Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Represēto statuss kā bonuss

Kaut arī politiski represētā apliecību piešķir jau kopš 1996. gada, joprojām šo statusu pieprasa un saņem 150-200 cilvēku gadā. Pašvaldības bieži vien šo statusu piešķir cilvēkiem, kam tas nepienākas, uzskata Latvijas Politiski represēto apvienība (LPRA). Represētie rosina centralizēt statusa piešķiršanu, uzticot to speciālai Tieslietu ministrijas komisijai, vai arī pārtraukt apliecību izsniegšanu vispār jau šā gada 31. decembrī.

Gada sākumā Latvijā bija 20 543 represētie, lielākoties cilvēki cienījamā vecumā. Politiski represētā statuss dod vairākas priekšrocības - papildu neapliekamo minimumu iedzīvotāju ienākuma nodoklim, atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim, tiesības bez maksas braukt vilcienos un starppilsētu autobusos visā Latvijā un sabiedriskajā transportā vairākās pašvaldībās, bezmaksas ārstēšanos pie ģimenes ārsta un slimnīcā, sociālo rehabilitāciju. Lielākā problēma ir tā, ka tieši pēdējos gados par represētajiem atzīst cilvēkus, kam agrāk šādu statusu atteiktu. «Kur tad tie cilvēki rodas? Pašvaldībās veidojas blata sistēma, trūkst juristu, kas kompetenti prastu izvērtēt katru gadījumu. Kad par represētā statusu lēma rajonu līmenī, LPRA pārstāvji bija klāt katrā komisijā. Kopš izveidoti 109 novadi un deviņas lielās pilsētas, mēs vairs fiziski nevaram visur piedalīties. Taču mums tā ir goda lieta, lai patiesi uz Sibīriju izsūtītos nepielīdzinātu tādiem, kas reāli nav represēti,» uzskata LPRA priekšsēdētājs Gunārs Resnais. Piemēru netrūkst - pastniecei vācu laikā nošauts brālis, viņa pati ir labs cilvēks, nu tad piešķir represētā statusu. Tāpat šo statusu pieprasa ģimenes loceklis, kam visi radi izsūtīti uz Sibīriju, bet viņš pats nav bijis izsūtīts. Diezgan daudz ir tādu, kas padomju laikā kolhozos tikuši pārvietoti no viensētām uz ciematiem. Viņi uzskata, ka ir pārvietotās personas, taču represētie tam nepiekrīt. «Cilvēki, ko pārvietoja dzīvot citur, kad būvēja, piemēram, Zvārdes poligonu, nekādā ziņā nav represētie, jo viņiem ierādīja citu dzīvojamo platību,» uzskata LPRA valdes loceklis Tālivaldis Pētersons. Atbilstība respresētā statusam jāpierāda ar dokumentiem, taču arī tos mēdz viltot. LPRA sešos gadījumos ir sūdzējusies par nepamatotu apliecību izsniegšanu un tiesa tās anulējusi, taču, ja cilvēki apgalvo, ka apliecības nozaudējuši, neviens nevar pārbaudīt, vai šīs personas tomēr neizmanto represētajiem domātos atvieglojumus.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbalstījusi LPRA nostāju par centralizētas komisjas izveidi. Komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene uzskata, ka to personu, kas vēlas iegūt politiski represētā statusu, nav tik daudz, lai iesniegumus nespētu izskatīt viena komisija, jo veidot tādas katrā novadā ir nelietderīga resursu šķiešana. Tomēr Iekšlietu ministrija šo priekšlikumu nav atbalstījusi. I. Circene pieļauj, ka pie šī jautājuma varētu atgriezties nākamā Saeima. Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis uzskata, ka lemšanu par represētā statusu valsts var deleģēt pašai LPRA, bet, ja rodas aizdomas par notikušu blēdīšanos, tā jāpierāda tiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?