Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Priecīgus Ziemassvētkus un pavisam vieglus ēdienus!

Ziemassvētki ir laiks, kad jāēd trīspadsmit ēdienu, un daudzās brīvās dienas noteikti tiks pavadītas virtuvē vai pie galda. Pēc tam būs grūti. Tāpēc dažas dienas pirms svētkiem piedāvāju interesantu un pavisam vienkārši pagatavojamu barojošu un vieglu recepti. Kuskuss ar šampinjoniem. Kuskuss nav mans mīļākais produkts, un par mani klīst baumas, ka es sēnes neēdot. Bet cik skaisti tas ēdiens pie manis nonāca, un cik viegli, to apēdis, jutos! Tas liek man dalīties un būt gatavam lielajām izēšanās brīvdienām.

Kā vispār jauns ēdiens nonāk pie tevis? Pirms pāris dienām runāju ar tēvu. Viņam uzaicinājumu ciemos portugāļu valodā bija uzrakstījusi Rio dzīvojošās māsas vīramāte. Sociālie tīkli to visu veiksmīgi pārtulkoja, un atcerējos par aplikāciju, kas ļauj telefona fotoaparātu pavērst pret ēdienkarti nezināmā valodā un dabūt to saprotamā. Tēvs teica, ka viņam tādu nevajagot, jo pazudīs viss prieks uzzināt par kāda ēdiena lielisko garšu, kuru pēc nosaukuma saprašanas nemaz neuzdrošinātos pamēģināt.

Pirms daudziem gadiem pats sev gatavoju tikai cepeti, krāsnī ceptus kartupeļus un sautētus kāpostus. Tagad ēdienreizēs izvēlos pastu ar rīvētu cieto sieru un pesto, zaļos salātus ar balzametiķi un garšvielām, vienkārši ceptu gaļu ar kartupeļiem un dārzeņiem vai bageti ar sieru un olu ar majonēzi brokastīs. Viena no manām mīļākajām ēdienu sastāvdaļām ir avokado, ko es pirms tam nebiju ēdis un no brīva prāta nebūtu arī sadūšojies izmēģināt. Taču - nonākot situācijā, kurā nevar atteikties, tu iepazīsties ar savu nākamo pēdējā laikā visbiežāk ēsto ēdienu. Tieši tāpat es iepazinos ar olīvām, rakletu, mīdijām un rukolu.

Kad nokļūsti viesībās vai īpaši gatavotās vakariņās, tad vairs nav daudz variantu. Neesi jau vairs bērnudārzā, kur zupas neēdamo speķi varēja pa kluso sabāzt kabatās. Ir jāēd, jāiepazīstas ar ēdienu, un jāatrod, par ko uzslavēt gatavotāju. Jebkurš ēdiens un jebkura garša īstajā brīdī un pareizajos apstākļos var kļūt par garšīgāko, ko esi ēdis. Pēc tam pats prasīsi recepti, atkārtosi savā virtuvē, ēdīsi rītā un vakarā.

Lūk, kuskuss ar šampinjoniem. Drusku apcep sarkanos sīpolus, pieliek sagrieztus svaigus šampinjonus un apcep pāris minūšu. Tad sacepto liek salātu bļodā, pēc garšas pievieno sāli, piparus un balzametiķi. Minimāli - sāli, vairāk - piparus, balzametiķi. Visu samaisa un atstāj bļodas apakšā, pa virsu saber rukolas lapas. Sacep sagrieztus sīpolus ar rīvētiem burkāniem. Sagriež papriku līdzīga izmēra gabalos kā sīpolus un burkānus. Bļodiņā ieber kuskusu un pieliek nedaudz sāls un sviesta pikucīti, pārlej ar vārošu ūdeni, lai kuskuss būtu nosegts. Uzbriedina septiņas minūtes, pēc tam iemaisa papriku un saceptos labumus. Liekam šampinjonus ar rukolu un kuskusu uz šķīvja, un - ēdienreize gatava.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?