorovskis.

Lai atvadītos no sava prezidenta, Krakovā bija ieradušies tūkstošiem poļu no visām Polijas malām. Piemiņas pasākumos piedalījās ap 150 000 cilvēku, ziņo Reuters. Tādas sēras Polija nebija pieredzējusi kopš 2005. gada, kad aizsaulē aizgāja poļu iemīļotais pāvests Jānis Pāvils II.

L. Kačiņskis ar dzīvesbiedri tika apbedīti Vavelas katedrāles kapenēs, kur jau kopš XIV gadsimta tiek guldīti Polijas karaļi. Lēmums par L. Kačiņska apbedīšanu šajās kapenēs izraisīja pretrunīgu reakciju Polijas sabiedrībā, jo daļa poļu uzskata, ka L. Kačiņskis nebija pelnījis šādu godu. Tomēr svētdien šīs domstarpības netika publiski iztirzātas. «Kačiņskim bija labas un sliktas īpašības, bet zināms, ka par mirušajiem nav pieņemts runāt neko sliktu. Esmu šeit, lai godinātu prezidentu,» aģentūrai AP stāsta 19 gadu vecā studente Karolina Reičela.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?