Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Protesti liek valdībai taisnoties par līgumiem

Ukrainas opozīcijas līdere Jūlija Timošenko otrdien paziņoja, ka ir panākta pirmā uzvara pret promaskaviski noskaņotā prezidenta Viktora Janukoviča un viņa valdības centieniem «izpārdot Ukrainas neatkarību Maskavai», jo opozīcijas spiediena rezultātā parlamentā pieņemta rezolūcija, kas uzliek par pienākumu valdībai atskaitīties, kādas vienošanās nākamnedēļ parakstīs V. Janukovičs un Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Vairāk nekā četrarpus tūkstoši cilvēku - gan opozīcijas, gan valdošās varas atbalstītāji - vakar pulcējās pie Augstākās Radas ēkas. V. Janukoviča atbalstītāji demonstrēja plakātus ar uzrakstu «Mēs atbalstām prezidenta rīcību», bet opozīcijas piekritēji atbildēja ar «Janukovič, neizpārdod Ukrainu!».

Timošenko sola atgriezties

«Pašlaik Ukraina zaudē savu neatkarību,» aptuveni diviem tūkstošiem atbalstītāju, kuri bija savākušies pie parlamenta ēkas, sacīja J. Timošenko. «Mūsu robežu pārskatīšana, Krievijas ietekmes palielināšana Krimā - tas viss tiks atcelts pēc tam, kad pie varas atgriezīsies patrioti.» Ukrainas rietumnieciski noskaņoto opozīciju satraukusi valsts tuvināšanās Krievijai, tā pastiprinājusies pēc V. Janukoviča uzvaras prezidenta vēlēšanās februārī. Pārliecinošākā liecība tam esot V. Janukoviča un D. Medvedeva 21. aprīlī Harkovā parakstītais līgums, kas līdz 2041. gadam pagarina Krievijas Melnās jūras kara flotes atrašanos Ukrainas dienvidu pilsētā Sevastopolē. Apmaiņā pret to Ukraina no Krievijas saņems lētu gāzi.

17. un 18. maijā D. Medvedevs atkal viesosies Ukrainā, un šajā laikā viņš ar V. Janukoviču parakstīs vairākus līgumus, bet nav zināms to saturs, vēsta NEWSru. Tomēr opozīcijas uzstājība panākusi, ka Ukrainas sabiedrība to uzzinās. «Es jūs apsveicu ar šo uzvaru,» paziņoja J. Timošenko.

Viņa arī uzskata, ka opozīcijai izdosies gāzt V. Janukoviču, kura darbību viņa nosauca par radioaktīvu. «Viņi [valdība] no jums baidās. Nedomājiet, ka esat vāji. Kad savāksies simti tūkstoši, viņi izsludinās ārkārtas vēlēšanas un V. Janukovčs iesniegs atlūgumu,» paziņoja karstasinīgā J. Timošenko.

Putina piedāvājums

J. Timošenko vadītās opozīcijas bažas par Krievijas ietekmes palielināšanos Ukrainā nav bez pamata, par to liecina arī Krievijas premjerministra Vladimira Putina izteiktais priekšlikums apvienot Krievijas gāzes gigantu Gazprom un Ukrainas enerģētikas uzņēmumu Naftogaz - tas faktiski nozīmētu Ukrainas gāzes tranzīta sistēmas pāriešanu Maskavas kontrolē.

Krievijai šis darījums būtu izdevīgs, jo Ukrainas gāzes tranzīta sistēmas modernizācija būtu lētāka nekā Melnās jūras gāzesvada South Stream celtniecība, kas izmaksātu aptuveni 25 miljardus eiro (17,5 miljardi latu). Arī gāzes transportēšana uz Eiropu caur to būtu trīs reizes dārgāka nekā caur Ukrainu, raksta BBC.

Lai gan Ukrainas valdība «caur puķēm» izteikusies par jāvārdu darījumam, eksperti uzskata, ka aiz Naftogaz stāvošie lielie oligarhu grupējumi nebūt nav ieinteresēti šajā projektā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?