Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Pusmiljons nākamgad mainīs pases

Tiem, kuri izstāvējuši garas rindas, tomēr jau tikuši pie jaunām pasēm, varētu būt paveicies - nākamgad Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) būs jātiek galā ar ievērojami lielāku apmaināmo pasu skaitu. Pārvalde sola pagarināt darbalaiku, pieņemt darbā papildu darbiniekus, un tikt galā ar plānoto 578 000 personu apliecinošu dokumentu apmaiņu. Papildu slodze pārvaldei ir arī elektronisko identifikācijas karšu izgatavošana, jo daudzi pasu mainītāji vēlas vienlaikus izgatavot arī šo salīdzinoši jauno, tikai kopš aprīļa ieviesto dokumentu.

Uzstājoties Reformu partijas domes sēdē Daugavpilī, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis norādīja, ka šogad plānots apmainīt 191 000 pasu, bet nākamgad ievērojami vairāk - 578 000, jo tik daudziem dokumentiem beidzas termiņš. Lai tiktu galā ar šādu apjomu, PMLP nākamgad plāno pieņemt darbā 91 cilvēku, no tiem 76 klientu apkalpošanas darbiniekus, bet darbalaiku nodaļās pagarināt no plkst. 8.00 līdz 20.00, stāsta PMLP pārstāve Lāsma Lapinska. Pēc viņas teiktā, pieprasījums pēc PMLP sniegtajiem pakalpojumiem ievērojami pieaugs tuvāko triju gadu laikā. Šogad intensīvākais pieprasījums pēc pasēm bijis jūlijā. Tagad situācija stabilizējusies. Ārpus Rīgas cilvēkiem nav jāgaida rindās ar iepriekšēju pierakstu, bet Rīgas nodaļās gaidīšanas laiks uz iepriekšēju pierakstu ir aptuveni divas nedēļas. Garas rindas pēc pasēm gan PMLP nav pirmo gadu - Diena jau 2008. gadā aprakstīja garās rindas, kas toreiz veidojās, jo kļuva nederīgas pases, kas izdotas līdz 2002. gada 30. jūnijam.

Līdztekus pilsoņu un nepilsoņu pasēm PMLP izsniedz arī personas apliecības jeb elektroniskās identifikācijas kartes, ko vairāk var izmantot Latvijas teritorijā kā personu apliecinošu dokumentu. Šogad no 1. aprīļa līdz 24. oktobrim izsniegts jau 77 000 apliecību, rekords bijis augustā, kad saņemti vairāk nekā 15 000 pieteikumu. Vidēji mēnesī PMLP saņem ap 13 000 pieteikumu apliecību izgatavošanai, norāda L. Lapinska. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, jautāts par līdzšinējo PMLP problēmu cēloni, mainot pases, norāda, ka elektroniskās identifikācijas kartes guvušas daudz lielāku popularitāti, nekā sākotnēji plānots, tādējādi radot lielu noslodzi PLMP klientu apkalpošanas nodaļās, īpaši Rīgā. Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība) norādīja - komisijai ir izdevies gūt pārliecību, ka atbildīgās amatpersonas apzinās, kas nākamgad gaida PMLP, un tā būs gatava lielam pieprasījumam pēc pasēm. Pēc viņa teiktā, PMLP pati ir veikusi aprēķinus par nepieciešamajiem līdzekļiem, un ar tiem vajadzētu pietikt, turklāt pašreiz problēmas ir tikai Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?