Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Potenciālo uzbrukuma mērķu saraksts

Visā pasaulē izkaisīti simtiem objektu, kas tiek uzskatīti par svarīgiem ASV nacionālajai drošībai, liecina organizācijas WikiLeaks publiskotais ASV valdības slepenais saraksts ar tai stratēģiski svarīgiem objektiem, tajā skaitā medikamentu ražotnēm un gāzesvadiem. ASV administrācija uzskata, ka, tiem ciešot no teroristu uzbrukuma, posts tiktu nodarīts ASV interesēm.

WikiLeaks rīcības kritiķi uzskata, ka šāda saraksta publicēšana ir bīstama, jo ekstrēmistiem tiek pateikts priekšā, kam tie var uzbrukt, lai ieriebtu amerikāņiem.

Aptver visu pasauli

Publicētais dokuments liecina, ka 2009. gada februārī ASV Valsts departaments savām vēstniecībām visā pasaulē lūdzis nosaukt objektus, kuru zaudējums negatīvi ietekmētu ASV sabiedrības veselību, ekonomisko dzīvi un nacionālo drošību, raksta AFP. Nosaukto objektu vidū ir derīgo izrakteņu ieguves vietas, komunikāciju kabeļi jūrās un okeānos un ostas visā pasaulē. Šajā sarakstā gan nav minēti objekti, kas atrodas ASV.

Publiskotajā ziņojumā teikts, ka saraksts izveidots, lai «nostiprinātu nacionālo gatavību, laikus reaģētu un ātri atgūtos pēc uzbrukuma, dabas katastrofas vai citas ārkārtas situācijas». Saraksts ļautu «neitralizēt vai padarīt mazāk kaitīgus teroristu centienus iznīcināt, padarīt darbnespējīgus vai izmantot» objektus, kas ir «vitāli svarīgi ASV».

Dokumentā minētie objekti atrodas sešos pasaules reģionos - Āfrikā, Eiropā un Eirāzijā, Tuvajos Austrumos, Dienvidāzijā un Centrālāzijā, Austrumāzijā un Klusajā okeānā, kā arī Rietumu puslodē.

Gāze un medikamenti

Sarakstā minēts, ka Vašingtonas interesēs ir pasargāt no teroristu uzbrukuma gāzesvadu savienojumu Nadimā Rietumsibīrijā, kas ir svarīgs posms Krievijas gāzes transportā uz Rietumeiropu, jo Nadimas savienojums esot «vissvarīgākais gāzes infrastruktūras objekts pasaulē».

Var secināt, ka ASV ir svarīgas vairākas farmācijas rūpnīcas, to vidū pretbaku vakcīnas izstrādātājs Dānijā, pretgripas medikamenta Tamiflu ražotājs Šveicē un čūsku pretindes ražotājs Austrālijā. Ziņojumā uzsvērts, ka stratēģiski svarīgs ir arī Vācijas ķīmijas industrijas giganta BASF ražotņu komplekss Lūdvigshāfenē.

Sarakstā iekļautas arī vairākas Lielbritānijas militārā rūpniecības giganta BAE Systems ražotnes, kas iesaistījušās kopīgos projektos ar ASV. Sarakstā nav minēta konkrēta objektu atrašanās vieta, tomēr ar interneta palīdzību to var noskaidrot dažās sekundēs.

Bijušais Lielbritānijas ārlietu ministrs Mārgaretas Tečeres un Džona Meidžora valdībās Malkolms Rifkinds nosodījis WikiLeaks rīcību. «Šis ir kārtējais pierādījums, ka viņi ir viscaur bezatbildīgi, balansējot uz likumpārkāpuma robežas,» M. Rifkindu citē BBC. «Šādā informācijā ir ieinteresēti teroristi.»

WikiLeaks pārstāvis Marks Stīvenss neuzskata, ka organizācija kādu pakļautu riskam, sakot, ka nekas jauns neesot paziņots un valdības vienkārši turpinot dusmoties par informācijas noplūdi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Stratēģiskie objekti

Nadimas gāzesvadu savienojums Krievijā, kas esot «vissvarīgākais gāzes infrastruktūras objekts pasaulē»
Gāzesvads Družba Polijā un Baltkrievijā
Naftasvads Baku-Tbilisi-Džeihana, kas ir vienīgais naftasvads, pa kuru Kaspijas jūras nafta tiek piegādāta Eiropai, apejot Krieviju
Hydro Quebec hidroelektrostacija Kanādā ir «neaizvietojams enerģijas avots daļai ASV ziemeļaustrumu»

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?