Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Rēzeknieši izmet riņķi nūjojot

Žvīks - gluži kā trakulīgā zobenu dejā gaisā saduras nūjas, metot loku zilajās vasaras debesīs! Šādā veidā nūjotāji ik nodarbības beigās atsveicinās cits no cita, lai drīz vien tiktos atkal. Rēzekne ir pirmā un pagaidām vienīgā pilsēta Latgalē, kur jau vairākus gadus regulāri notiek nūjošanas nodarbības gan iesācējiem, gan tiem, kuri jau var doties garos pārgājienos.

Nūjošanas instruktore, Rēzeknes pilsētas domes sporta pārvaldes vadītāja vietniece Valentīna Svilāne uzskata, ka regulāra nūjošana gan uzlabo fiziskās spējas, gan dod milzīgu pozitīvās enerģijas lādiņu. «Dažreiz ir tā, ka pēc garas darba dienas vairs nekur negribas iet, taču, pastaigājot pusotru stundu ar nūjām, pēc tam ir tāda enerģija, ka var vēl tikpat ilgi pastrādāt.»

Jāsāk sevi mīlēt

Kamēr Rēzeknes augstskolas sporta pasniedzējs, Latvijas Sporta akadēmijas doktorants Aivars Kaupužs māca, kā pareizi paņemt rokās nūjas un spert pirmo soli, grupiņa nūjotāju jau atgriežas no garāka gājiena. Aleksandrina agrāk strādājusi poliklīnikas reģistratūrā, priekšlaikus pensionējusies, tomēr pēc pensionāres nemaz neizskatās, ir slaida un vingra. Ar nūjošanu viņa sākusi nodarboties nesen, iesaistoties Aivara Kaupuža vadītajā pētījumā senioriem Esi aktīvs, būsi vesels! Aleksandrina atzīstas, ka ar sportu nav nodarbojusies kopš skolas gadiem. «Zemapziņā jau sen bija sajūta, ka ir jāiet un jāmeklē kāda iespēja kustēties, tikai ne vienmēr varēja sevi piespiest, bija arī neērti, ko citi teiks. Sākumā jau tik gludi nemaz negāja, it kā nekas sarežģīts tur nav, bet tomēr! Paldies Aivaram, ka mūs izvilka ārā no mājām!» smejas Aleksandrina. Savukārt Antoņina uz nūjošanu brauc no laukiem. Pati mājās sagādājusi nūjas, taču grib šo nodarbi apgūt pareizi, turklāt vieglāk ir nodarboties kopā ar domubiedriem, nevis vienai pašai. «Laukos to ne vienmēr pareizi saprot, cits arī pasmejas - ko tu te staigā bez darba! Bet es vienalga nūjošanu nepametīšu, jo ir jārūpējas par savu veselību, jāmīl sevi. Ja sāc sevi mīlēt, tad arī sportam atrodas laiks.»

Cīnās ar peļu vēderiņiem

Valentīna Svilāne un Aivars Kaupužs bija pirmie, kas Rēzeknē uzsāka mācīt nūjošanu. 2007. gada rudenī viņi bija vienīgie no Latgales, kuri piedalījās Tautas sporta asociācijas rīkotajā seminārā, kur Somijas speciālisti stāstīja par šo Skandināvijā populāro sporta veidu. Par Rēzeknes Sporta pārvaldes līdzekļiem tika nopirktas pirmās nūjas, Valentīna un Aivars sāka aicināt rēzekniešus uz nūjošanu. Valentīna smejas, ka arī šoreiz aktīvākas bija sievietes, kuras ātri saprata, ka ar nūjošanu var gan cīnīties ar lieko svaru un celulītu, gan arī nostiprināt muskuļus un tikt vaļā no nepatīkamajiem peļu vēderiņiem uz augšdelmiem. Pārsvarā nūjotāji ir vidēja vecuma cilvēki. Vēl viens nūjošanas pluss ir tāds, ka ar to var nodarboties jebkuros laika apstākļos.

«Ja ir skaists laiks, tad mēs ejam uz Vipingas parku, vēl kādu lieku riņķi izmetam, pieci - seši kilometri sanāk. Šoziem reiz bija tāds putenis, ka es domāju, nu, diez vai kāda trakā atnāks! Bet viena trakā atnāca un tad mēs divas trakās gājām, tā bija tāda kolosāla iešana, ko vēl tagad atceros ar milzīgu gandarījumu,» saka Valentīna.

Par slēpēm vairāk nejautā

Kā uz nūjotāju bariņu skatās apkārtējie? «Nu jau ir pieraduši, vairāk informēti, vairs nejautā - bet kur tad ir jūsu slēpes?» smejas Valentīna. Ja kāds arī uzsauc, kāpēc staigājot apkārt, tad parasti viņas atbilde esot tāda - mēs staigājam tāpēc, lai par mums rakstītu avīzēs. Aivars piebilst, ka vecāka gadagājuma kundzes tomēr kautrējoties no apkārtējiem un negribot iet ar nūjām vienas pašas, turklāt Rēzeknē ir ļoti maz vietu, kur to būtu iespējams netraucēti darīt. «Te nav kā Skandināvijā. Pie mums infrastruktūra nav tā sakārtota, lai varētu nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm. Nesen izremontēja Raiņa ielu, bet veloceliņu tur nav, tagad par lielu naudu rekonstruēs Atbrīvošanas aleju, kaut nu tur vismaz būtu vieta, kur braukt velosipēdistiem!»

Neļauj ierūsēt

Aivars Kaupužs patlaban strādā pie doktorantūras darba par senioru fiziskajām aktivitātēm. Pētījuma dalībnieki, cilvēki no 60 līdz 75 gadiem, katru sestdienu pulcējas uz nodarbībām Esi aktīvs - būsi vesels!, kur viņiem tiek piedāvāta vingrošana, līnijdejas, nodarbības trenažieru zālē, arī nūjošana. Pirms un pēc nodarbībām tiek veikti fiziskā stāvokļa testi. Pētījuma mērķis ir palīdzēt gados vecākiem cilvēkiem ilgāk saglabāt fizisko aktivitāti.

«Dzimstība samazinās, veco cilvēku kļūst arvien vairāk, bet par viņiem sabiedrībā tiek domāts ļoti maz. Var jau paaugstināt pensijas vecumu, bet tas neko nedos, ja cilvēki nebūs fiziski spējīgi strādāt. Ir jādomā, kā cilvēkus pēc iespējas ilgāk uzturēt optimālā fiziskā stāvoklī, lai viņi būtu gan darba spējīgi, gan spējīgi paši par sevi parūpēties pēc iespējas ilgāk.»

Mūsu sarunu pārtrauc Veras kundze, kas uz nodarbību atnākusi pirmoreiz. Viņa vēlas uzzināt, kur var iegādāties nūjas, lai varētu viena pati vai kopā ar mazmeitu staigāt pa parku. Visai grupai tikt līdzi viņai vēl pagaidām pagrūti. «Man drīz būs astoņdesmit! Bet ir jākustas, nedrīkst ierūsēt! Citādi - kur tad mēs staigājam? No mājām uz lielveikalu un atpakaļ.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?