Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Prāva ceļ Timošenko popularitāti

Ukrainas pašreizējo vadītāju vēlme notiesāt bijušo Ukrainas premjerministri ir novedusi ne tikai pie iekšpolitiskas, bet arī ārpolitiskas spriedzes, reizē sarežģījot Ukrainas attiecības ar Eiropas Savienību (ES) un Krieviju. Pēc ekspertu domām, šāda tiesas procesa pieļaušana ir Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča kļūda, jo dod viņa galvenajai politiskajai sāncensei iespēju atgūt zaudēto popularitāti. Otrajā plānā paliek analīze, vai tiešām nebija iespējams noslēgt izdevīgākus tiešos līgumus par gāzes piegādi.

Tiesas process

Tiesas process pret J. Timošenko sākās 24. jūnijā, un viņai ir uzrādītas apsūdzības varas ļaunprātīgā izmantošanā saistībā ar līgumu par dabasgāzes piegādi, kuru ekspremjere parakstīja ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu pēc gāzes piegādes no Krievijas pārtraukuma 2009. gada sākumā. Prokuratūra uzskata, ka vienošanās, piekrītot Krievijas prasītajām gāzes cenām, valstij nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (92,40 miljonu latu) apmērā. Ja tiks pierādīta J. Timošenko vaina, politiķei draud cietumsods līdz desmit gadiem.

Apsūdzības lūgumu apcietināt J. Timošenko Kijevas Pečeru rajona tiesa atbalstīja 5. augustā. Tiesneša pacietība beidzās pēc tam, kad J. Timošenko traucēja liecināt savam pēctecim premjera amatā Nikolajam Azarovam, saucot viņu par korumpantu. Līdzīgi viņa uzvedās arī citās sēdēs, tāpēc oficiāli J. Timošenko arests pamatots ar pārkāpumiem, kas rada šķēršļus liecinieku nopratināšanai. Skeptiķi gan norāda, ka politiķei nācies krietni pacensties, lai nonāktu Lukjanovas cietumā un uzspodrinātu savu patriotes un demokrātes oreolu.

Krievija un rietumvalstis

Tomēr rezultāts ir pūļu vērts, jo pēc J. Timošenko apcietināšanas viņai palielinājies atbalsts rietumvalstīs. Jau nākamajā dienā satraukumu par notikušo izteica Eiropas Savienība (ES) savas augstākās pārstāves ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrinas Eštones personā. K. Eštone paziņoja, ka J. Timošenko apcietināšana liek «bažīties par likuma varu Ukrainā». ASV Valsts departaments aicināja nekavējoties atbrīvot politiķi, jo esot bažas, ka process ir politiski motivēts. Bažas pauda vēl virkne valstu un starptautisko organizāciju.

Vienlaikus šie paziņojumi noveda pie tā, ka gan Ukrainas prezidenta V. Janukoviča pārstāvētā Reģionu partija, gan Ukrainas Ārlietu ministrija īpaši deklarēja atbalstu varas iestādēm. Reģionu partijas vadība apšaubīja, ka J. Timošenko būtu uzskatāma par «demokrātijas aizstāvi», Ārlietu ministrija nosodīja atsevišķu Eiropas politiķu centienus sasaistīt ekspremjeres arestu ar iecerēto asociācijas līgumu ar ES. Šis līgums tiek uzskatīts par vienu no pirmajiem būtiskajiem soļiem Ukrainas ceļā uz ES.

Cita nostāja ir Krievijai, kuras Ārlietu ministrija izvairījusies saistīt tiesas procesu ar politiku. Oficiālā Maskavas paziņojumā tika norādīts, ka spēkā esošie gāzes kontrakti starp Krieviju un Ukrainu noslēgti atbilstoši nacionālajai un starptautiskajai likumdošanai un pēc abu valstu prezidentu norādījumiem. Šādi Krievija faktiski atspēkoja daļu J. Timošenko izvirzīto apsūdzību.

Iekšpolitiskais faktors

Kopumā plašsaziņas līdzekļi un eksperti uzskata, ka V. Janukovičs, bez kura svētības šāda tiesas prāva nebūtu iedomājama, ir pieļāvis kļūdu, cerot, ka tiesas process pret J. Timošenko ļaus viņam atbrīvoties no galvenās politiskās sāncenses.

Gan ES, gan Krievija jūtas pateicību parādā J. Timošenko par 2009. gada sākumā atjaunoto gāzes piegādi uz Eiropu, kas bija izdevīgi abām pusēm. Līdz ar to V. Janukovičam nāksies piedzīvot ārpolitisko spiedienu uzreiz no divām pusēm. Rietumvalstu sabiedriskajai domai J. Timošenko jau tiek attēlota kā Ukrainas Mihails Hodorkovskis, tas var novest pie krasas investoru attieksmes pret Ukrainu pasliktināšanās un radīt sarežģījumus Ukrainas un ES sadarbībā. Tomēr galvenais J. Timošenko ieguvums un V. Janukoviča zaudējums ir straujš viņas popularitātes kāpums dzimtenē.

Pret J. Timošenko ir ierosinātas vēl divas krimināllietas - par Kioto protokola programmai piešķirto līdzekļu izsaimniekošanu un medicīnas iestāžu vajadzībām iegādātajām, taču pacientu transportēšanai neizmantojamām automašīnām Opel Combo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Timošenko par tiesu

Tas ir īsts farss, tiesāšana, ko organizējis un nodrošinājis Viktors Janukovičs. Nevienam nav šaubu, ka prokuratūra ir privatizēta, tiesas ir privatizētas un nekāda taisnā tiesa neeksistē. Es netaisos celties kājās. Tā ir mana pozīcija, nevis necieņa pret tiesu. Tāpēc ka nekādas taisnas tiesas te nav. Šī vispār nav tiesa. Tiesām ir nepieciešama reforma.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?