Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Rēzeknē valda SC. Pārmaiņas iespējamas

Tikai daži kvartāli šķir Rēzeknes slavenāko pieminekli Vienoti Latvijai jeb Latgales Māru no jaunbūvētās koncertzāles Gors (gars - latgaliešu val.), kas izskatās kā atvesta no Skandināvijas. Ne ierastais, XX gadsimta, ne topošais, XXI gadsimta, pilsētas simbols neasociējas ar Rēzeknē valdošajam politiskajam spēkam Saskaņas centrs (SC) raksturīgo krieviskumu. Bet tieši prasmi iegūt gan latviešu, gan krievu tautības vēlētāju balsis uzskata par SC varas monopola iemeslu, savukārt latviskie politiskie spēki līdz šim Rēzeknē bijuši pārāk sadrumstaloti.

Rēzeknieši pieļauj, ka nākamajās pašvaldību vēlēšanās par vēlētāju balsīm nopietni cīnīties varētu latvisks SC atzars, kura veidošanu saista ar vienu no saskaņiešu līderiem - Rēzeknē dzīvojošo Jāni Urbanoviču.

Vieno latgaliskais

Par SC Rēzeknē 2009. gada pašvaldību vēlēšanās nobalsoja vairāk nekā trešā daļa no visiem vēlēšanu dalībniekiem, un rezultātā SC domē ieguva deviņas deputātu vietas no 13 (divus mandātus ieguva Vienota Rēzekne, bet pa vienam - Tautas partija (TP) un Sociāldemokrātiskā partija SDP). Labējie spēki nespēja vienoties, lai iegūtu respektējamu vietu skaitu, atzīst bijusī Rēzeknes domes deputāte no Jaunā laika (JL) saraksta Maija Muceniece.

Rēzeknes domes priekšsēdētājs, bijušais vairāku Saeimu deputāts Aleksandrs Bartaševičs (SC), kurš Latvijas mērogā izpelnījies kritiku ar izteikumiem par krievu valodas lietošanas plašāku ieviešanu, savu pārliecību skaidro ar to, ka domei jārunā iedzīvotājiem saprotamā valodā - gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Rēzeknē ir gandrīz vienāds latviešu un krievu skaits - attiecīgi 46,97% un 46,49%. Tomēr 91,5% Rēzeknes iedzīvotāju ir Latvijas pilsoņi. Multikulturālismu apliecina pat skats pa domes logiem - ielas vienā pusē slejas pareizticīgo, otrā - katoļu dievnams.

«Rēzeknē nenostrādātu sauklis - nacionāls latviskums. Labējiem spēkiem jāspēj piesaistīt cittautiešu balsis,» atzīst Reformu partijas (RP) izpilddirektors Ivo Valdovskis. Rēzeknieši noraida iespēju, ka populārs varētu kļūt krievu nacionālismu popularizējošs politiskais spēks. Lai arī kādas problēmas piedēvētu Rēzeknei, nacionālu konfliktu pilsētā gan neesot. «Mēs visi jūtamies kā latgalieši, tas vieno,» uzsver SIA Austrumlatvijas koncertzāle valdes locekle Diāna Zirniņa.

Konkurenti nepiesakās

Radikāla ekonomiskās Rēzeknes dzīves uzlabošana A. Bartaševiča partijai SC vairāk nekā trijos darba gados nav izdevusies - bezdarbs rūk ļoti lēni, investori par ienākšanu Rēzeknē necīnās, mazais un vidējais bizness nav attīstījies. Tomēr mēra ietekmi un popularitāti pilsētā atzīst pat SC politiskie oponenti. Iemesls gan saistīts ar to, ka uz Rēzeknes politiskās dzīves skatuves nav parādījies A. Bartaševiča konkurents. Sāncenši varētu būt gan bijušais mērs un pašreizējais deputāts Juris Guntis Vjakse (TP), gan bijušais deputāts, pašreizējais Rēzeknes gaļas kombināta (RGK) padomes priekšsēdētājs Guntis Piteronoks, kas domē pārstāvēja Jauno laiku, bet gan viens, gan otrs apgalvo, ka nākamajās vēlēšanās nekandidēs.

