Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ražas laiks lēnās būvniecības dārzos

Lēna nauda, toties tāda, kas šodien kust, - tā par rekonstrukcijas un restaurācijas nišu pieklusušajā būvniecības jomā saka nozares profesionāļi. Rūmenes muiža, restorāns Neiburgs Vecrīgā, tagad turpat netālu par viesnīcu Dome Hotel & Spa pārtapusī XVII gadsimta dzīvojamā ēka - šie ir vieni no piemēriem lēnajai, apdomīgajai būvniecībai, kuras bīdītāji vēl pirms pāris gadiem koduši pirkstos par vērienu, ar kādu strādāja jauno projektu cepēji. Toties nu, kad pēdējiem piededzis katliņš, rekonstruētājiem pasūtījumi turpinās.

Nav vieglas naudas

«Nekad neesmu zīmējis nevienu no lielajām daudzdzīvokļu vīzijām. Pirms sākās pārkaršana, mazliet gan kodu pirkstos, toties šobrīd man nav tāda tukšuma pasūtījumos [kā citiem],» saka Sudraba arhitektūra galvenais arhitekts Reinis Liepiņš. Septiņus pēdējos gadus viņa birojs nodevies četrus gadsimtus vecas dzīvojamās ēkās pārvēršanai par luksusa klases viesnīcu. Šī pati tendence redzama britu arhitektūrā, saka arhitekte Ieva Zībārte, - tieši rekonstruēšanas un restaurēšanas projektos vēl valda dzīvība. Lielai daļai šādu projektu ir ilgs īstenošanas laiks, saka R.Liepiņš, minot britu arhitekta Stērlinga balvas laureāta Deivida Čiperfīlda rekonstruēto galeriju Berlīnē pie Šprē upes. Tā paņēmusi desmit gadu. Turklāt, reflektējot par ekonomiskajiem apstākļiem, Čiperfīlds jau paspējis novērtēt to, cik strauji arhitektūrā ir mainījies klimats - pārmērīguma un milzīgas, viegli iegūtas naudas laikmets esot pagājis, un arhitektiem atkal ir jāuzņemas lielāka sociālā atbildība.

Niša izaugusi lēnām

Izvērtējot nozari, kas gada pirmajā pusē piedzīvojusi teju 30% kritumu, Būvnieku asociācijas vadītājs Viktors Puriņš Dienai norāda, ka pilnīga bezvēja šeit nav un starp tiem, kas kustas, ir arī ievērojami rekonstrukcijas un restaurācijas darbi. Izvērtējot galvaspilsētu, viņš lēš, ka šāda veida projekti būvniecībā kopumā patlaban varētu veidot ap 15%. Šī niša nopietnu rosību pieredzējusi kopš 2000.gada, vērtē nozares pārstāvji, iezīmējot šo laiku kā brīdi, kad Latvijā sāka novērtēt esošo arhitektūras mantojumu. Šī nauda gan ir lēna, piekrīt V.Puriņš, tomēr visu jau nevarot izmērīt naudā. «No inženiera viedokļa šāda veida pasūtījumi ir daudz interesantāki un rezultāts sniedz daudz lielāku gandarījumu,» viņš vērtē.

Būs grūti atkārtot

Arī Dome Hotel & Spa īpašnieks Gundars Ozols Dienai smejoties norāda - labi vien, ka nezināja, cik ilgs un darbietilpīgs izvērtīsies šis projekts. Septiņu gadu laikā investēti 2,5 miljoni latu, nodarbināti ap 30 uzņēmumu, arī koncepcija paspējusi mainīties «no trīszvaigžņu viesnīcas uz to vislabāko galu, jo šajā laikā vidējo cenu segmentā saradās gana daudz viesnīcu un vienlaikus radās pārliecība, ka dārgais gals kādam būs vajadzīgs». «Ja analizē šo ieguldījumu, mani varētu saukt par nelgu,» viņš smejas un piebilst, ka pirms pāris gadiem bijusi iespēja namu pārdot par tādu naudu, kādu ar viesnīcu nevarētu nopelnīt. Tomēr šāda veida biznesā neizbēgami rodoties sentiments - ja reiz iesāc, tad iemīli, viņš saka. Jaunatklātajam Dome Hotel & Spa viņš saredz labu perspektīvu. «Mums ir ļoti paveicies ar šo laiku - niša ir diezgan tukša, cienīgu konkurentu ir ļoti maz, un vienlaikus skaidrs ir arī tas, ka tuvākajos gados neviens neko tādu neatkārtos. Tādējādi mums ir laiks, lai ieskrietos, jo viesnīcu biznesā jau viss balstās uz uzkrāto klientu portfeli,» vērtē uzņēmējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dome Hotel & Spa

XVII gadsimta dzīvojamās ēkas pārbūvē par viesnīcu investēti 2,5 miljoni latu

Celtniecībā un iekārtošanā iesaistīti ap 30 vietējo uzņēmumu

Īpašnieks: SIA Baltijas dizaina viesnīcas (Gundars Ozols 100%)

Arhitekts: Sudraba arhitektūra

Platība: 1100 m3, 15 numuru

Avots: Dome Hotel

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?