Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Rēzeknē spēkus krāj gan Saskaņa, gan opozīcija

Pēdējās divās pašvaldību vēlēšanās Rēzeknē pārliecinoši uzvarējis Saskaņas centrs (SC), 2009. gadā iegūstot deviņas, 2013. gadā - astoņas vietas no trīspadsmit. Šo pārsvaru lielā mērā nodrošinājis citu partiju balsu sadrumstalojums, jo pēdējās vēlēšanās SC ieguva 48,34% balsu.

Taču, ja atceramies, ka 2005. gadā, kad pēc balsu pirkšanas skandāla vēlēšanas Rēzeknē notika atkārtoti, vairāk par diviem deputātu krēsliem neviena no partijām iegūt nespēja, SC nostiprināšanās šķiet ievērības cienīga un liek uzdot jautājumu, vai šis politiskais spēks līdzīgus panākumus atkārtos arī nākamā gada pašvaldību vēlēšanās.

Panākumu atslēga

Centrālās vēlēšanu komisijas dati liecina, ka 2013. gada vēlēšanās Rēzeknē piedalījušies 47,47% balsstiesīgo iedzīvotāju, kas ir mazāk par pusi, bet krietni labāks rādītājs nekā, piemēram, blakus esošajā Rēzeknes novadā. No 11 partiju sarakstiem domē ievēlēja pārstāvjus no pieciem - bez SC astoņiem deputātiem lēmējvarā ir arī divi tautas priekšstāvji no Latgales partijas, Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK, Reformu partijas, Latvijas Zaļās partijas un Latvijas Zemnieku savienības apvienotā saraksta. Pa vienam deputātam ir no partijas Alternative, Vienoti Latvijai un Vienota Rēzekne. Samērā tuvu piecu procentu barjerai, tomēr zem tās bija Vienotība un Tautas kontrole.

Aleksandrs Bartaševičs (Saskaņa) ir mērs jau divus sasaukumus, un viņa stāstītais Dienai apliecina, ka politiķis jūtas pietiekami stabili. Viņš apgalvo, ka par nākamajām vēlēšanām domājot jau kopš iepriekšējām, jo vēlētāji neklausoties, ko viņiem stāsta, bet vērtējot darbus. «Jo veiksmīgāk strādājam, jo vairāk uzbrukumu,» izteicās A. Bartaševičs, konkrētus medijus gan nenosaucot, taču apmelojumi esot. Mēģināt savu taisnību pierādīt tiesā esot bezjēdzīgi. Vaicāts, vai visi astoņi pašreizējie deputāti tiks iekļauti Saskaņas sarakstā arī nākamajās vēlēšanās, A. Bartaševičs atbild apstiprinoši. Tā esot Saskaņas tradīcija, ja vien deputātiem neesot pārkāpumu. Saraksts esot gandrīz gatavs, izņemot divus līdz trīs rezervistus. Arī nākotnes ieceres ir skaidras - šobrīd attīstības plānos esot 47 dažāda apjoma objekti, ieskaitot industriālās, kā arī izglītības infrastruktūras objektus.

A. Bartaševičs atzīst, ka vēlēšanās konkurēs «ar visiem, kas nav zem Saskaņas nosaukuma», bet vēlāk ar visiem arī ir gatavs runāt par sadarbību. «Mēģinām speciāli neatstumt tos, kas vēlas strādāt Rēzeknes labā,» viņš izteicās. Divi no citiem sarakstiem ievēlētie pārstāvji Saskaņu atbalsta, arī no Vienoti Latvijai! ievēlētais Raimonds Arbidāns. Partijas pašreizējā valdes priekšsēdētāja Inese Muhamberga Dienai atzīst, ka R. Arbidāns neesot partijas biedrs un ar viņu partijai neesot nekādu kontaktu. Par nākotnes plāniem neko konkrēti vēl pateikt neesot iespējams, jo partijas kongress būs tikai novembrī, taču saraksts būšot un kandidātiem noteikti jābūt partijas biedriem. Partijai kopš marta esot sācies restarts, un vasarā tajā iestājušies 30 jauni biedri, optimistiski stāsta I. Muhamberga.

Nāksies apvienot spēkus

Tikai trīs deputāti Rēzeknes domē oficiāli sevi sauc par opozīciju. No vairāku partiju kopīgā saraksta ievēlētie Edmunds Teirumnieks un Jāzeps Korsaks, kā arī partijas Alternative pārstāvis Vjačeslavs Dubovskis darbojas vienotā frakcijā Patrioti sauc!. V. Dubovskis 2015. gada pavasarī portālam Pietiek.com izteicās, ka tas, kas notiek Rēzeknes mēra Bartaševiča laikos, liek domāt par totalitāro režīmu ar iebiedēšanas iezīmēm. Diena sazvanījās ar citu šīs frakcijas deputātu Jāzepu Korsaku no piecu partiju apvienotā saraksta. Viņa vērtējums nav tik ass, taču opozīcijas pārstāvis norāda, ka Saskaņa ar diviem to atbalstošajiem deputātiem strādājot «vienotā saskaņā», balsošanā esot ļoti draudzīgi un neviens neesot pret. Opozīcija iebildusi pret vairākiem domes lēmumiem, piemēram, pašvaldības policijas likvidēšanu, problemātisku kredītu ņemšanu un citiem. Savukārt, piemēram, atbalstot atklātā peldbaseina būvniecību, kurai tiks ņemts kredīts, domes vadība nevarot nosaukt plānotās ekspluatācijas izmaksas. «Mēs apšaubām, ka pilsētai vajadzīgs atklātais baseins, ko var izmantot ne vairāk par pieciem mēnešiem gadā. Latgalē ir pietiekami daudz ezeru, un baseina apmeklētāju skaits būs ļoti mazs,» izteicās J. Korsaks. Viņš diezgan optimistiski vērtē iespējas partijām apvienoties un startēt vēlēšanās pret pašreizējo domes vadību.

Nacionālās apvienības vietējais līderis domes deputāts E. Teirumnieks raksta tapšanas brīdī atradās ārpus valsts, bet par apvienotā saraksta veidošanu iestājas arī šobrīd domē nepārstāvētās Vienotības Rēzeknes nodaļas vadītājs Vasilijs Smuļs. Dienai gan viņš nebija gatavs atklāt, kuras partijas šajā sarakstā varētu apvienoties. Sarunas jau esot notikušas. «Uz uzvaru neceram, bet ceram iegūt pāris vietu,» izteicās V. Smuļs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?