Pēdējā laikā atpazīstamību pilsētā ieguvis RGK valdes priekšsēdētājs Vladimirs Jegorčenko, jo viņa vadītais uzņēmums ir viens no vērienīgākajiem privātā sektora darba devējiem un iegādāties uzņēmuma produkciju rēzekniešiem šķiet savas pilsētas patriotisma apliecinājums, turklāt uzņēmuma popularitāti vairojusi arī šoruden saņemtā Efektīvas pārvaldības gada balva. Bet arī V. Jegorčenko uzsver, «pašvaldība dzīvo savā realitātē, uzņēmums - savā», un politiskas ambīcijas nepauž.

Pavīd opozīcija

Lojalitāte valdošajam SC tiek piedēvēta pilsētas laikrakstam Rēzeknes Vēstis (RV). Uz to norāda arī Latgales TV žurnāliste un literāte Anna Rancāne, gan piebilstot, ka RV «pašreizējo mēru kritizē». «Katrai domei ir problēmas, šī nav izņēmums,» skaidro RV redaktore Māra Nizinska un pamato: «No lielajiem būvniecības projektiem tikai radošo pakalpojumu centrs Zeimuļs pabeigts un Zilupes ielas rekonstrukcija, viss cits vēl procesā.»

Ielu rekonstrukcija, jaunās, multifunkcionālās koncertzāles būvniecība, radošo pakalpojumu centrs - tie ir projekti, ko A. Bartaševičs un SC cer nest kā priekšvēlēšanu karogu un pierādījumu saviem sasniegumiem.

Tomēr tieši vērienīgie būvprojekti ļauj mēram veltīt arī kritiku. Rēzeknieši iegaumējuši: A. Bartaševičs lepojas ar projektiem, kuru īstenošanu aizsāka iepriekšējā dome, bet SC pirms vēlēšanām neatbalstīja, taču vēlāk īstenoja.

Mēra kritiķi gan izteikuši pieņēmumus, ka A. Bartaševičs pēc nonākšanas amatā atbalstījis dažādu būvprojektu īstenošanu, lai viņa radiniekiem piederošā būvniecības firma SIA Latgalija, ko vada A. Bartaševiča brālis Mihails, varētu iegūt lauvas tiesu pašvaldības pasūtījumu. Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) apstiprina, ka šoruden Latgalija uzvarējusi konkursā par bērnu atpūtas zonas rekonstrukciju Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā, bet šīs firmas uzvaru teju vai visos Rēzeknes domes izsludinātajos konkursos IUB dati nepierāda - uzvarētāju vidū ir gan Rīgas, gan citi Rēzeknes būvuzņēmumi. «Lai uzvarētu pašvaldības konkursos, ir tikai viens kritērijs - zemāka cena, kas to piedāvā, tas uzvar,» apgalvo Latgalijas valdes priekšsēdētājs Mihails Bartaševičs.

Nevar būt advokāts

Tiek pieļauts, ka nākamajās pašvaldību vēlēšanās ietekmīgs varētu kļūt latvisks SC atzars, kura veidošanu saista ar saskaņieti Jāni Urbanoviču. Viņš gan iespējamās domstarpības ar Rēzeknes domē valdošajiem SC deputātiem komentē rūdīta politiķa diplomātiskumā: «Rēzeknē saskaņieši daudz ieguva, bet 2013. gadā redzēsim, vai viņi iegūto uzticību spēs attaisnot. Priekšvēlēšanu finiša taisnē es vairs nevaru būt advokāts.» Konfliktu ar Rēzeknes mēru J. Urbanovičs neatzīst.

Varu SC varētu atņemt spēcīga latviskā partija, kas spētu pretendēt uz Rēzeknes latviešu balsīm, ja vien latviskie spēki būtu mācījušies no iepriekšējo vēlēšanu kļūdām un apvienotos. Gan RP, gan Vienotības pārstāvji apliecina, ka ar atsevišķu sarakstu nestartēs un patlaban ir sarunu fāzē ar citiem politiskajiem spēkiem, tomēr piedāvājums vēlētājiem vēl nav gatavs. Un nav arī spēcīga, Rēzeknē pazīstama līdera.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?