Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Prēmēt drīkst, bet jābūt sasniegumiem

Ministrijās, valsts iestādēs un kapitālsabiedrībās kopš krīzes sākuma tika liegtas vai ierobežotas iespējas materiāli stimulēt darbiniekus papildus darba algai. Šobrīd tas nav aizliegts, tomēr Valsts kanceleja atgādina valsts institūciju vadītājiem, ka prēmēt pilnīgi visus darbiniekus tikai tāpēc, ka ir gada beigas vai kāds zīmīgs datums, nav pareizi - materiālajam stimulam jābūt saistītam ar konkrētiem sasniegumiem.

Neprēmēt par ikdienišķo

Krīzes laikā valsts iestādēs prēmijas un piemaksas faktiski tika aizliegtas, taču, kā Dienai norāda Valsts kancelejas direktores vietniece Eva Upīte, aizliegumi pakāpeniski zaudējuši spēku: «Atļautas ir gan prēmijas, gan piemaksas, naudas balvas un ikgadējais darba novērtējuma pabalsts. Vadītājiem ir dotas iespējas izmantot visus motivācijas elementus.» Vienlaikus E. Upīte gan vairākkārt uzsver, ka darbinieku prēmēšanai jābūt par konkrētu rezultātu sasniegšanu, nevis tāpēc, ka gada beigās atalgojuma fondā pāri palikusi nauda: «Iestādes vadītājs ir tieši atbildīgs, lai prēmētu tos, kuri sasnieguši konkrētus mērķus - un tie ir sabiedriski nozīmīgi. Mēs esam kategoriski pret to, ka prēmijas izmaksā visiem, pat ja izvirzītie mērķi nav sasniegti. Nevar būt, ka 120 cilvēku ir vienādi ieguldījuši darbu mērķu sasniegšanā, un nevar arī būt, ka darbiniekam izvirzīti četri mērķi, neviens nav sasniegts, bet gada beigās tomēr ir naudas balva. Tā ir pilnīgi nepareiza motivācija,» uzsver Valsts kancelejas pārstāve.

Analizējot ārvalstu pieredzi, redzams, ka piemaksas elementu skaits atalgojumā tiek samazināts un nekur vairs nepiemaksā tikai par procesa nodrošināšanu. «Par ko tikai vēl pirms dažiem gadiem nepiemaksāja Igaunijā - par doktora grādu, par pielaidi valsts noslēpumam utt. Tad viņi sistēmu mainīja, noteica konkurētspējīgu atalgojumu, bet papildu atlīdzības ir minimālas. Pie mums atlīdzība nav konkurētspējīga, tāpēc prēmijas un piemaksas ir lāpīšanās elements,» atzīst E. Upīte.

Arī Valsts kontroles (VK) Juridiskās daļas vadītāja Liāna Karlsone uzsver, ka naudas balvas var maksāt tad, ja darbinieks ir sasniedzis izvirzītos mērķus, bet piemaksas - tikai par kvalitāti pēc ikgadējā darbības novērtējuma. Juriste gan arī atgādina, ka katru no motivēšanas veidiem valsts iestādēs regulē Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums un VK revīzijās tiek pārbaudīts, kā tas tiek ievērots. Piemēram, piemaksas apmērs mēnesī nedrīkst pārsniegt 30% no konkrētajam darbiniekam noteiktās mēnešalgas, savukārt prēmiju drīkst izmaksāt reizi gadā un ne lielāku par 75% no mēnešalgas.

Dažādi veidi

Darbinieku motivācija ir būtiska ministrijās un valsts iestādēs ar lielu darbinieku mainību. Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Evita Urpena atzina, ka pērn darbu beiguši 40 darbinieku jeb 19% no kopējā ierēdņu un darbinieku skaita un arī šogad šis skaitlis būs ap 20%. Kā galvenos argumentus darba attiecību pārtraukšanai kolēģi minējuši zemo atalgojumu, kā arī tā apmēru attiecību pret pienākumu apjomu un nepieciešamo kvalifikāciju. Lai darbiniekus motivētu, ministrija viņiem nodrošina veselības apdrošināšanu, sedz apmācības izmaksas, piešķir brīvdienas, absolvējot augstskolu u. c. Izvērtējot konkrētā darbinieka darba kvalitāti, tiek izmantotas piemaksas līdz 30% pie mēnešalgas, naudas balvas, kā arī atvaļinājuma pabalsts.

Valsts kapitālsabiedrību iespējas motivēt darbiniekus ir daudzveidīgākas, jo tās regulē cits likums un ierobežojumi nav tik strikti. E. Upīte min, ka SIA Lattelecom, kur valstij pieder 51% kapitāldaļu, darbinieku motivēšanai piedāvā, piemēram, fitnesa centra abonementus. Savukārt, piemēram, Latvijas Radio (LR) nesen pavēstīja par profesionālo balvu Zelta antena labākajiem darbiniekiem. LR preses sekretāre Laura Elizabete Vanaga atzīst, ka šī balva uzskatāma par prēmiju, kāda LR izmaksāta pēc ilgāka laika. Finansējums nācis no LR līdzekļiem.

Savukārt teātros, kas arī ir valsts SIA, labāko aktieru un citu darbinieku apbalvošanai bieži piesaista sponsoru līdzekļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?